IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   Eflak Hadiseleri (https://www.ircforumlari.net/tarih/408686-eflak-hadiseleri.html)

Kalemzede 05 Eylül 2011 00:03

Eflak Hadiseleri
 
Eflâk'in söhretli voyvodasi Mirça'nin ölümünden sonra bölge[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] senelerce sürecek olan iç karisikliklara sahne olacaktir. Bu mücadeleler esnasinda voyvodalarin bazilari Macarlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bazilari da Osmanlilar'dan yardim göreceklerdir. Eflâk'taki iç mücadele Mirça'nin kardesinin çocuklari olan Dan'lilar ve Mirça'nin oglu Vlad Drakula'nin torunlari olan Drakul'lular arasinda cereyan ediyordu. Bu mücadeleler sebebiyle voyvodalar makamlarini yeterince saglama alamadiklari gibi bu dönem Eflâk kaynaklari da kifayetsiz olduklari için voyvodalarin saltanat tarihlerinde karisikliklar bulunmaktadir.
Mirça'nin ölümünden sonra kardesinin oglu Dan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Eflâk voyvodasi olmustu. Fakat bu voyvoda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Bogdan prensinin yardimini alan Vlad Drakul tarafindan öldürülür. Dan'in oglu Osmanlilar'dan yardim istedigi için kendisine yardim edildiyse de bunda iyi bir basari saglanamadi. Bu yüzden bu da babasi gibi Vlad tarafindan öldürülür(1431). Vlad[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu cesareti[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Macarlarin ve bilhassa Sigismond'un kendisini himaye etmesinden aliyordu. Dukas ve Hammer'in ifadelerine göre Eflâk Beyi (voyvodasi) Vlad[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ya insafsiz ve zâlimliginden veya Sigismond'un kendisine verdigi Dragon nisanindan dolayi Drakul (Eflâl dilinde hilekâr[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Seytan) lakabi ile aniliyordu. Vlad[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bütün bu himayelere ragmen Sigismond'un kendisini Türklerin elinden kurtaramayacagini düsünerek rakiplerine galip gelmekle birlikte Osmanlilar'a da sokularak görünüste onlara olan bagliligini göstermek istiyordu. Filhakika Vlad Drakul[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Osmanli hükümdarinin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Karaman seferine hareket edecegi esnada bizzat Bursa'ya kadar gelerek bagliligini arz ve Sultan Murad'in Macaristan'a yapacagi seferlerde kendisine her türlü kolayligi gösterecegini vaad ettigi gibi böyle bir seferde Osmanli ordusuna klavuzluk edecegini de taahhud eder. Bu arz-i ubûdiyetten memnun olan Sultan Murad[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onu tekrar ülkesine gönderir.
Büyük bir idarî ve diplomatik tecrübeye sahip olan Osmanli devlet erkâni[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Vlad'in iki yüzlülügünü çok iyi biliyordu. Bu sebeple onun Macarlarla olan münasebetlerini bozmak için ayni sene (1432)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yanina asker vererek onu Transilvanya'ya akin yapmaya memur eder. Bu sekilde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Vlad Drakul vasitasiyle Macarlara büyük bir darbe indiren Sultan Murad[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bilahare Macarlarla dostlugu yenilemek ister. Zira Sultan Murad[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Macaristan ile dostça münasebetlerin faydali olacagini düsünür. Bu sebeple Imparatorun bulundugu Bâl sehrine tantanali bir elçilik heyeti gönderir. Sigismond[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] heyeti Bas kilisede ve bütün hükümdarlik alametleri üzerinde bulundugu halde kabul eder. Bu elçilik erkânindan on iki kisi ilerleyerek Imparatora altin sikkelerle dolu on iki altin kupa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir takimi sirma islemeli[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir takimi da kiymetli taslarla süslü ipekli elbiseler sunar. Böylece mütareke yenilendikten sonra Sigismond[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Sultan Murad'in elçilerini gayet sahane bir surette taltifederek birçok hediyelerle Padisahlarina gönderir (Kasim 1433).


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:47.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net