IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   Üzerlerinde Şuhudu'l-Hâl Görülen Belgeler (https://www.ircforumlari.net/tarih/407220-uzerlerinde-suhudul-hal-gorulen-belgeler.html)

Kalemzede 01 Eylül 2011 15:42

Üzerlerinde Şuhudu'l-Hâl Görülen Belgeler
 
Hüccetler: Taraflardan birinin ikrarını[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diğerinin de bu ikrarı tasdik ettiğini gösteren belgelere hüccet denir. Hukukî durumu olduğu gibi kayıt altına alan bu belgeler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sicil defterlerine kaydedilir. Kadı'nın imzası ve mührü ile birlikte[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Arapça olarak tarih ve "şuhûdu'l-hâl" başlığı ile şahitlerin isimleri ve unvanları kaydedilir.

İ'lamlar: Vekalet[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] nafaka[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] veraset[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] evlenme ve boşanma gibi konularda kadıların verdiği hükümleri içeren belgelere kadı i'lâmı denir. İ'lâmların sonunda hüccette olduğu gibi şuhûdu'l-hâl listesinin verilmesi şart değildir

Temessükler: Mîrî arazide tasarruf hakkı sahiplerine[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yetkili makam veya şahıslar tarafından verilen tasarruf belgesine temessük denirdi. Bu hakkın herhangi bir şekilde devredilmesi işlemi çoğunlukla kadı ve şuhûdu'l-hâl üyeleri huzurunda yapılır ve sonra sicile kaydedilirdi.13

Netice
"Bir saat adalet[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 70 yıl nafile ibadetten hayırlıdır." anlayışının temsil edildiği dönemlerde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Müslüman toplumlar hakiki adaleti gerçekleştirecek vasıtaları bulmakta zorlanmamışlardır. Osmanlı medeniyetinin 6 asır devam etmesinin sırrı bu anlayışta gizlidir. Yukarıda yapılan izahlardan anlaşılacağı üzere Osmanlı yargı sistemi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] büyük ölçüde İslâmî esaslar üzerine kurulmuştur.

Şanlı bir medeniyetin mirasçıları olan Türk milletinin zengin tarihî tecrübesinden yararlanmaması yadırganacak bir durumdur. İnsan haklarının ve sivil toplum örgütlerinin öne çıktığı bir dönemde bu tarihî tecrübenin değeri daha da artmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Türk-İslâm medeniyetinin içtimâî ve siyasî kurumları içerisinde modern dünyanın problemlerine çözüm üretecek pek çok tecrübenin bulunduğu görülebilecektir. Şuhudu'l-hal uygulaması da bunlardan biridir. Bu kurumun modern versiyonlarından hukuk sisteminin faydalanması pekâlâ mümkündür.

Dipnotlar
1. "Şuhûdu'l-hâl: Hazır bulunanlar ve müşâhede edenler mânâsına gelen bir tamlamadır. Mahkemede kadı'nın karar alma sürecini takip eden ve karar metnini imzalayan bir nevi jüri görevini yerine getiren insanlar topluluğu.
2. Haydar Çoruh[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 2. Mahmud Döneminde Kıbrıs'ın İdarî[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İktisadî ve İctimaî Yapısı (1808-1839)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Yakınçağ Tarihi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Yayınlanmamış Doktora Tezi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İstanbul 2008[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] s 492.
3. Arık Feda Şamil[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Osmanlılarda Kadılık Müessesesi 1 OTAM[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 8 Yayın Tarihi: 1997—s. 19.
4. Mustafa Akdağ;Türkiyenin İktisadi ve İctimaî Tarihi İstanbul[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]1979[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] c.2[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 103.
5. Bakara. 282
6. Maide 106
7. İsmet Kayaoğlu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Turumtay Vakfiyesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Vakıflar Dergisi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] s. 91 (nr. 1-12).
8. Neşet Çağatay[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 2. Murad Vakfiyesi; Vakıflar Dergisi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (nr. 1-12).
9. Yakup Yakut [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 19. Yüzyıl Sonlarında İnegöl[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İslâm Tarihi ve Sanatları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Yüksek Lisans Tezi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (s. ı-x).
10. Adem Kara[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 19. Yüzyılın İlk Yarısında Antakya (1800-1850)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ankara Üniversitesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Yakınçağ Tarihi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Doktora Tezi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ankara- 2004. s. 122.
11. 1809 Şuhûdu'l-hâl kaydında Lefkoşa defterdarı Ahmed Efendi de vardı.
12. Abdullah Gündoğdu; Çorum'un 2 Numaralı Şer'iyye Sicili -Transkripsiyon ve Değerlendirme- (H. 1268-1280 M. 1852-1863)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ankara Universitesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Tarih Bölümü Yüksek Lisans Tezi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ankara 1989.
13. A. Akgündüz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Şer'iyye Sicilleri.[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] .1[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Türk Dünyası Araştırmaları İst.[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1989[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] s. 25.
14. Abdullah Gündoğdu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Çorum'un ...s.149.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:04.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk