IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  vaybe sohbet

>
+
Etiketlenen Kullanıcılar

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 29 Mayıs 2012, 16:16   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sultan Alemgir Ve Fetava-yı Hindiyye




Sultan Âlemgîr, Hindistan Timuroğulları (Gurkânîler) hükümdarları arasında, ibadet ve bakımından mümtaz bir padişah idi. Daima Allâh’dan korkar; haramdan son derece sakınır ve ekseriyetle oruçlu bulunurdu. Şecaat, tahammül ve isabetli görüşte eşsiz idi. En büyük gayreti bid’atleri yok etmek yolunda idi. Âlemgîr 3 Mart 1707’de vefat ettiğinde 90 yaşını az geçiyordu.

Vasiyetinde “Saltanatın ana direği, dahilde olan her şeyi bilmektir. Bir anlık gaflet uzun pişmanlıklar doğurur. Ben dünyaya eli boş geldim, yine öyle gidiyorum. Cenazem için külfetli masrafa girmeyiniz.” demiştir.

Âlemgîr Şah, memleketin ileri gelen âlimlerinden Şeyh Nizameddin başkanlığında büyük bir heyete Hanefî mezhebinin temel kaynaklarından Fetâvâ-yı Âlemgiriyye ve Fetâvâ-yı Hindiyye adları verilen kitabı hazırlattı ve memleketin her tarafında tatbik ettirdi. Bunun için o zaman oldukça yüksek bir meblâg olan 200 bin rupi sarfetmiştir.

Sekiz senede hazırlanan bu kitabın mukaddimesinde hazırlanışı ile alakalı şu malumat vardır:

“Gerçekten fıkıh ilmi, hidayetle dalâletin arasını hakkıyla ayıran bir ilim ve amellerin kıymetlerinin bilindiği en doğru terazidir. Bu ilim derin denizler gibidir ve derinliğinin sonu yoktur. Fıkıh sahasında, tasnif edilmiş pek çok kitaplar vardır. Lâkin herkes bunlardan istifade edememektedir.

Sultan, âlimlerden en sahih rivâyetleri içinde toplayan, rivâyetlerin kuvvetlisini, zayıfını birbirinden seçip ayıran bir kitap hazırlamalarını istedi. Âlimler, hemen madenlerinden cevherleri çıkarmaya başladılar.

Kitabın tertibinde, Hidâye’nin tertibi esas alındı. Ekseriyetle “Zâhirü’r-rivâye” fetvâları alındı. “Nevâdir” fetvâlarına pek az iltifat edildi. Bunu da ancak bir meselenin cevabı zahirü’r-rivâyede bulunmadığı zaman “müftabih” kaydı olana başvuruldu. Tekrarlar terk edilmiş, ancak bir meselede kabul gören iki görüş varsa ikisi de alınmıştır.”

 
Alıntı ile Cevapla

 

Etiketler
âlemgîr, fetâvâyı, hindiyye, sultan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hürrem Sultan'dan Kanunî Sultan Süleyman Cennetmekan'a Mektup PauL Aşk ve Sevgi Köşesi 0 13 Ekim 2015 17:32
Gazel (Hürrem Sultan’a) – Kanuni Sultan Süleyman Şiiri Vesaire Şairler ve Şiirleri 0 08 Aralık 2014 23:54
SULTAN II. ABDÜLHAMİD VE YAVUZ SULTAN SELİM HÂN’IN TÜRBEDÂRI Desmont Tarih 0 17 Kasım 2014 22:39
Kösem Sultan Gelini Turhan Sultan'a Karşı Zen Tarih 0 07 Mayıs 2014 15:36
Kösem Sultan Gelini Turhan Sultan'a Karşı Liaaa Tarih 0 13 Ekim 2012 19:14