IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Kasım 2024, 02:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Modern Tarih: Balkan Paktının İmzalanması (1934)




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

9 Şubat 1934'de Atina'da Türkiye, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya birlikte Balkan Paktını imzaladılar. Coğrafyadaki diğer ülkeler olan Sovyetler Birliği, Macaristan, Bulgaristan, İtalya ve Arnavutluk paktı imzalamayı ve askeri müttefiklik içerisinde olmayı kabul etmediler. Bu savunma paktı imzalandığı günden beri geçerliliğini korudu, Milletler Cemiyeti paktı kabul ettiğini beyan etti.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Romanya'da kullanılan ve Balkan Antantını gösteren bir pul.


Balkan paktı imzalanmadan önce bölgede bir çok konferanslar, birlikler ilan edildi. Bunların çoğunun sebebi ise bölgedeki devletlerin birbiri üzerine olan hak iddialarıydı.

* Yunanistan, Yugoslavya'nın (Sırbistan) Selanik üzerinde ileri sürdükleri haklardan rahatsız olmaktaydı. Bu sebeple konuyu Büyük Britanya ve Fransa devletlerine taşıdı. Büyük Britanya ise bölgedeki hakimiyetini kaybetmek istemediğinden ve Selanik'e olası bir Sırp saldırısına karşın Yunanistan'da bir Uluslararası Barış Konferansı toplanmasına karar verdi. Bir Balkan Paktı fikri böylece ortaya çıktı. Esasında Yunanistan endişelenmekte haklıydı çünkü Yugoslavya zaten Çekoslovakya ve Romanya'nın içerisinde olduğu bir askeri ittifaka üyeydi.

* Bulgaristan, Yunanistan'ın "Makedonya" eyaletinde hakkı olduğunu beyan etmekteydi. Üstüne üstlük Bulgarlar silahlanma hareketi başlatmışlardı. Bulgarlarla Yunanlar arasında olan bu Makedonya problemi çözülemedi.

* İkinci Balkan Konferansı, İstanbul'da toplandı. Atatürk'ün isteğine göre Balkanlar'da toprak değişimi olmamalıydı ve tüm bu iddialar kaldırılmalıydı. Nitekim Atatürk'ün bu düşüncelerini bilen Bulgaristan hükümeti konferansa katılma konusunda bir çekingenlik gösterdiler. Zira Bulgaristan Türkiye'nin Yunanistan ve Yugoslavya ile arasında olan iyi ilişkilerden rahatsız olmaktaydı. İkinci Balkan Konferansında Yunanistan ve Türkiye aralarındaki problemleri aşarak Balkan Paktının önündeki bir engeli kaldırdı.

* Bulgarların İkinci Konferansa katılmamalarının ardından, Arnavutlar Bükreş'de düzenlenen Üçüncü Balkan Konferansına katılmadılar böylece resmen pakta üye olmayacaklarını açıklamış oldular. Bükreş'te geri kalan diğer dört devlet (Türkiye, Yunanistan, Romanya, Yugoslavya) son konuları konuştular ve burada alınan kararlar bir yıl sonra Atina'da yapılacak olan Dördüncü Balkan Konferansında kesine bağlandı.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Balkan Antantı üyeleri.


Tüm bu konferansların akabinde 9 Şubat 1934 yılında Balkan Paktı Türkiye, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya'nın arasında imzalandı. Pakt zaman zaman işlevini kaybetse de Atatürk'ün çabalarıyla 1938 yılına kadar varlığını sürdürmeyi başardı. 1936-38 yılları arasındaki İtalyan ve Alman agresifliğinin artması üzerine 1938 yılında Balkan Paktı dağıldı.

Bulgaristan konferanslara katılmasını reddetmesine rağmen, 31 Temmuz 1938'de Selanik'te, Balkan Paktlarıyla iyi ilişkiler içerisinde olduğunu gösteren bir dostluk antlaşması imzalamıştır.

__________________
The devil begs us to obey her, but is it because we are such good people that we cannot break her?
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Modern Tarih: Puyi (1906 - 1967) Pinkfloyd Tarih Ansiklopedisi 0 09 Kasım 2024 14:53
Modern Tarih: Amerikan Devrimi (1776) Pinkfloyd Tarih Ansiklopedisi 0 09 Kasım 2024 13:42
Modern Tarih: Napolyon'un Sürgünü (1814) Pinkfloyd Tarih Ansiklopedisi 0 09 Kasım 2024 09:51
Balkan Antantı (9 Şubat 1934) Zen Tarih 0 18 Mayıs 2014 12:17
Balkan antantı(1934) Spammer Tarih 0 10 Temmuz 2009 01:37