IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   Karakoyunlular ve Akkoyunlular Bu Adı Nereden Almışlardır? (https://www.ircforumlari.net/tarih/407222-karakoyunlular-ve-akkoyunlular-bu-adi-nereden-almislardir.html)

Kalemzede 01 Eylül 2011 15:43

Karakoyunlular ve Akkoyunlular Bu Adı Nereden Almışlardır?
 
Osmanlılar gibi Oğuz Türkleri'nden olan Akkoyunlular[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Bayındır boyuna mensuptular. İsimleri besledikleri koyunlardan geliyordu ve yine besledikleri hayvanlardan aşiretlerinin adını alan Karakoyunlular ile düşmandılar. Akkoyunlular Diyarbakır ve civarında yaşarlarken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Karakoyunlular Muş bölgesinde hüküm sürüyorlardı.

Akkoyunlular[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Moğol istilasından kaçarak 14. yüzyılın ilk yarısında Diyarbakır bölgesine gelip[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yerleşmişlerdi. 1402'de Ankara Muharebesi'nden sonra Doğu ve Güney Doğu Anadolu'da hakim olup[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Akkoyunlu Devleti kurdular.
1450'lerde en büyük hükümdarları olan Uzun Hasan tahta geçti. Doğu Anadolu'yu tamamen fetheden Uzun Hasan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ezeli düşmanları olan Karakoyunlular'ın üzerine yürüdü ve 1467'de Karakoyunlu hükümdarı Cihanşah'ı mağlup ederek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Karakoyunlu Devleti'ni ortadan kaldırdı. Daha sonra Kirman ve Bağdad'ı ele geçirdi.
Osmanlılar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Doğu Anadolu'da yayılmaya başlayınca Uzun Hasan'la karşılaştılar. Uzun Hasan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1473'te Otlukbeli Muharebesi'nde ilk defa bir mağlubiyete uğradı. Bu muharebe Akkoyunlu Devleti'nin sonunu hazırladı. 1478'te Uzun Hasan'ın ölümünden sonra taht kavgaları ve Safevi Türkleri ile mücadele bitmek bilmedi.
1500'de Akkoyunlu Devleti[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Elvend ve Murad beyler arasında ikiye bölündü. Şah İsmail[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1501'de Elvend'i mağlup ederek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Tebriz'e girdi ve Safevi Devleti'ni kurdu. Daha sonra diğer Akkoyunlu hükümdarı Murad Bey üzerine yürüyen Şah İsmail[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onu da yenerek Akkoyunlu Devleti'ni sona erdirdi.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:14.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net