IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tartışma Platformu (https://www.ircforumlari.net/tartisma-platformu/)
-   -   10 Yıl Öncesindeki IRC Ortamına Dönebilseydik (https://www.ircforumlari.net/tartisma-platformu/596619-10-yil-oncesindeki-irc-ortamina-donebilseydik.html)

Elysian 15 Haziran 2014 16:05

10 Yıl Öncesindeki IRC Ortamına Dönebilseydik
 
Son senelerde IRC ile bir şekilde içli dışlı olmuş olmuş insanların klişeleşmiş lafıdır: ''IRC bitti.''

Peki IRC neden bitti? Sosyal ağlar, herkesin elinin altında bilgisayar olması bu sebeple dünya ile irtibatta olması, özellikle de son zamanlarda herkesin kendi sunucusunu kurmak istemesi vs.

Peki sizce farklı etkenler de var mıdır? Sunucularda ne tür yenilikler istiyoruz ki IRC öldü tabirini kullanıyoruz? Bizi artık tatmin etmeyen şeyler nelerdir?

Özellikle yazımızı okuyan sunucu sahiplerine şu soruyu yöneltelim: Siz de irc ortamının bittiğini düşünüyor musunuz? Cevabınız evet'se neye dayanarak bu cümleyi kuruyorsunuz? Eğer hayır'sa ne tür çalışmalarla sunucunuzu ayakta tutuyorsunuz ya da yönetiminize ne tür taleplerde bulunuyorsunuz?

IRC'nin on yıl öncesinde bu hale geleceği belli miydi gerçekten de? 10 yıl önce insanların IRC'den bekledikleri ile bugün bekledikleri farklı şeyler midir? Ya da görsellik bizim için ne kadar ön planda tutuluyor.

IRC'yi biz mi bitirdik? Sunucu sahiplerinin sadece bir sunucu açıp bu işin peşine düşmemeleri mi,yanlış yönetim anlayışları mı, sosyal ağlar vs mi, yoksa aslında insanların düşünce tarzları ve IRC'den bekledikleri mi?

Sunucular 10 yıl önce çok daha kalabalık iken, efsaneleşmiş script isimleri, sunucu adları varken, bugün niçin rahatça her üç kişiden ikisi IRC'nin öldüğünü söylemektedir? Buyrun bir de burdan yakalım.

(Not: ircforumları özgün yazısıdır. Smyy G )

VenceRemoS 15 Haziran 2014 16:20

Cevap: 10 Yıl Öncesindeki IRC Ortamına Dönebilseydik
 
İRC'in bittiği falan yok, ortamını kaybeden üyeleri vardır. Halen sunucular açık, halen üyeler aktif, halen yeni üretimler, çalışmalar yapılmakta. Ha bence de bir tadı kalmadı ama bu benim-senin-onun görüşü sadece, ama bitti demek için halen yüzlerce kullanıcı ile yoluna devam eden sunucuları, ortamları görmemezlikten geliyoruz demektir.

Son dönemlerde İRC dahilinde birçok şeyin keyfi kaçtı, kaçırıldı. Bu gün teknolojinin ilerlemesi ile birlikte ;

Bknz ; Çocuk oyunlarının yerini, bilgisayar/mobil oyunlar aldı, gazeteler dijital ortamda devam etmeye başladı, en son Radikal gazetesi de bu kararı aldı sanırım. Artık sabıka raporu almak için adliyeye yürümek /gitmek gibi bir derdimiz kalmadı. Evlenmek için hatta şebeke kabloları üzerinden cocuk yapmak için bile teknoloji yardımımıza koşuyor. Olmayan kitap okuma alışkanlığımız, artık alışkanlık olmamaktan çıkıp bir hobi bile olarak kayda alınmıyor.

Ünlü bir Diyarbakırlı qırıxın da, dediği gibi ; Hiç bir şeye ,Keyfimiz yox!

Wes_BorLand 15 Haziran 2014 16:42

Cevap: 10 Yıl Öncesindeki IRC Ortamına Dönebilseydik
 
Biten irc değil mirc'dir.

90'ların sonları 2000'lerin başları sürecinde Türkiye'de relay chat en popüler yıllarını geçirmiştir. Aslına bakarsanız o dönemlerdeki irc kullanıcı sayısı günümüze göre daha azdı. Bunu şu şekilde açıklayabilirim; şuan neredeyse her evde bilgisayar ve internet bulunmakta, o dönemlerde ise internet kafeler üzerinden bu tarz platformlara giriş yapmak mümkündü.

Sunuculardaki kullanıcı sayılarının azalma nedenlerinin başında herkes şuan facebook, twitter vb. sosyal platformları göstermekte fakat bir baktığımızda çöplüğe dönmüş denecek seviyede irc sunucusunun açıldığını görebiliriz. (Bu kısımda suç birazda shell firmalarınındır.) Demek istediğim o dönemlerde açık olan irc sunucu sayısı iki elin parmak sayısını geçmiyordu. Şirketlerin irc sunucuları ve birkaç adet şahıs sunucusu bulunmaktaydı ve internet kafelerdeki her bilgisayarda mirc bulunmaktaydı, şuan aynı şeyin geçerli olduğunu sanmıyorum.

Sonuç olarak başta da dediğim gibi biten irc değil mirc'dir. Günümüzde mirc, yerini web'e bırakmıştır. Arama motorlarını iyi kullanan sunucular web üzerinden hayli yüksek derecede user sayısına ulaşabilir düşüncesindeyim. Tabi ki sadece bu da yeterli değildir her zaman yenilik + demektir. Site sahipleri sitelerini ne kadar özgün tutup geliştirebilirlerse o derece de karşılık alacaklardır.

Aslında bu konu üzerine saatlerce yazı yazabilirim fakat gerek görmüyorum. Son olarak ekleyeceğim, irc asla bitmeyecektir...

Emre3434 15 Haziran 2014 20:31

Cevap: 10 Yıl Öncesindeki IRC Ortamına Dönebilseydik
 
o günleride iyi biliyoruz userin çoğusu bottu dalnet zurna kanalı vardı 500 - 600 useri görüyordu 350 - 400 bottu reklam botlarıda çok vardı şu kanalla gel seninle konuşucam yok adanalı kızlar şu kırmızı kutunun arkasında çift tıkla vs şuan user aslında daha çok ama her önüne gelen sohbet sitesi irc açınca bu user ister istemez bölünüyor 1998 2005 lere bakıldığında ircin popüler olduğu zaman bu kadar sohbet siteleri yoktu ayriyeten facebook tarzı siteler açıldı mirc kendisini geliştiremedi 1990 larda nasılsa halen aynı görüntüsü bile doğru düzgün değişmedi değişime ayak uydurmayan teknolojiler yok olur gider ircde böyle olacak. irc biter benzeri güzel bir sistem çıkar oradan devam eder altarnatifler çok :)

Skyder 15 Haziran 2014 20:42

Cevap: 10 Yıl Öncesindeki IRC Ortamına Dönebilseydik
 
dönülmez , geldi , geçti , gitti.

Ocean 15 Haziran 2014 20:44

Cevap: 10 Yıl Öncesindeki IRC Ortamına Dönebilseydik
 
bi elinde mouse bi elinde tespih bıyıklarını sıvazlayan o insanlar, yok artık onlar, omegledeler, fikiboktalar, davudterdeler..

hey gidi hey internete giren her sağlıklı türk gencinin geçmişinde bir şekilde yer almıştır, şimdiki dandik nesil hariç. :)

IRC-Dancer 15 Haziran 2014 22:50

Cevap: 10 Yıl Öncesindeki IRC Ortamına Dönebilseydik
 
Eskiden '' Sanal '' denilince akla gelen ilk şey '' mIRC '' ti ; Şimdi ise tonlarca fikir çıkıyor.
Op-Sop vb ola bilmek için : Sınava girmiş kaç kişi var şuan ?
Şuan ki nesile : m? u? f? yazsak çoğu bilmez bile :)

Herkes eski kullanıcıyım tecrübeliyim diğe Services'den aşağı yetki istemiyorlar ; 10 tl'ye shelden alıp sunucu acılıp\kapanırsa : olacağı bu.
Biz bence kendimiz ettik bulduk.Yaygınlaştırlırken bu iş , hatalı başlandı.
Basit ve önemsiz hale getiren biziz.Ve şuan para konuşuyor.Ki bunu yapanda biziz.İnsanlığın dostluğun ucurum kenerında sıkışmış 3-5 kişinin cabalamasıyla hala bugünlere taşınması bile mucize.

Girin bayan nick'ine selam yazın \ Girin erkek nick'iyle selam yazın. Aradaki 10 sene farkını yaşayan bilir.Okuyan değil.
Neyse ...

MaryMy 16 Haziran 2014 00:07

Cevap: 10 Yıl Öncesindeki IRC Ortamına Dönebilseydik
 
Katılmıyorum, Sizlere Peki Yabancı Irc Sunucuları Neden Hala Tıklım tıklım? Çünkü onlar'da Bir Gelişme Var Ama Türkiyede İrc için En ufak bir gelişme yoktur. Örneğin : Yabancı İrc Sahiplerinin Çoğu Dünyasal olarak Oyunlar vs vs Çıkarıyor, Ve ordan Dünyadaki insanlar o İrc'lere Giriş yapıyor Ne Güzel Bir Fikir değilmi? Şuan Son sürüm Hariç Bütün mirc'lar Antivirüs programları tarafından Virüs olarak algılanıyor, mIRC yerine Daha Bir popiler Bişeyler bulmak lazım Bundan 5 6 Ay önce IrcBasTarD 'a Bir Php mirc Vermiştim Mesala O bence Tutulur Şu Zamanda Görsel vs vs olarak harika bir Program.
Bazıları ise Kameralı Webler Açıyorlar Ama Orasıda Dolu değil, Aslında Bunların hepsi Googleye Bakıyor. Tek biten şey mIRC'tır. irc Bitse idi Şuan 1. sayfada olan Webler'den user Girmezdi.

fLayer 16 Haziran 2014 00:30

Cevap: 10 Yıl Öncesindeki IRC Ortamına Dönebilseydik
 
her onune gelen Reklam Her onune Gelen Saldırı Her onune Gelen sunucu açıyor diyen çıkmamış bukes ne kadar güzel (:
Herşey bizim insanlarımızda bitiyor Yenilik Şart user geldigi zaman Sosyal medyadan Farklı şeyler gormek istiyor Sadece sohbet Et oyun oynatla olmuyor Yenilikler yenilikler Başka birşey yok irc yaşıyor yaşamayada devam ediyor birton sunucu var ve user qiriyor oyle yada boyle Feys Twitten sıkılanlar kendini sohbete atabiliyor ama Biz onlara ne veriyoruz yada ne verebiliriz onemli olanda bu olması gerekiyor..

Deep 16 Haziran 2014 01:12

Cevap: 10 Yıl Öncesindeki IRC Ortamına Dönebilseydik
 
Kimse kendini ''IRC bitmedi'' diye kandırmasın. Klişe bir cümlede değil.

IRC'i bitirenler tamamen sunucuların kendi sahipleridir. Bugün hala ayakta olan IRC sunucuları dahil tümü cinsel içerikli siteler kasıp user çekme peşine girmiş olup normal kullanıcıyıda bezdirmiş durumdalar.

Sunucu sahipleri hala gerçekten çalışıp emek verenlerin yerine saçma sapan kişilerle çalışıp onların arkasında durup yükseltip yönetimide bozmakla beraber elde kalan useride kaçırmakta. Kısacası yönetim bozukluklarıda bu duruma gelmesinin en büyük payına sahip.

İnsanların sosyal ağlara yönelmesinin sebebi; karşısındaki muhatap kişinin en azından yakın ve çevresinde bulunan dostlarının olmasıdır. Onlarla görüntülü konuşabilmeleri, resim-düşünce vs şeyler paylaşabilmeleridir. Mutlaka eksi yönleride var yüceltmiyorum; fake hesaplar, cinsel içerikler, reklamlar gibi... ama uzak durabiliyorsunuz.

IRC'e baktığımız zaman sadece karşında bir nick ve o nickin arkasına bürünmüş bir karakter... Real hayatta olmak isteyipte bir türlü elde edemediği hayatı yansıtmaya çalışan tipler... Belli bir yerde sıkıyor haliyle.

IRC'i ayakta tutanlar tamamen bu işi yıllardır gerçek kimlikleri ile yürütüp emeklerinin karşılığını alan ve bir tutku olarak gören kişilerdir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:31.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net