IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By TeKo
  • 1 Post By yeSa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Nisan 2020, 03:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İSKİ'NİN İÇME SUYU KALİTESİ




İSKİ'NİN İÇME SUYU KALİTESİ

İstanbul’da musluktan akan su; Avrupa Birliği (EC), Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) öngördüğü kriterlerin üstünde içilebilir kalite, lezzetli ve sağlıklıdır. Ülkemizde şebeke sularının özellikleri ve nasıl olması gerektiği Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik’te belirtilmiştir.

Ancak yüzlerce kilometre uzaktan, kaynağından evlere kadar tertemiz gelen su; bazı evlerdeki paslanmış dahili tesisatlar ve bakımsız su depolarından dolayı bina içerisinde kirlenebilmektedir. Düzenli olarak temizlenmeyen her depo mikrop kaynağıdır. Ayrıca eskimiş tesisatlar ve su depoları sadece zamanla suyun kalitesini bozmakla kalmaz, insan sağlığı için kalıcı hasarlar içeren ağır metalleri de barındırmaya başlar. Bu nedenle; suyun kalitesini korumak için paslanmış su tesisatları yenilenmeli, şebeke suyu depodan değil doğrudan şebekeden alınarak kullanılmalıdır.

İstanbul’un musluk suları her gün 150-200 noktadan numune alınarak bilimsel platformlarda analiz edilmektedir. İSKİ’nin laboratuvarlarında arıtma tesisi çıkış suyu ve bu suyun şebeke yoluyla musluklarımıza ulaşıncaya kadar geçirdiği her aşama sürekli kontrol ediliyor. İçme suyu, onlarca parametrenin test edilmesi ve test sonuçlarının içme suyu kullanımına uygun olmasına göre şehir şebekesine verilmektedir. İçme suyunda bakteriyolojik, fiziksel ve kimyasal birçok parametrenin ölçümü yapılmaktadır.

İSKİ, içme suyunun standartlara uygun olup olmadığını denetlemekte, gerekli analizleri yapmakta ve aylık olarak içme suyu kalite raporu yayınlamaktadır. Şehre su temin eden arıtma tesislerinin çıkış suları ile hizmet alanı dahilindeki abonelere ulaşan şebeke sularının TSE-266 İçme ve Kullanma Suyu Standartları’na kimyasal ve bakteriyolojik açıdan uygun olup olmadığı kontrol edilmektedir. Ayrıca, su rezervuarları, kuyu, kaynak ve vakıf sularının su kalitesi de takip edilmektedir.

İSKİ, su kalite ve kontrol görevlerini dört aşamada yürütmektedir:
1- Numune alımı ve kontrol
2- Kimyasal ve bakteriyolojik laboratuvar çalışmaları
3- Uyarı-koordinasyon
4- Dezenfeksiyon ve deşarj

1- Numune alımı ve kontrol:
İSKİ görev alanı içerisindeki şehir içme suyu şebekesinin değişik bölgelerinden, günlük olarak 350-400 adet su numunesi alınmaktadır. Numuneler her sabah önceden belirlenen programa uygun olarak şebekenin taranması suretiyle toplanmaktadır. Toplanan bu numuneler İSKİ’nin Kağıthane’deki Merkez Laboratuvarı’na getirilmekte ve bakteriyolojik-kimyasal analizleri yapılmaktadır. Bazı parametrelere ise numune alımı sırasında bakılmaktadır.

2- Kimyasal ve bakteriyolojik laboratuvar çalışmaları:
Kimya Laboratuvar ı’nda suyun TSE?266 İçme ve Kullanma Suyu Standartları”nda verilen parametrelere uygunluğu araştırılır. İçme suyunun kimyasal bakımdan sağlığa aykırı herhangi bir durum taşımadığından emin olmak için pek çok analiz yapılır. Suda fiziki görünümünden sertliğe, anyon ve katyonlardan tat ve koku oluşturan maddelere, tarımda kullanılan tarım ilaçlarından dezenfeksiyon yan ürünlerine kadar pek çok parametre ölçülür.

Bakteriyoloji Laboratuvar ı’nda ise; arıtma tesislerinden, şebeke hatlarından, sanayi abonelerinden, İSKİ’nin sorumluluğundaki kuyu, vakıf, göl ve baraj sularından her gün alınan 350?400 su numunesi bakteriyolojik olarak analiz edilmektedir. Ayrıca, abonelerden gelen şikayetler üzerine de numune almakta ve gerekli analizleri yapmaktadır.

3- Uyarı-koordinasyon:
Şebekeden alınan numunelerin değerlendirilmesi sonucunda tespit edilen kirliliğin giderilmesi amacıyla İSKİ, bünyesindeki ilgili birimlerle temasa geçip koordinasyonu sağlar. Kirlilik gösteren noktalara, bilgisayar ağı sayesinde anında müdahale edilebilmektedir.

4- Dezenfeksiyon ve deşarj:
Okul, hastane ve vakıf sularının periyodik olarak kontrolleri yapılmakta, kontrol sonuçları Milli Eğitim, İl Sağlık ve Vakıf Sular Müdürlüklerine bildirilmekte, okulların depo dezenfeksiyonu ve deşarj işlemleri yapılmaktadır. Talep olduğu takdirde kişi ve kurumlara depo dezenfeksiyonu ve deşarj konusunda eğitim de verilmektedir.

İstanbul'un Su Kaynaklarını görmek için [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]...

__________________
ÖZÜ DOĞRU OLANIN SÖZÜDE DOĞRU OLUR,
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 21 Nisan 2020, 03:41   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: İSKİ'NİN İÇME SUYU KALİTESİ




Güzel paylaşımlar Emeğine Sağlık

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
içme suyu, iski, su kalitesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İçme Suyu Temelleri TeKo Sağlık Köşesi 2 21 Nisan 2020 04:10
'Duş Bile Alınmaz' Denilen İçme Suyu Markaları Açıklandı vioLeta Haber Arşivi 0 16 Ocak 2019 12:41
Yerüstü Suyu (Yüzey Suyu) PySSyCaT Çevre Terimleri Sözlüğü 0 30 Eylül 2014 00:54
İçme suyu dilekçesi sandılar ama Cemalizim Haber Arşivi 0 12 Eylül 2008 19:28