IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Mart 2009, 02:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Reçetelerle sorun çözülemez




REÇETELERLE SORUN ÇÖZÜLEMEZ

Geleceğin kültürü konusunda bazı reçeteler sunmak, az önce inandığımı söylediğim ilke yüzünden imkan dışı;kültürün belirli bir fabrikası olsa, burada nasıl ürünler çıkacağını çok kolay kestirirdik. Bu olmadığına göre, ancak bazı eğilimlerden yola çıkarak bazı tahminlerde bulunabiliriz.

İlkin, kültürün bir merkezden empoze edilmesi sürdükçe veya arttıkça, kitlenin kendini başka başka kaynaklardan beslemeye devam edeceği akla yakın geliyor. “Yani, “seçkinci-resmiyetçi” kültürle, anti-estetik, anti-kültürel “popüler” kültürün karşı lığı daha epey bir zaman devam edecektir. Kültürün resmiyet dışında kalan üreticileri de bu olay/karşısında ya “elitiat” ya da “popülist” olma tavırlarını değiştiremezlerse, yakın dönemde kültür ortamında büyük değişiklikler beklememiz icin bir sebep yok.

İdeolojik merkezilaştirme eğilimine rağmen, toplumda ademimerkezleşme eğilimlerinin daha köklü dinamikleri var. Bu yüzden, eğitim sistemi ile kitle iletişim araçlarının düzenleyici ve standartlaştırıcı toplumsal. farklılaşmaya tekabül kültürel oluşumlar da gelişecek, yakı zamanda “Türkiye”de alt kültürler yeşerecektir. Bunlar yalnız sınıf ve tabakalarla ilgili olmayacak, yerleşme yerleri , bölgeler, cins ve yaş grupları ideolojik ve politik formasyonlar da alt-kültürlerin biçimlenmesinde etkili olacaktır.

Ama en önemli öğe, tarihimizde şimdiye kadar olmadığı ölçüde geniş sayıda insanın artık ‘kendi kültürleriyle ilgilenmeye başlamış olmalarıdır. Bu nitelikte bir ilginin şimdi başlamış olması herhalde bir zorunluluktu, çünkü tarihimizin bu noktasında kültürel karmaşa en yoğun derecesine ulaştı, ve geçmişte kendiliğinden yaşanagelen şey şimdi bir seçim sorunu olarak karşımıza dikildi. İçinde ne çalarsa çalsın, minibüsçünün teybi en değerli varlıklarından biri. Ondan aldığına bu kadar değer veriyorsa, . kültürel alışverişin değerine karşı duyarsız kalamaz. Ayrıca topluma alternatifler sunma süreci de iyi kötü kurulmaya başla1dı. Topluma anlatmak istediği şeyi anlatabilmek için, toplumun anlama mekanizmalarına duyarlı olan (yukarıda dediğimiz gibi, “satış yapmak” için değil, daha doğrusu, ürününü satarken değerleri satmamasını bilen)’ kültür ler üretmenin ve sunmanın yollarını öğrendikçe, kültürde katılım geçekleşecek ve bu da varolan ortama sağlıklı bir soluk üfleyebilecektir.


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cozulemez, recetelerle, sorun


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık