IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Eylül 2013, 20:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tümülüs MM’deki Cenaze Töreni





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tümülüs MM. Öndeki binalar ve ağaçlar Gordion Müzesi’ni işaret eder.


Tümülüs MM’de bulunan ağaç mezar odasında 60-65 yaşlarında bir adam, kalın bir boyalı kumaş yığını içinde eşsiz bir ağaç tabuta yerleştirilmişti. Mezar ilk kez açıldığında kralın vücudu çözünmüş olmasına rağmen, mor ve kahverengi boyaların desenleri kumaş tabakasının üzerinde görülüyordu. Muhtemelen, kralın tabutu halkın görebileceği bir törenden sonra bu mezara taşınmıştı. Kralın tabutunda 14 parçalık ağaçtan yapılmış mobilyalar vardı. Bu mobilyalar, cenazeyi defnetmeden önce yas tutanların katıldıkları ziyafette kullanılmıştı. Her biri 150 litre kapasiteli üç büyük kazan ve üzerinde durdukları üç ayaklı sehpalar büyük olasılıkla ziyafetteki içecekleri sunmak için kullanılıyordu.


Tümülüs MM. Öndeki binalar ve ağaçlar Gordion Müzesi’ni işaret eder.
Aslanbaşlı ve koçbaşlı situlalar (Latincede “kova” anlamına gelir), uzun elekli ağzı olan 2 sürahi ve 19 küçük sürahi içecekleri 5 litrelik dibi olan kovalara aktarmaya yarıyordu. Bu kovalar servis masalarının içine oturtulurlardı. Oradan kepçeyle, ince bir işçilikle dövülmüş 100 tunç omfolos denilen içme kaplarına sunuluyordu. İki kulplu 19 tane daha büyük kase de daha fazla susayanlar içindi. Bu kaplardan üzüm şarabı, arpa birası ve bal liköründen oluşan bir içecek içildiği saptanmıştır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tümülüs MM’den Koçbaşlı situla. Üst: Ressam Piet de Jong tarafından resmedilmiş.

Ziyafetin menüsünde başlangıç olarak başlıca baharatlı mercimek ve mangalda hazırlanmış koyun ya da keçi eti olurdu. Et önce mangalda pişirilir, daha sonra kemiklerden ayrılırdı. Bal, şarap ve zeytinyağı eti salamura etmek için kullanılırdı. Güveç, kazılar sırasında büyük fıçılar içinde bulunan 18 kulpsuz dinoi ve küçük “amforalarda” sunulurdu.
2007 yılında kraliyet ailesine ait cenaze törenleriyle ilgili daha fazla bilgi keşfettik. Richard Liebhart dış mezar odasını araştırırken kuzeydoğu köşesinde bazı tahta kirişlerin üzerine kazınmış dört Frig yazıtı keşfetti. NANA, MYKSOS, SI↑IDOS ve KYRYNIS. İsimler açıkça kirişlerin üzerine takriben MÖ 740 yılında kirişler buraya yerleştirilirken kazınmıştı. Yazıyı yazan kişinin el yazısı kendinden emin olduğunu işaret eder ve tüm kelimeler aynı kişi tarafından yazılmışa benzer. SIIDOS kelimesi aynı boyutta olan diğerlerine göre daha büyük yazılmıştı. SI↑IDOS kirişi büyük ihtimalle cenaze töreni bittikten sonra mezara yerleştirilmiş ilk kirişti.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yazıtlı tahta mezar odasının üst kısmı. Yazıt kirişin sol kısmında görülür.

Yazıtlı tahta mezar odasının üst kısmı. Yazıt kirişin sol kısmında görülür.
NANA ve SI↑IDOS kelimeleri Gordion’daki Frig yazıtlarından da bilinmektedir. NANA kelimesine höyüğün tepesinde “Yukarı Şehir”de “Güney Mahzeni” olarak adlandırılan alanda MÖ 8. yüzyılın sonuna tarihlenen bir seramik parçasında da rastlanmıştır. Daha da ilginci, SIIDOS isminin bu mezarda bulunan tunç bir kasenin üzerindeki balmumuna yazılmış olmasıdır. Kasenin üzerindeki yazıtın tamamı şöyle der: “SI↑IDOSAKOP”.
SI↑IDOS’un Gordion’un önde gelenlerinden birinin adı olması muhtemeldir. Bu kişi, sadece cenaze ziyafetinde kullandığı kasesini değil, ismini de balmumu üzerine yazıp kasesiyle bırakmaya karar vermiştir. Açıkça görülür ki bu kişi adını kütüğe de kazımıştır. NANA ve MYKSOS kelimelerinin arasındaki boşluğa bakarak, bunların cenaze törenine katılan dört kişinin isimlerinin olabileceği görülmektedir. Bu dört isim aynı kişi –muhtemelen SI↑IDOS- tarafından yazılmıştır. Bunların bugün hala cenaze törenlerinde kullanılan Anı İsimleri Kitabı’nın bir prototipi olduğunu düşünebiliriz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
cenaze, mm’deki, tümülüs, töreni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Atatürk'ün Cenaze Töreni. Collettivo Atatürk Köşesi 0 23 Temmuz 2008 19:13
Atatürk'ün Cenaze Töreni aSsLı Atatürk Köşesi 6 03 Nisan 2008 19:17