IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  Mobil Sohbet, Sohbet ve Sohbet Odaları




Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Nisan 2010, 22:14   #1
Çevrimdışı
Meşhur Kastamonu Hoşbeyzade Çekme Helva


sohbet


SARAYLARDA HELVANIN YAPILIŞI-

Ağdalanmış şeker halkası ve un bulunan büyük bir bakır tepsinin etrafında saraylarda özel yetiştirilmiş 5 usta tarafındandua okuduktan sonra yoğurma işlemine başlanırdı. Ustaların saatlerce kollarında uzatıp çekerek yaptıkları helvabir süre bekletildikten sonra tepsilere konularak hazır hale getirilirdi. Daha sonraölümdoğumdüğün gibi özel günlerde çekme helvası yapılarakdağıtılmaya başlandı. Bu gelenek halen Kastamonu’da devam etmektedir.

-ÇEKME HELVANIN TARİFİ-

Malzemeler: Kadayıflık özü olmayan unşekerbirinci sınıf yağ ve su. Yapılışı: Yemeklik margarin veya tereyağıorta büyüklükte bir kazanda eritilir. İçine un konulduktan sonrahafif ateşte un ile yağ ahşap kaşıkla karıştırılarak pişirilir. Elde edilen adına meyane denen karışım daha sonra soğumaya bırakılır. Şeker ocağı hazırlanır. Erimiş şeker akide kıvamına gelince ocaktan alınır. Mermer soğutma taşına dökülür. Soğuyan şeker özel ağartma makinesinde savrularak ağartılır. Ağartılmış şekernormal sıcaklıktaki meyaneyle yan yana getirilir.

Daha sonra özel yetiştirilmiş 5 usta tarafından ağartılmış şeker halka haline getirilir. Meyaneye bulunarakelden ele çekilip uzatılır. Uzatılan şeker beyaz lifler haline geldikten sonra mermer üstüne konulur ve küçük parçalara ayrılır. Tepsilere doldurularakpreslenir ve sıkıştırılır. Tepside kare yada baklava dilimleri şeklinde kesilip servise hazır hale getirilir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


HOŞBEYZADE GIDA ve ŞEKERLEME

2010 yılında faaliyetlerine başlayan firmamız ÇEKME HELVA başta olmak üzere REÇEL - LOKUM - AKİDE ŞEKERİ - MEVLİD ŞEKERİ üretimi yapmaktadır.Yaklaşık 10 personele istihdam sağlamaktayız. Günlük 2 tonluk kapasite ile hijyenik ortamda kaliteli ürünler üretmekteyiz. Türkiyenin çeşitli illerin de kendi araçlarımızla dağıtım yapmaktayız.

ADRES

Aktekke Mah. Safalan Cad. NO:24/A
MERKEZ/KASTAMONU

TEL: 0366 212 50 51

SARAYLARDA HELVANIN YAPILIŞI-

Ağdalanmış şeker halkası ve un bulunan büyük bir bakır tepsinin etrafında saraylarda özel yetiştirilmiş 5 usta tarafındandua okuduktan sonra yoğurma işlemine başlanırdı. Ustaların saatlerce kollarında uzatıp çekerek yaptıkları helvabir süre bekletildikten sonra tepsilere konularak hazır hale getirilirdi. Daha sonraölümdoğumdüğün gibi özel günlerde çekme helvası yapılarakdağıtılmaya başlandı. Bu gelenek halen Kastamonu’da devam etmektedir.

-ÇEKME HELVANIN TARİFİ-

Malzemeler: Kadayıflık özü olmayan unşekerbirinci sınıf yağ ve su. Yapılışı: Yemeklik margarin veya tereyağıorta büyüklükte bir kazanda eritilir. İçine un konulduktan sonrahafif ateşte un ile yağ ahşap kaşıkla karıştırılarak pişirilir. Elde edilen adına meyane denen karışım daha sonra soğumaya bırakılır. Şeker ocağı hazırlanır. Erimiş şeker akide kıvamına gelince ocaktan alınır. Mermer soğutma taşına dökülür. Soğuyan şeker özel ağartma makinesinde savrularak ağartılır. Ağartılmış şekernormal sıcaklıktaki meyaneyle yan yana getirilir.

Daha sonra özel yetiştirilmiş 5 usta tarafından ağartılmış şeker halka haline getirilir. Meyaneye bulunarakelden ele çekilip uzatılır. Uzatılan şeker beyaz lifler haline geldikten sonra mermer üstüne konulur ve küçük parçalara ayrılır. Tepsilere doldurularakpreslenir ve sıkıştırılır. Tepside kare yada baklava dilimleri şeklinde kesilip servise hazır hale getirilir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


HOŞBEYZADE GIDA ve ŞEKERLEME

2010 yılında faaliyetlerine başlayan firmamız ÇEKME HELVA başta olmak üzere REÇEL - LOKUM - AKİDE ŞEKERİ - MEVLİD ŞEKERİ üretimi yapmaktadır.Yaklaşık 10 personele istihdam sağlamaktayız. Günlük 2 tonluk kapasite ile hijyenik ortamda kaliteli ürünler üretmekteyiz. Türkiyenin çeşitli illerin de kendi araçlarımızla dağıtım yapmaktayız.

ADRES

Aktekke Mah. Safalan Cad. NO:24/A
MERKEZ/KASTAMONU

TEL: 0366 212 50 51

  Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
radyo44.com.tr
Cevapla

Etiketler
cekme, çekme helva tarifi, helva, hoşbeyzade, kastamonu, kastamonu çekme helva

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gümüşhanenin neleri meşhur - Gümüşhane nesi meşhur PySSyCaT Karadeniz Bölgesi 0 09 Kasım 2014 23:01
Osmanlıda Helva sohbetleri- Helva sohbeti nedir? Zen Osmanlı Tarihi 0 15 Mayıs 2014 17:06
Şanlıurfanın neyi meşhur, Şanlıurfanın nesi meşhur Violent Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 22 Aralık 2013 18:22
Adananın neyi meşhur, Adananın nesi meşhur Violent Akdeniz Bölgesi 3 22 Kasım 2013 22:01
çekme helvası (kastamonu) Sır Yöresel Yemekler 0 20 Ocak 2011 08:24