IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   Mehter (https://www.ircforumlari.net/tarih/411228-mehter.html)

Kalemzede 14 Eylül 2011 01:39

Mehter
 
Osmanlı Devleti'nin askeri mızıkası.

Kısaca mehter denen mehterhane veya mehter takımı Osmanlı Devleti'nin askerî mızıka kuruluşudur. Pa�*dişaha özgü olanına «Mehterhanei Hümayun» veya «Mehterhanei Hakanî» denirdi.

Ortaçağ'da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Îslâm devletlerinde bağımsızlığın üç maddî simgesinden biri de askerî mızıka takımı idi. Bun�*ların üçüne birden «sikke vü tabl-u alem» denirdi. Sikke[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] madenî para[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tabi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] davul[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] alem de sancak veya bayrak anlamına gelir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Îslâm devletlerinin hepsinde sultanların[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hattâ bir ilde valilik yapan şehzade ve emirlerin mehter takımları vardı.

Kuruluş olarak Mehter Osmanlılara Selçuklulardan geçmiştir. Hattâ Selçuklu sultanı Alâeddin Keykubat III'ün uçbeyi Osman Gazi'ye saltanat ve bağımsızlık simgesi olarak «tabl-u alem» (davul ve sancak) gönderdiği söylenir.





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:03.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net