IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mayıs 2012, 00:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sultan İkinci Murad Han'ın Hayır Eserleri






Sultan İkinci Murad Han zamanında, halk, askerler ve âlimler refah içinde olup, halleri gayet iyi idi. Onun zamanında ülke, bid’atlerden; İslâm’da olmayıp da sonradan ortaya çıkan şeylerden temizlendi. Memleket mamur olup şenlendi, adalet kuruldu.

Sultan Murad’ın saltanatı zamanında, emniyet, sulh ve rahat sebebiyle yetmiş iki millet gelip, onun saltanat şemsiyesi altında yerleşmişlerdi.

Sultan Murad ülkesinin her tarafını imar etmeye çalışırdı. Saltanat merkezi Bursa’da bir imaret ve büyük bir cami yaptı. Bu camiye otuz hafız ve on dört tehlilci tayin etti. Tehlilciler, her gün yetmiş bin kere “Lâ ilâhe illallâh” diyecekler ve buradan hasıl olan sevabı, iki dünyanın efendisi Hazreti Muhammed’e (s.a.v.), bütün peygamberlere, baba ve dedelerine, bütün erkek ve kadın mü’minlerin ruhlarına hediye edeceklerdi. Bu camiin yanında bir medrese yaptırdı. İkisinin arasına asil vücudu şeref bulsun diye bir yüksek kubbe yapılması, o kubbede gece gündüz hiçbir saat Kur’ân okumaktan geri kalmamaları emrolundu.

Edirne’de de büyük bir cami, fakirhâne, bir imaret, darülhadîs ve bir medrese yaptırdı. Bu camiye de, Bursa camiindeki gibi otuz hafız ve on dört tehlilci tayin etti. Babası Sultan Çelebi Mehmed ruhu için En’am Sûresi’ni okusunlar diye kırk kişi, her gün salevat getirsinler, sevabını kâinat serverinin temiz ruhuna hediye etsinler diye beş kişi tayin etti. Her gün (lâ ilâhe illallâh) kelimelerini okusunlar diye nice kişiler tayin etti.

Rumeli’de Ergene (Uzunköprü) adlı bir kasaba kurdu. Orada bir imaret, yüz yetmiş dört kemerli bir köprü ile nice ribatlar, hamamlar, camiler, hangâhlar yaptırdı.

Halilürrahman’a, Mekke-i Mükerreme’ye, Medine-i Münevvere’ye her yıl üç bin beş yüz flori gönderdi. Ankara havalisinde Balıkhisarı demekle tanınmış subaşılık köylerini, Mekke’nin fakirlerine vakfetmiştir. Bulunduğu şehirlerde seyyidlere, hassa gelirlerinden bin floriyi kendi mübarek eliyle dağıtırdı. Cuma günü sadakasını hiç eksik etmezdi.

Fazilet Takvimi 2012



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
eserleri, hanın, hayır, murad, sultan, İkinci


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Osmanlılarda Hayır Eserleri Liaaa Tarih 0 29 Mart 2012 00:55
Sultan Murad Hüdavendigar YapraK Tarih 0 25 Mart 2009 03:04
Sultan İkinci Murad YapraK Tarih 0 25 Mart 2009 02:31
Sultan Üçüncü Murad YapraK Tarih 0 25 Mart 2009 02:11