IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Temmuz 2011, 16:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Küçük Asya Felaketi’nin sorumluları nasıl aklandı?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Küçük Asya Felaketi’nin sorumluları nasıl aklandı ?
Küçük Asya Felaketi’nin hemen ardından, tahta çıkan Konstantinos’un oğlu II.Georgias, mağlubiyetten sorumlu olanları mahkemeye çıkarttı.

Dünya Bülteni / Tarih Dosyası
1829 yılında Osmanlıdan ayrılarak bağımsız bir devlet olan Yunanistan milliyetçilik fikrinin etkisi ile Megalo İdea (Büyük Fikir ) idealini gerçekleştirmek için harekete geçmiştir. Bizans imparatorluğunu bir Helen imparatorluğu olarak kabul eden Yunan milliyetçileri eski Bizans’a ait olan toprakları ele geçirerek başkenti Konstantinopolis olan yeni bir Helen imparatorluğu kurmak hedefini uzunca bir zaman yücelttiler.
Yunan milliyetçilerinin aradığı fırsat I.Dünya savaşının ardından ortaya çıkmış, itilaf devletlerin desteğini alan Yunanistan Anadolu’da asayişin bozulduğunu, Hristiyan halkın tehlikede olduğunu bahane ederek, 15 Mayıs 1919’da İzmir”i işgal ederek Anadolu’ya girdi. Ardından Anadolu’nun içlerine doğru ilerleyerek başkent Ankara’nın son siperi olan Sakarya nehrine kadar gelmiştir. Fakat bundan sonra sular tersine akmaya başlamış, büyük bir direnişle karşılaşan Yunan ordusu önce Sakarya Meydan Savaşı, ardından da Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı’yla yenilgiye uğrayarak geri çekilmek zorunda kalmıştı. Büyük kayıplar vererek geldikleri gibi giden Yunanlılar kurtuluş savaşına Küçük Asya Felaketi adını verdiler. Böylece Küçük Asya Felaketi ile Yunan ordusunun, iki kıta ve beş denizde egemenliğini hedefleyen Megola İdea fikri Ege sularına gömülmüştür.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Küçük Asya Felaketi’nin hemen ardından, 14 Eylül 1922’de Albay Nikolaos Plastiras, Albay Stilyanos Gonatas ve Deniz Yarbayı Dimitrios Fokas, yenilginin faturasını hükümete keserek askeri darbe yapıp Kral I.Konstantinos hükümetini yönetimden aldılar. Kral I.Konstantin’in yerine tahta çıkan Konstantinos’un oğlu II.Georgias, mağlubiyetten sorumlu olanları mahkemeye çıkarma kararı aldı. Bu dönemde Yunan kamuoyu Kralcılar ve Venizelos’çular olmak üzere ikiye bölündü. Atina’da Ekim 1922’de yüz binden fazla kişinin katıldığı protesto gösterisinde halk, suçlulara hak ettikleri cezanın verilmesini istedi. Böylece hükümet askeri bir mahkeme oluşturarak Küçük Asya Felaketi’nin failleri olan eski başbakanlar Dimitri Gunaris, Petros Protopapadakis ve Nikolaos Stratos, Protopapadakis Hükümetlerinde dış işlerinden sorumlu Bakan Nikolas Theotokis, Gunaris ve Protopapadakis hükümetlerinde Dışişleri Bakanı olan Georgias Baltacis ve Gunaris Hükümetinde içişleri bakanı olan Georgios Hacianestis’i vatana ihanet suçuyla yargılayarak ölüm cezasına çarptırdılar. Mahkum edilenler karardan iki saat sonra kurşuna dizilerek infaz edildiler.
1922 yılındaki bu yargılamaların üzerinden 88 yıl sonra infaz edilen kişilerin torunları yeniden adil bir yargılama istediler. Bunun üzerine dava geçen yıl içinde tekrar ele alındı. Mahkeme aradan uzun bir süre geçtiği ve 1922 yılındaki verilerin yanıltıcı olduğuna karar vererek bu kişileri akladı ve iade-i itibarda bulundu.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aklandı, asya, felaketi’nin, küçük, nasıl, sorumluları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Küçük Asya’da Helen Kültürü AftieL Tarih 0 17 Ağustos 2014 15:54
Zuckerberg aklandı! Deep Facebook Haberleri 0 29 Mart 2012 18:53
Kızartma Aklandı efLatun Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 27 Ocak 2012 19:36
Tayyipler Alemi Aklandı.. hitman Kültür ve Sanat 0 23 Şubat 2006 07:26