IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Mart 2009, 02:47   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Batılılaşmamızın temel özellikleri




BATILILAŞMAMIZIN TEMEL ÖZELLİKLERİ

Şimdi gelelim Batılılaşmamıza, bunun temel özelliklerine. Aslında biz “Batılılaşırken”, Batı kendisi statik bir model filan değildi; tersine , kendi tarihinin en bunalımlı ve sarsıntılı bunalımlarını geçiriyordu. Batı bu dönüşümü kendi dinamiğiyle yaşadı ve ondokuzuncu yüzyılın genel ideolojisinde bu durum yeni doğan teknolojinin, alışılmış olduğu için “doğal” sayılan hayatını değiştirmesi biçiminde anlaşıldı. Türkiye’de ise değişim altyapıda , yani toplumun maddi yeniden üretiminde değil , üstyapıda , yani ideoloji ve kültürde hız kazandığı için , değişen “eski” toplum (Burada da Batı’daki gibi, değişen bir eski var), değiştiren ise doğrudan doğruya teknoloji) ya da yeni yerli üretim ilişkileri değil , öncelik le Batı idi. Bu yüzden “modernleşme” nin çelişkisi daha çok kültür düzeyinde yaşandı. Değiştiren “Batı” olduğu ölçüde , değişen eski de “Doğu” idi. Bu “Doğu” elden kayıp gittikçe, nostaljik şekilde idealize edildi.

İkinci bir özellik , sürecin bizde çok uzun sürmesidir. Batı değiştikçe her yenilik bize de yansıdığı için , her kuşakta değişim yenilendi. Dolayısıyla her kuşak “yeni” şoklarla karşılaştı. Yüz yıl öncesi “mersi” diyenler e bunları “züppe” olarak görenler vardı. Şimdi her kes mersi diyor, ama örneğin bir markette alışveriş ediyorsunuz, elinize tutuşurdukları hesap pusulasının başında “thank you “ yazıyor. Batılılaşmak istemenin de sonu yok, yani.

Çünkü bu anlamda Batıcılık , kendi seçkinliğine inanmış bir kesimin kendini geri kalandan farklılaşmasının aracı. Seçkinliğine kendini inandırmanın özel “masonik” işaretlerini her zaman Batı’ dan ithal etmey koşullanmış bir kesim bu. Belirtilmesi gereken bir nokta da , burada görülen Batı’nın , gerçek Batı ile pek az ilişkide olması . Gelenekçi olmayan çalışan kesim nasıl oldukça hayali bir gelenek türetmek zorundaysa , bu kesim de eşit derecede hayali ve idealaize bir Batı rüyasıyla yaşıyor. Bu yüzden “thank you”demekle bir halt olunmayacağını düşünmüyor.


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
batililasmamizin, ozellikleri, temel, özellikleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Şiirin Temel Özellikleri Lcia Türkçe 0 27 Kasım 2014 20:14
Rüyaların Etkileri ve Temel Özellikleri Burce Rüya Tabirleri 0 10 Mayıs 2014 18:44
Pug - Pug temel özellikleri Zen Hayvanlar Alemi 0 05 Haziran 2013 20:37
Cumhuriyet Yönetiminin Temel Özellikleri YapraK Tarih 0 04 Ocak 2010 17:23