IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Eylül 2019, 07:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklar ‘Sınırsız Şenlik’le güldü




Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nin Suriye’deki Fırat Kalkanı bölgesinde iki senedir düzenlediği ‘Sınırsız Şenlik’ etkinliklerinin üçüncüsü geçtiğimiz gün başladı. 21 Eylül’e kadar sürecek etkinliklerde çadır kamplarda yaşayan çocuklar için sokak oyunları, filmler, gösteriler, deney atölyeleri, yarışmalar gibi çok sayıda aktivite düzenleniyor.

Suriye’nin çatışma halindeki bölgelerinden kaçarak Türkiye’nin Fırat Kalkanı ve Zeytindalı operasyonlarıyla güvenli hale getirdiği bölgelerde bugün iki milyondan fazla insan yaşam mücadelesi veriyor. Çoğunlukla çadır kamplarda kalan bu insanlar arasında en çok zorlananlar ise çocuklar oldu. 800 bin çocuğun yaşadığı tahmin edilen sınır bölgesinde okul çağında olan çocuk sayısı ise 400 bin. Bu çocukların yaklaşık 200 bini eğitim görüyor. Suriye’de savaş mağduru çocuklara moral vermek için Fırat Kalkanı Bölgesi’nde Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) tarafından gerçekleştirilen ‘Sınırsız Şenlik’ önceki gün başladı. Etkinlikler kapsamında sokak oyunları, filmler, gösteriler, deney atölyeleri, yarışmalar ve yarışmalar yapıldı. Yarın sona erecek şenliğin son günü ise Kilis Elbeyli Geçici Barınma Merkezi’nde olacak.

Çocuklar ‘Sınırsız Şenlik’le güldü

‘NEŞE EKSİKLİĞİ HİSSETTİK’

Şenlikle ilgili açıklama yapan UMHD Başkanı Av. Uğur Yıldırım, “Temelde mültecilerin eğitim ve sağlık hakkını koruma, uyum ve entegrasyonlarını sağlama gibi birçok çalışma yapsak da bölgeye gittiğimizde çocuklardaki neşenin eksikliğini hissettik. Çocukların eğlenme hakkından yola çıkarak ‘Sınırsız Şenlik’ler düzenlemeye başladık. Suriye’ye bugüne kadar çadır, battaniye, giyecek, yiyecek, içecek yardımı yapıldı ama o çocukların ellerine resim yapmaları için beyaz bir kâğıt veremedik. Dolayısıyla onların yüzü gülsün diye tiyatro oyunu, hokkabaz, sihirbaz getirdik. Burada da bir yaşam olduğu, bu çocukların unutulmaması gerektiğine dair farkındalık çalışmaları yapıyoruz” dedi. Yıldırım, bölgede güvenlik sorunu olmasından dolayı ilk yıl Fırat Kalkanı Bölgesiyle başladıklarını, daha sonra etkinliğin Zeytindalı Harekâtı ile Cerablus, El Bab ve Afrin’e kadar uzanan bir bölgeye yayıldığını söyledi. Yıldırım ayrıca geçen yıl şenliğe her gün 3 bin çocuğun katıldığını da vurguladı.

‘ACABA BÜYÜYEBİLECEK MİYİM?’

Bu etkinlikle en az 10 bin çocuğa ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Yıldırım, “Her çocuğun hayatına aslında çok büyük bir anlam katmış oluyoruz. Geçen yılki şenlikte bir muhabir yanıma geldi ve ‘Ben savaş başladığından beri belki 100 binden fazla fotoğraf çektim ama ilk defa gülen çocukların yüzlerini çekiyorum’ dedi. Bu söz Sınırsız Şenlik’i en güzel şekilde özetliyor. Orada çocuklar gerçekten gülmeye, oyun oynamaya muhtaç. Onların önüne bir resim verip de ‘Gelecekle ilgili bir şey çizer misin’ dediğiniz zaman çocuklar ‘Acaba ben büyüyebilecek miyim?’ endişesini yaşıyorlar. Bu soruyu size sorabiliyorlar. Onların sihirbaza bakarken ki o sevinçleri... Belki çocuklarımıza birçok imkânı sağlıyoruz ama onlara verdiğimiz bir şekerin mutluluğunu daha evvel başka çocukların gözlerinde görmedim.”

500 OKUL ONARILDI

Bölgede hâlâ okula gidemeyen on binlerce çocuk bulunuyor. Bölgede 500 okul yeniden faaliyete geçirildi. 3 yılda liseden mezun verilirken, öğrenciler YÖS (Yabancı Öğrenci Seçme Sınavı) ile Türkiye’deki üniversitelere yerleşmeye başladı. Öğrenciler kabul aldıkları başka ülkelerde de eğitim görmeye başladı. Fırat Kalkanı bölgesindeki okullar yaklaşık 3 yıllık DEAŞ esareti altında büyük hasar almıştı. Örgüt eğitimi yasaklamış, okulları da terör eylemleri için kullanmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Maarif Vakfı desteğiyle eğitim alanında da önemli adımlar atıldı. Zarar gören okullar tespit edildi ve onarım çalışmaları başlatıldı. Eğitim seferberliği kapsamında okullarda görev alacak öğretmenlere de özel kurslar verildi. 6 bin öğretmen, Türkiye’nin verdiği formasyon eğitimlerini tamamlayarak göreve başladı.


Alinti

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
tiyatro


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aşık Şenlik kimdir Zen Şairler / Yazarlar 0 20 Şubat 2013 18:27
Yeditepe’de şenlik var! Bulut Oyun Dünyasından Son Haberler 0 13 Nisan 2012 14:43