IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   1. Murad'ı Öldüren Milos Obilic (https://www.ircforumlari.net/tarih/522927-1-muradi-olduren-milos-obilic.html)

Zen 07 Şubat 2013 16:31

1. Murad'ı Öldüren Milos Obilic
 
Miloš Obilić


Miloš Obilić, (ö. 29 Haziran 1389) (Sırp alfabesince: Милош Обилић, Arnavutça: Milush Kopiliqi) Karadağ (Crna Gora) soylusu ve Prens Lazar (Lazar Hrebelyanoviç)'ın damadıdır. Bir kaynağa göre de Zeta'da (günümüzdeki Karadağ) 1356–1435 yılları arasında hüküm süren Arnavut-Karadağ ailesi Balšić (Ballsha) meclisi ile de ilişkilidir. Kosova savaşında I.Murat'ı öldürmüştür.

Murad Hüdavendigar'ı Şehit Edişi

Yabancı kaynaklara göre, I.Kosova Savaşı esnasında kendisini esir olarak göstererek I.Murat'ın yanına gitmiş bir fırsatını bularak bıçakla yaralamış, daha sonra Padişahın adamları tarafından linç edilmiştir.
Osmanlı tarihçisi Hammer'a göre, savaş esnasında Sırp asilzadesi Miloš Obilić ölüler ve savaşanlar arasında kendine bir yol açtı. Padişahı korumakla görevli askerin yanından geçerken, önemli bir sır söyleyeceğini haykırdı. Sultan Murat, yanına gelmesine izin verilmesini emretti. O zaman, padişahın ayaklarını öpecek gibi diz üstü çökerek hançerini I.Murat'ın kalbine sapladı. Muhafızlar hemen katilin üzerine hücum ettiler. Miloş çok kuvvetli ve çevik olduğundan üç defa kendisine hücum edenlerden kurtulmayı başardı. Fakat ırmak kenarında bıraktığı atına yetişemeyerek yakalandı ve öldürüldü. Sultan Murat, ağır yaralı olmasına rağmen savaşın neticesine tesir edecek emirler verebildi. Miloš'un kayınpederi Lazar Hrebelyanoviç de esir edilerek padişahın çadırına götürüldü. Sultan esirin idamını telaffuz ettikten sonra canını teslim eyledi. Yine Hammer'ın aktardığına göre, bazı tarihçiler Miloş'un hareketini gizli bir ihtirasa ve kendisini hainlik şüphesinden temizlemek maksadına yormuştur. Çünkü Maloş Türklerle münasebet kurmakla suçlanmıştı. Kendisini bu suçlamadan kurtarmak ve böyle bir dedikoduyu çıkaranlara cevap vermek için bu cinayeti işlemişti.
Türk tarih dersi kitaplarına göre, yerde ölü numarası yapan Miloš, savaş bittikten sonra harp sahasını gezen I.Murat'ı katletmiştir.
Tarihçi Halil İbrahim İnal'a göre olay şöyle olmuştur: Hükümdar savaştan sonra harp meydanını gezerken ölüler arasında yaralı olarak bulunan Miloš Obilić Müslüman olacağını ve padişaha gizli bir sözü olduğunu belirtir. Sultan Murat'ın izniyle yanına yaklaşmış ve yeninde saklamış olduğu hançerle sultanı kalbinden vurur ve attan düşürür. Miloš Obilić askerlerce yakalanıp öldürülür. I.Murat'ın yaralı düştüğü yere hemen çadır kurulur ve şehzadelerinden Bayezid (Yıldırım) çağrılır. Oğluna bazı askeri ve idari tavsiyeler veren I.Murat kısa bir süre sonra şahadete ermiştir

alıntıdır


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:43.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net