IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   Osmanlı, Türk düşmanı mıydı? (https://www.ircforumlari.net/tarih/407225-osmanli-turk-dusmani-miydi.html)

Kalemzede 01 Eylül 2011 15:45

Osmanlı, Türk düşmanı mıydı?
 
Bazı Osmanlı tarihçilerinin eserlerinde Türkler için [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'etrak-ı bi-idrak' yani 'idraksiz Türkler' denilmesinden hareket eden kimi araştırmacılar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Osmanlı İmparatorluğu'nun Türk devleti olmadığını iddia ederler.

Bu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tutarsız bir yaklaşımdır.Bu iddiayı öne süren yazarlar incelendiğinde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bunun etnik bir yönü ifade etmek için değil [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sosyolojik ve siyasi bir durumu belirtmek için kullanıldığı görülür.Ayrıca bu ifade ile kötülenenler [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] genellikle devlete karşı kimi hadiselere karışmış olan Türkmenler ile Şah İsmail'e katılan Türkmenlerdir.Düşman olarak görülen bir devlete yapılan bu katılımları aşağılamak için kullanılan bir ifade söz konusudur.

'Türk' ve 'Türkmen' sözcüklerinin olumsuz ifadelerle anılması[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yalnızca Osmanlı dönemi tarihçilerine özgü bir davranış değildir. Selçuklu tarihçilerinin de Türkmenler aleyhine bu şekilde olumsuz sözleri vardır.

Osmanlı döneminin bazı tarihçileri bu olumsuz ifadeleri [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Türk kimliğini değil [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]köylü ve göçebeleri kötülemek için kullanırlar.Özellikle yarı göçebe hayat yaşayan Türkmenler devlet düzenine ayak uyduramamaları ve yerleşik hayata zarar vermeleri nedeniyle eleştirilmektedir.

Fatih Kanunnâmesi'nde bir ceza bahsinde geçen ''Türk veya şehirli olsa'' ifadesi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Türk kelimesinin göçebe Türkmenler ve köylüler için kullanıldığını açık bir biçimde ortaya koyar.


Osmanlı tarihçilerinin eserleri incelendiğinde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'Türk' ve 'Türkmen' isimleri aleyhindeki ifadelere[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] genellikle Osmanlı yönetimine karşı yürütülen mücadelelerin anlatıldığı bölümlere rastlanır. Fetret Devri'nden [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Şeyh Bedreddin ayaklanmasına [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Safevi devletinin Anadolu'daki faaliyetlerinden Celalî isyanlarına dek [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hadiseler aktarılırken [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Osmanlı tarihçileri 'kaba Türk' veya 'cahil Türkmen' gibi tanımlar kullanmışlardır.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:05.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net