IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Mart 2009, 05:20   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
POZİTİF ANLAMDA iDEOLOJİ




POZİTİF ANLAMDA iDEOLOJİ


Birinci bölümde genel hatları verilen betimsel ve açıklayıcı proje ile ikinci bölümde tartışılan eleştirel proje bir’ ideoloji’ kavramının içinde yer alabileceği yegane iki araştırma projesi değildir.

İnsan gruplarının her birinin bir ‘kültür’e veya ‘toplumsal- kültürel sistem’e, bir karakteristik tutum, alışkanlık, inanç, sanatsal ifade kipleri kümesine, hatta belki bir karakteristik dünya görüşüne sahip olması insan grupları için nötr bir olgu değildir; bir kültüre katılmak çok derin kökleri olan belli insan ihtiyaçlarının tatmin etmenin bir yoludur.



İnsanların, yalnızca bir kültürle ilişki içinde olan bir fail için mümkün olan ‘anlamlı’ yaşam ve kimlik türüne hayati ihtiyacı vardır. Geleneksel dinsel dünya görüşleri kalıcılıklarını bu ihtiyaçların bazılarını karşılayabilmelerine borçludur.

Bunu, faillere onaylanmış eylem modelleri, amaçlar, idealler ve değerler sağlayarak ve insan yaşamının doğum, ölüm, acı çekme, kötülük, vb. önemli varoluşsal özelliklerine yorum getirerek yaparlar.

Böyle temel varoluşsal ihtiyaçlara ek olarak insan failler ve gruplarının verili bir alışkanlık, inanç ve tutum kümesi, verili bir ‘kültür’ün az çok uygun bir biçimde karşılayabileceği daha dünyevi ihtiyaçları, istekleri ve çıkarları vardır.

Öyleyse, istekler, ihtiyaçlar, çıkarlar ve verili bir insan grubunun nesnel durumundan yola çıkarak bu grup için ne tür toplumsal-kültürel sistem ya da dünya görüşünün en uygun olduğunu, yani (terimin betimsel bir anlamında) hangi ‘ideoloji’nin grubun üyelerinin istek ve ihtiyaçlarını karşılamalarını ve çıkarlarını daha öteye götürmelerini sağlayabileceğini belirleme görevini üstlenebiliriz.

Buna grup için ‘pozitif ya da övücü anlamda bir ideoloji’ üretme görevi diyeceğim. Bu anlamda ideoloji, hem betimsel hem de yerici anlamda ideolojiden oldukça farklıdır. Betimsel anlamların herhangi birinde ideoloji bulunan (ya da belki açıklama amacıyla hipotetik olarak postüle edilen) bir şey ve yerici anlamda ideoloji bulunan ve eleştirmek amacıyla soyutlanan bir şey iken iken, pozitif anlamda bir ideoloji ‘dışarıda’ olan ve en dikkatli empirik araştırmayla bile bulunabilecek olan bir şey değildir. Tikel bir toplum için, bu anlamda bir ideolojisi olması arzu edilir bir şey olabilir; ama

ideoloji kurulması, yaratılması ya da icat edilmesi gereken bir şeydir.

Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anlamda, ideoloji, ideolojİ, pozitif, pozİtİf


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Modern Anlamda İletişim Zen Tarih 0 15 Mayıs 2014 20:30
Duygusala kitleme.. (Gercek anlamda.. :D) IrCbaStarD Komik Loglar 1 13 Ekim 2012 11:02
Pozıtıf enerjınızı kullanmayı öğrenın...çoook önemli...okuyun..uygulayın Candy Serbest Kürsü 0 14 Eylül 2010 18:46
Yerici anlamda ideoloji YapraK Felsefe 0 29 Mart 2009 05:18