IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   Osmanlı Padişahlarının Eşleri (https://www.ircforumlari.net/tarih/404931-osmanli-padisahlarinin-esleri.html)

Kalemzede 21 Ağustos 2011 14:40

Osmanlı Padişahlarının Eşleri
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Osmanlı Devleti'nin ilk padişahı olan Osman Gazi'nin iki eşi vardı. Osman Gazi'den sonra tahta geçen Orhan Gazi'nin annesi olan Malhun Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Anadolu Selçuklu Veziri Ömer Abdülaziz Bey’in kızıydı. Osman Gazi'nin ikinci eşi olan Râbi’a Bala Hâtûn ise[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Osman Bey'in akıl hocası Şeyh Edebali’nin kızı ve Şehzade Alâaddin’in annesiydi.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Padişah 1. Murad'ın annesi olan Nilüfer Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Orhan Gazi'nin ilk eşiydi. Yarhisar Tekfuru Aydos'un kızı ve Şehzade Kasım’ın annesiydi. Eski adı Holofiro'yken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Osmanlı Padişahı'yla evlendirilince Nilüfer adını aldı. Orhan Gazi'nin diğer üç eşinden ikisi de diğer büyük devletlerle diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi için evlendiği imparator kızlarıydı. Asporça Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dönemin Bizans İmparatoru’nun kızı ve Şehzade İbrahim’in Fatma Hâtûn’un annesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Theodora Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Şehzade Hâlil’in annesi ve imparator kızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Eftandise Hâtûn ise Mahmud Âlp’in kızıydı


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Murad Hüdavendigar'ın ilk eşi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Gülçiçek Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Sultan Yıldırım Bayezid’in ve Yahşi Bey’in annesiydi. 1. Murad da diplomatik ilişkileri güçlendirmek için evlilik yapma yoluna gitti. Marya Thamara Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Bulgar Kralı’nın kızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Paşa Melek Hâtûn Kızıl Murad Bey’in kızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Fûl-Dâne Hâtûn Candaroğulları'ndan bir beyin kızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Fûl-Dâne Hâtûn ise Bulgar Beyi'nin kızıydı.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Yıldırım Bayezid'in[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] birer şehzade annesi olan ilk işi eşinin adları bilinmezken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kanuni Sultan Süleyman'a kadar son nikah kıyan padişah olduğu biliniyor. Bunun sebebi ise[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1402'de yapılan Ankara Savaşı'nı kaybetmesi ve eşinin düşmanlar tarafından kaçırılması. Bayezid'in eşlerinden Angelina Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Şehzâde Musa’nın annesiydi. Angelina[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] aynı zamanda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ikinci kocası Fernán González de Contreras ile María García de Segovia’nın oğlu Diego González de Contreras olan Bizans Prensesi'ydi. Toprak almak karşılığında evlendiği Devlet Şah Hâtûn ise[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Germiyanoğlu Süleyman Şah’ın kızı; Mustafa Çelebi'nin de annesiydi. Bayezid'in beşinci eşi Devlet Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Mevlânâ Celâleddin-î Rûm-î’in oğlu Sultan Veled’in kızı Mutahhara Hâtûn'un soyundan gelen Germiyanoğlu II. Yakup Bey’in kızı; bir sonraki padişah Çelebi Mehmedin de annesiydi. Diğer dört eşi de beyliklerin ve diğer devletlerin önde gelen ailelerinin kızlarıydı. Hafsa Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Aydınoğulları Beyliği’nden İsa Bey’in kızı; Sultan Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Dulkadiroğulları Beyliği’nin altıncı hükümdarı olan Süleyman Bey’in kızı; Mileva (Olivera Lazarević Despina) Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Sırbistan Kralı Lazar Hrebelyanoviç’ın kızı; Maria Hâtûn ise İkinci kocası Payo Gómez de Sotomayor olan Macar Kontu János’un kızıydı.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Fetret Dönemi'nden sonra Padişah olan Çelebi Mehmed'in ilk eşi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Şeh-zade Kumru Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Amasyalı bir Paşa'nın torunuydu. Padişah 2. Murad'ın annesi Emine Hâtûn da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Dulkadiroğulları Beyliği’nin beşinci hükümdarı olan Nasıreddin Mehmed Bey’in kızıydı.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


İkinci Murad'ın eşlerinden Âlime Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Dulkadiroğulları Beyliği'nden gelirken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Yeni Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Amasyalı Mahmud Bey’in kızıydı. Tacünnisa Hatice Halime Hâtûn ise[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Candaroğlu İsfendiyar Bey’in kızıydı. Fatih Sultan Mehmed'in annesi olan Hüma Hâtûn'un devşirme olduğu öne sürülmüştür. Sebep olarak da o dönemlerde din değiştiren kişilere çoğunlukla Abdullah isminin verilmesi ve Hüma Hâtûn'un babasının adının Abdullah olması gösterilir. Batı kaynaklarında Fatih Sultan Mehmed'in annesinin Fransız asıllı bir Yahudi olan Ester Stella olduğu kayıtlıdır. Fatih çocukken ölmüştür ve Fatih'i Mara Despina yetiştirmiştir. Çocuksuz ve Ortodoks olarak ölen ve Fatih Sultan Mehmet’in üvey annesi olan Mara Hatun[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Sırbistan Despotu Corac Bronkoviç’in kızıydı.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Fatih Sultan Mehmed'in haremde etkin olduğu bilinen eşi Gül-Bahar Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Gevher Sultan’ın annesidir. Gülşah Hâtûn ise Karamanoğullarından İbrahim Bey’in kızıdır. Fatih'in 3. eşi ve II. Bayezid’ın annesi olan Sitti Mû’kerime (Mükrime) Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Dulkadiroğulları Beyliği’nin altıncı hükümdarı olan Süleyman Bey’in kızıdır. Diğer eşleri ise Çiçek Hâtûn (Türkmen Beyi kızı)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Helene Hâtûn (Mora Despotu Demetrus’un kızı)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] evlilikleri kısa süren Anna Hâtûn (Trabzon İmparatoru’nun kızı) ve Bizans prenseslerinden Alexias Hâtûn'dur.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Hükümdarlığı döneminde Osmanlı devletinin sakin bir dönem geçirdiği 2. Bayezid'in 8 eşi olmuştu. Nigar Hâtûn'un 3 çocuğu olmuş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bunlardan Şehzade Korkut[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] büyük bir başarıyla sürdürdüğü taht savaşının en sonunda Yavuz Selim'e yenik düşmüştür. Şirin Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Gülruh Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Bülbül Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Hüsnüşah Hâtûn ve Ferahşad Hâtûn'dan sonra gelen Gülbahar Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] devletin 9. hükümdarı olan Yavuz Sultan Selim'in annesidir. 2. Bayezid'in son eşi olan Ayşe Hâtûn ise[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Dulkadiroğulları Beyliği’nin onbirinci hükümdarı olan Alâüddevle Bozkurt Bey’in kızıdır.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ömrü savaşlarda geçen Yavuz Sultan Selim'in ise yalnızca iki eşi oldu. Ayşe Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Mengli Giray’ın kızıydı ve iki kız çocuk dünyaya getirdi. Ayşe Hafsa (Hâfize) Valide Sultan ise[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kanuni Sultan Süleyman[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Hatice[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Fatma ve Hafsa Sultanların annesidir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Kanunü Sultan Süleyman'ın ilk eşi Mahidevran Sultan da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] devşirme olduğu iddia edilen Abdullah Bey'in kızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] genç yaşta ölen Şehzade Mustafa’nın annesiydi.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kanuni Sultan Süleyman'ın nikah kıydığı ve uzun yıllar boyunca bağlı kaldığı Hürrem Haseki Sultan ise[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Şehzade Mehmed[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Bayezid[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Cihangir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Mihrimah Sultan ve Padişah II. Selim'in annesiydi. Valide Sultan olabilmek için hayatı boyunca savaş veren Hürrem Sultan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kanuni'nin ölümünden 4 yıl önce hayatını kaybetti... Kanuni'nin yine cariyelerin arasından seçtiği diğer iki eşinden de birer oğlu oldu. Gülfem Hâtûn[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Şehzade Murad’ın; Fûl-Dâne Hâtûn ise Şehzade Mahmud’un annesiydi.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Afife Nûr-Banû Valide Sultan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 2. Selim'in tek eşiydi. III. Murat’ın annesi ve Venedik Dükü Sebastiano Venier’in kardeşi olan Kiklad Takım Adaları’na ait Páros adası Lordlarından Nicolò Venier ile Violanta Baffo’nun Cecilia adındaki kızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] korsanlar tarafından kaçırılarak hareme hediye edildi.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Hürrem Sultan'la iyi ilişkiler kuran adını Nurbanı olarak değiştiren Cecilia[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 2. Selim'in ölümünün ardından Valide Sultan konumuna yükseldi ve Safiye Sultan'la haremde güç uzun yıllar güç savaşları yaşadı.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

3. Murad'ın ilk eşi Safiye Valide Sultan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Venedikli meşhur şair senatör Zorzi (Giorgio) Baffo'nun akrabası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve İyonya Takım Adaları’na ait Korfu adasının Venedikli valisinin Sofia Baffo ismindeki kızıydı. Osmanlı Donanması tarafından kaçırılarak Nurbanu Sultan'a hediye edilen Sofia[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] güzelliği ve zekasıyla 3. Murad'ı etkileyerek Haseki oldu.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



Sultan 3. Mehmed'in annesi olan Safiye Sultan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hem eşinin hem de oğlunun ölümünün ardından uzun yıllar Harem'in en güçlü kadınıydı. 3. Murad'ın diğer eşleri ise Medine'de bir vakfı olan Şems-i Ruhsar Haseki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Şah-i Huban Haseki ve Naz-perver Haseki'ydi.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


3. Mehmed'in ilk eşi Handan Valide Sultan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Safiye Sultan'la birlikte uzun yıllar haremde etkili oldu. Oğlu 1. Ahmed padişah olduktan sonra Safiye Sultan'ı eski saraya gönderince[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kösem Sultan'a kadar sarayda gücünü korudu. !. Ahmed'den sonra padişah olan I. Mustafa’nın da annesiydi. 3. Mehmed 'in diğer eşlerinden Fûl-Dâne Vâlide Sultan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Abaza asıllıydı ve I. Mustafa’ya manevî annelik yapmıştı. Fûl-Dâne Haseki ve Naz-perver Haseki de 3. Mehmed'e birer şehzade verdi.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Mâh-Firûze Hatice Valide Sultan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1. Ahmed'in ilk eşi ve Genç Osman’ın annesiydi. 1. Ahmed'in diğer eşi Fatma Haseki de[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] saraydaki cariyelerdendi.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:26.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net