IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Mayıs 2020, 20:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
SU İÇMENİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ




SU İÇMENİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ:

Suyun hayatımızdaki rolü nedir?

İnsan vücudunun yaklaşık % 60 ı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki tüm hücre ve organ sistemlerinin uygun çalışması suya bağımlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır.

Ne kadar suya ihtiyacımız var?

Gün boyunca; solunum, terleme, idrar ve barsaklar yoluyla su kaybederiz. Bu nedenle çevresel ve fiziksel faktörler su ihtiyacımızı belirler ve su ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Örneğin, kış aylarında terleme ile su kaybı azalacağından yaz aylarına göre su ihtiyacı daha az olacaktır. Günlük su ihtiyacı konusunda farklı görüşler olmakla birlikte genel olarak güne 2-2,5 litre su tüketimi önerilmektedir.

Yeterli su içilmediğinde ortaya çıkan belirtiler nelerdir?

Yeterli su içilmediğinde ortaya çıkan ilk belirti susuzluk hissidir. Yaşlılarda susuzluk hissinin zayıflaması nedeniyle su alma ihtiyacı fark edilmeyebilir ve vücutta su eksikliği tablosu kolaylıkla gelişebilir. Vücut suyunun azaldığı durumlarda dehidratasyon adı verilen bir tablo ortaya çıkar. Bu durumda çeşitli belirtiler görülür: Baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, ağız ve burunda kuruluk, idrar renginde koyulaşma ve ileri aşamada halüsinasyon ve bilinç bulanıklığı söz konusu olmaktadır.

Günlük su ihtiyacımızı artıran faktörler nelerdir?

Bir günde alınacak sıvı miktarı ne kadar aktif olduğunuza, bulunduğunuz ortamın sıcaklığına, genel sağlık durumunuza bağlıdır. Eğer egzersiz yapıyorsanız veya terlemenize yol açacak bir aktivitenin içindeyseniz su ihtiyacınız artacaktır. Kısa süreli orta şiddette bir egzersizde 400-600 ml ekstra suya ihtiyaç olacaktır. Daha uzun süreli ve şiddeti egzersizlerde bu ihtiyaç artar. Sıcak ve nemli ortam da terlemeyi artırarak su ihtiyacını artıracaktır. Bunların dışında; ateş, ishal, kusma gibi durumlarda da su kaybı artacağından daha fazla su içme ihtiyacı doğacaktır. Gebelik ve emzirme dönemleri de su alımının artırılması gereken durumlardır. Bu nedenle; gebelerin günde 2.5 litre, emziren annelerin ise günde 3 litre sıvı tüketmeleri önerilmektedir.

Hangi durumlarda çok su içmek önerilmelidir? Fazla su içmenin zararları var mıdır?

Vücudun su kaybettiği durumlarda (ateş, ishal, kusma gibi) bunu yerine koymak önemlidir. Bu gibi durumların dışında su alımını artırması gereken kişiler böbrek taşı olan hastalardır. Yeni taşların oluşmasını önlemek ve atılımını kolaylaştırmak için günlük idrar miktarı 2 litrenin altında olmayacak şekilde 2.5-3 litre su alınmalıdır. Böbrek taşı oluşumuna eğilimli kişilerde az su içmek böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Buna karşın; kronik böbrek yetmezliği hastalarında aşırı miktarda su tüketmek zararıdır ve hiponatremi denilen ve beyin ödemine yol açabilen tehlikeli bir tabloya neden olabilir. Aynı durum kalp yetmezliği olan hastalarda da geçerlidir.

Az su içmenin böbreklere etkisi nedir?

Böbrekler vücudumuzda su ve elektrolit dengesini sağlayan, kan basıncını düzenleyen ve çeşitli hormonları salgılayan organlardır. Su, böbreklerin çalışması için önemlidir. Vücutta oluşan artık ürünlerin idrar yoluyla uzaklaştırılması için yeterli miktarda su alınmalıdır. Az su içilmesi idrar yolu enfeksiyonlarını, böbrek taşı oluşumunu ve elektrolit bozukluklarının gelişimini kolaylaştıracaktır.

__________________
ÖZÜ DOĞRU OLANIN SÖZÜDE DOĞRU OLUR,
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
su içmenin sağlık üzerine etkileri, su sağlık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
AYAKTA İÇMENİN HÜKMÜ CEVAZ İFÂDE EDEN HADİSLER Kaf_Dağı İslamiyet 0 27 Şubat 2016 15:45
CİTEXAM FİLM TABLET YAN ETKİLERİ PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 26 Şubat 2016 20:15
MÜZİK EĞİTİMİNİN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Ecrin Okul Öncesi Şarkılar 0 10 Şubat 2016 03:02
İyİlİk Üzerİne Ecrin Hadis-i Şerifler 0 08 Nisan 2011 22:49