IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Süper Lig (Anadolu Takımları) (https://www.ircforumlari.net/super-lig-anadolu-takimlari/)
-   -   Bursaspor 55. yılını kutluyor! (https://www.ircforumlari.net/super-lig-anadolu-takimlari/796772-bursaspor-55-yilini-kutluyor.html)

Eftamintokoftiden 01 Haziran 2018 15:39

Bursaspor 55. yılını kutluyor!
 
Ve BURSASPOR Kuruldu.


Bursa'nın en önemli markası Türk Futbol Tarihinin en önemli kulüplerinden olan Bursaspor bu yıl 55. yılını kutluyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Türkiye’de kurulan 1.Futbol Ligi beşinci yılını tamamlamış, sıra bu güzel organizasyonu Anadolu’ya yaymaya gelmişti. Dönemin Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak, 1.Lig’den düşen İstanbul, Ankara ve İzmir takımlarının yanı sıra, diğer büyük illerin ekiplerinden oluşan yeni bir lig hayal ediyordu.

Orhan Şeref Apak, bu amaçla ilgili olarak öncelikle Bursa ve Mersin kentine giderek amatör spor kulüp başkanları ve kenttin önde gelenleri ile görüştü.

Bursa’da ilk öneriyi Merinos’a götüren, buna karşın ret cevabı alan Apak’ın temasları olumlu geçerken, maddi güçlük içindeki amatör kulüplerin birleşmesi fikri ortaya atıldı. Profesyonellik için gerekli olan teminat böyle bulunabilirdi.

Bursa Valisi Fahrettin Akkutlu, Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Mehmet Göral da bu konuda çok istekliydi. Bursaspor kurucu üyelerinden Necati Akgün’e göre, Akkutlu’nun arzusu ve Apak’ı davet etmesi üzerine birleşme ve profesyonellik hedefine yüründü.

Vali Fahrettin Akkutlu, gerçek bir sporseverdi. Vali Akkutlu, Bursa’dan sonra Trabzon’da görev yaptığı dönemde de Trabzonspor’un kuruluşuna ön ayak olmuştu.

Birleşme için ilk öneri Acar İdmanyurdu Kulübü’ne yapıldı. Kökü 1924’lere dayanan siyah beyaz renkli, Türkiye Şampiyonu ünvanlı, tüm kesimlerin ve özellikle Kapalıçarşı esnafının desteğini arkasında bulan Acar İdmanyurdu, bir dönem devletin temsilcisi kabul edilen sarı kırmızılı Akınspor, Muradiye semtinde yerleşmiş mübadele göçmenlerinin sahiplendiği kırmızı lacivert renklere sahip Çelikspor, Pınarbaşı semtinin yeşil beyaz formalı takımı Pınarspor ve genelde Bulgaristan göçmenlerinin desteğini bulan Ahmetpaşa mahallesinin gözbebeği sarı siyahlı İstiklalspor yönetimleri, birleşmeye imza koydu.

1 Haziran 1963 tarihli Hakimiyet Gazetesi’nin birinci sayfasında şöyle bir haber vardı:

“Profesyonel Bursaspor’un kurulması dün katileşti…”

Haberin altındaki uydu spotta yazılanlar o günün koşullarını açıkça ortaya koyuyordu:

“Beş kulüp 100 bin lira taahhütte bulundu. Bölge yardımcı olacak. Karar Futbol Federasyonu’na bildirildi…”

Bu açıklamaya karşın, 50 bin liralık teminat, yönetici Can Gengörü’nün çabaları ile ancak temin edilebildi. Birleşme toplantıları ve paranın temini için kurucu üyelerin aktardıkları farklı farklıydı.

Bursaspor’un renklerinin hangisi olacağı ise üzerinde en çok tartışılacak konu olarak görülüyordu. Çelikspor’un lokalinde yapılan toplantılara katılan Pınarspor’un kurucu başkanlığını yapmış olan isim Av.Şükrü Akmansoy bir soru sorar; “ Bursa denilince akla ilk ne gelir?”. Toplantıya katılanların verdiği ilk cevap Yeşil bitki örtüsü olur. Bu cevap üzerine Akmansoy “Dünya’ca ünlü Uludağımız’ın kar beyazı, yeşil ile birlikte kullanılamaz mı?” önerisi tüm üyelerce uygun görülür ve Bursaspor’un rengi, ovanın yeşili ve Uludağ’ın beyazı olarak karara bağlanır.

-ARMA

Kulübün renkleri kararlaştırıldıktan sonra armanın ne olacağı tartışıldı. Yapılan toplantıların arından Alt kısımda kulübün isminin yazıldığı, Uludağ’ın resmedildiği orta kısmın hemen altında kuruluş yılı olan 1963 rakamı ve en üst bölümde de birleşen kulüplerin renkleri ile 5 adet yıldızdan oluşan bir arma ortaya çıktı.

Logoda yer alan yıldızlar soldan, sağa şu şekilde sıralandılar;

Siyah: Acar İdman Yurdu, Sarı: İstiklal, Yeşil: Pınarspor, Lacivert: Çelikspor, Kırmızı: Akınspor

-İLK BAŞKAN SALİH KİRACIBAŞI

Çelikspor’un son başkanı olan Salih Kiracıbaşı kurucu üyelerin oylarıyla Bursaspor’un ilk başkanı oldu. Başkan seçilmesinde yaşının diğer kuruculardan büyük olması önemli bir etkendi.

-KURUCU ÜYELER

Bursaspor’un kuruluş aşamasında yer alan 5 amatör kulübün yöneticileri, Bursaspor’un kurucu üyeleri olarak tarihe geçtiler.

İşte Kurucu Üyeler;

Mehmet Göral, Süreyya Öğünç, Recep Barışıcı, Can Gengörü, Cemal Dik, Faik Tinel, Tarık Sekban, Salih Kiracıbaşı, Hüseyin Canova, Ali Erdinç, Abdullah Uygur, Ertuğrul Yıldırır, Demir Akınöz, Erdoğan Akaltun, Feridun Evrenosoğlu, Hüseyin Kuşku, Fehmi Aktoptan, Hayri Terzioğlu, Hüseyin Saitoğlu, Hamdi Yalım, İsmail Buzcular, Lütfü Özmeriç, Nail Erok, Muhtar Tucaltan, Orhan Akkök, Mustafa Bulutlar, Necati Akgün, Osman Aktan, Selim Süter, Sabri Badır, Şükrü Orhanettin, Şevket Eygi , Şükrü Akmansoy, Fahrettin Akkutlu, Fethi Kesercioğlu, Kemal Katıklar, Enver Yet, Hüseyin Kurtoğlu

Bursaspor Kulübü 1 Haziran 1963 tarihinde resmen kuruldu. Kuruldu kurulmasına ancak şimdi elde 5 kulübün oyuncularından oluşan büyük bir kadro vardı. Bunun yanı sıra kulübün futbolculara yapacakları ödemeler ve transfer ücretleri için acil nakite ihtiyaç vardı. Bunun üzerine kurucuların 20 bin TL vererek başlattıkları yardım kampanyası birkaç gün içerisinde 25 bin TL’ye ulaşmıştı. Bursaspor’un ilk profesyonel oyuncuları Mesut Şen, Cengiz ve Orhan oldu. Takımın Teknik Direktörlüğü’ne ise Muhtar Tucaltan getirildi. Takımın ilk kaptanı ise Özhan Varlık oldu.

-İLK TEKNİK DİREKTÖR TUCALTAN

Bursaspor’un ilk teknik direktörü Muhtar Tucaltan oldu. Tucaltan aynı zamanda Bursaspor’un kurucu üyelerinden bir tanesi. Bursaspor Teknik Direktörü olduğunda 37 yaşındaydı.1940’lı ve 1950’li yıllarda Turgay Şeren, Coşkun Özarı’nın da forma giydiği Galatasaray’da 8 sezon futbol oynadıktan sonra sakatlanıp Bursa’ya memleketine döndü. Sakatlığı düzeldikten sonra Bursa amatör takımlarından Acar İdman Yurdu forması giydi ve 1955 yılında Türkiye Şampiyonu olan kadroda yer aldı. Tucaltan, Bursaspor’da işler ne zaman kötü gitse direksiyona geçip takımı düzlüğe çıkaran bir isimdi.

-İLK HAZIRLIK MAÇI

Bursaspor kuruluşundan 38 gün sonra ilk hazırlık maçını İstanbul temsilcisi Fenerbahçe ile 7 Temmuz 1963 tarihinde Bursa Atatürk Stadyumu’nda oynadı. Karşılaşmayı Fenerbahçe Mikro Mustafa, Lefter ve Ergun’un penaltıdan attığı goller ile 3-0 kazandı.

-İLK SEZON AÇILIŞI

Kulübümüz ilk sezon açılış organizasyonunu 27 Temmuz 1963 tarihinde yaptı. Başkan Salih Kiracıbaşı yaptığı konuşmada 14 profesyonel ve 18 amatör futbolcu ile sezonu açtıklarını ilan etti.

-İLK RESMİ MAÇ

1963-64 sezonu ile birlikte başlayan 2.Lig’de çekilen kura sonucunda Bursaspor ilk maçını 21 Eylül 1963 tarihinde deplasmanda İzmir Demirspor ile oynayacaktı. O dönemde takımlar İstanbul, Ankara ve İzmir’e gittiklerinde cumartesi ve pazar olmak üzere üst üste 2 maç yapıyorlardı. O dönem için takımların daha az masraf yapmaları için bu uygulama yapılıyordu.

İzmir’e maçtan bir gün önce otobüs ile giden Bursaspor kafilesinde 26 futbolcu ve 3 yönetici bulunuyordu. Bursaspor ilk resmi müsabakasını, kömür tozu ile kaplı zemine sahip olan Alsancak Stadyumu’nda oynadı. İzmir Demirspor’a karşı Bursaspor’un kadrosu şu şekildeydi;

Dündar, İsmail, Hüseyin, B.Orhan, Özhan Varlık, Erdoğan, Mesut Şen, Mustafa, Hasan Bora, K.Orhan, Cengiz

Hakem Ömer Karadağ’ın yönettiği mücadeleyi ev sahibi ekip İzmir Demirspor 79.dakikada Hakkı’nın attığı penaltı golü ile 1-0 kazandı.

-

İLK RESMİ PUAN

Bursaspor tarihindeki ilk resmi puanını, 22 Eylül 1963 tarihinde İzmir’de Ülküspor ile golsüz berabere kaldığı mücadeleden aldı.


İLK GALİBİYET ve İLK GOL

Bursaspor tarihinin ilk galibiyeti 1963-64 sezonunun 3.haftasında İstanbul’da Vefa deplasmanında geldi. Bursaspor, karşılaşmanın 11.dakikasında penaltı kazandı. Penaltı noktasının başına Orhan Kıroğlu geldi.

AVRUPA’DA EN FARKLI GALİBİYET
Bursaspor, tarihindeki en farklı Avrupa galibiyetini 2012-2013 sezonunda UEFA Avrupa Ligi 3.Ön Eleme Turu rövanş maçında Finlandiya ekibi KuPS Kuopio takımını 6-0 yenerek elde etti. 9 Ağustos 2012 tarihinde Bursa Atatürk Stadyumu’nda oynanan mücadelede Bursaspor’un gollerini Sebastian Pinto (2), Pablo Batalla, İbrahim Öztürk, Alfred N’Diaye ve Ozan Tufan attı.

EN GOLCÜ OYUNCU
Bursaspor tarihinin en golcü futbolcusu Okan Yılmaz oldu. Okan Yılmaz, 8 sezonda Bursaspor forması ile çıktığı 212 lig ve kupa maçlarında toplam 117 gole imzasını attı

EN ÇOK OYNAYAN FUTBOLCU
Bursaspor tarihinin en fazla forma giyen oyuncusu stoper mevkiinde oynayan Turhan Şen oldu. Bursaspor altyapısından yetişen ve takımın kaptanlığına kadar yükselen Turhan 337 kez Bursaspor formasını giydi.

EN FARKLI GALİBİYET
Bursaspor, tarihinin en farklı galibiyetini 13 Ekim 1995 tarihinde Bursa Atatürk Stadyumu’nda Ankaragücü’ne karşı 8-0’lık skorla aldı. Ligin 10.haftasında oynanan mücadelede tarihi skor Ercüment Şahin (3), Hayrettin Yıldız, Selim Özer, İbrahim Köseoğlu, Hakan Keleş ve Levent Devrim’in golleriyle geldi.

İLK UEFA AVRUPA LİGİ MÜSABAKASI
Bursaspor, 2011-2012 sezonunda ülkemizi UEFA Avrupa Ligi’nde temsil etti. 3.Ön eleme turunda Belarus’un Gomel takımı ile 28 Temmuz 2011 tarihinde Bursa Atatürk Stadyumu’nda oynanan müsabaka, Bursaspor’un ilk UEFA Avrupa Ligi müsabakası olarak tarihe geçti. Karşılaşmayı Bursaspor 2-1 kazandı. Bu müsabakadaki ilk golümüzü atan Serdar Aziz ise UEFA Avrupa Ligi’ndeki ilk golümüzü atan futbolcu olarak tarihe geçti.

İLK 1. LİG ŞAMPİYONLUĞU
Bursaspor tarihinin en büyük başarısını 2009-2010 sezonunda Süper Lig’de şampiyonluğuyla kazandı. Rüya gibi geçen sezonu en yakın rakibi Fenerbahçe’nin 1 puan önünde 75 puanla kazanan Bursaspor, 27 yıl aradan sonra kupayı Anadolu’ya getirmiş oldu. Bursaspor’un şampiyonluğunu 16 Mayıs 2010 tarihinde Bursa’da oynanan ve 2-1 kazanılan Beşiktaş maçı sonrasında elde etti

ŞAMPİYONLAR LİGİ’NDEKİ İLK GOL
Bursaspor’un Şampiyonlar Ligi’ndeki ilk golünü Arjantinli oyuncu Pablo Martin Batalla Valencia deplasmanında attı. Karşılaşmanın 59 dakikasında Valencia ağlarını havalandıran Batalla tarihe geçmiş oldu. Bursaspor maç sonundan sahadan 6-1 gibi farklı bir skorla mağlup ayrıldı.

İLK ŞAMPİYONLAR LİGİ MÜSABAKASI
Bursaspor 2010-2011 sezonunda ülkemizi UEFA Şampiyonlar Ligi Gruplarında temsil eden 4.takım oldu. İlk müsabakasını ise 14.Eylül 2010 tarihinde Bursa’da İspanyol takımı Valencia ile oynadı. Karşılaşmadan konuk ekip 4-0 galip ayrıldı.

İLK TİMSAH YÜRÜYÜŞÜ
Bursaspor tarihinin önemli bir olaylarından biriside ilerleyen dönemlerde Bursaspor ile özdeşleşecek olan Timsah Yürüyüşü olarak adlandırılan gol sevinci oldu. 1995-1996 sezonunda Bursaspor UEFA Intertoto Kupası’nda fırtına gibi esti. Çeyrek finalde rakip Almanların güçlü temsilcisi Karslruher takımıydı. Bursa Atatürk Stadyumu’nda oynanan mücadelenin 79.dakikasında Bursaspor’un ikinci golünü Ugandalı forvet oyuncusu Musisi attı ve emekleyerek yapmış olduğu gol sevincine Elvir Baliç, Ercüment Şahin ve Hakan Keleş’te katıldı. Böylelikle ilk Timsah Yürüyüşü yapılmış oldu.

İLK FEDERASYON KUPASI
Bursaspor kuruluşundan bu yana en önemli başarısını 28 Mayıs 1986 tarihinde Federasyon Kupası’nı kazanarak elde etti. Bursa Atatürk Stadyumu’nda oynanan finalde rakip İzmir temsilcisi Altay’dı. Bursaspor Tulipan ve Beyhan Çalışkan’ın penaltıdan attığı goller ile sahadan 2-0 galip ayrılarak tarihindeki ilk Federasyon Kupası’nı müzesine götürme başarısını gösterdi.


Bursa.com


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:50.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net