IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   İnsan Ahlakı Toplumun İcerisinde Özgür müdür ? (https://www.ircforumlari.net/felsefe/316302-insan-ahlaki-toplumun-icerisinde-ozgur-mudur.html)

aLdiana 12 Şubat 2010 13:37

İnsan Ahlakı Toplumun İcerisinde Özgür müdür ?
 
Ahlak konusunda bazı filozoflar,insanın özgür olduğunu, bazı filozoflar özgür olmadığını savunur.

1-Özgür olmadığını savunanlar:

DETERMİNİZM (gerekircilik);
Deterministlere göre, insanın irade ve eylemleri içten ve dıştan gelen nedenlerle belirlenmiştir.Bireyin içinde bulunduğu şartlar iradeyi belirler ve kişinin özgür karar vermesini engeller. Bu nedenle insan ahlaksal eylemde özgür değildir.


2-Özgür olduğunu savunanlar :

İNDETERMİNİZM (gerekirci olmayanlar); İndeterministlere göre,insan ahlaki eylemde tamamıyla özgürdür.İnsan kendini özgür hissettiği için toplumdaki ahlak yasalarına özgürce uyar.

Bu görüşlerden her ikisi de insan gerçekleri ile bağdaşmadıklarından üçüncü bir görüş ortaya çıkmıştır.

OTODETERMİNİZM: Otodeterministler, iradeyi ve ahlaki eylemleri bir kişilik ürünü olarak görürler. İnsan bilgi birikimini zenginleştirerek,kişiliğini geliştirerek ve aklını kullanarak özgürleşmiştir. Sonuç olarak kişiliği gelişmiş olanlar, gelişmemiş olanlardan daha özgürdür.

Coder 12 Şubat 2010 14:05

Cevap: İnsan Ahlakı Toplumun İcerisinde Özgür müdür ?
 
Aynen Katiliyorum

Pentagram 12 Şubat 2010 16:38

Cevap: İnsan Ahlakı Toplumun İcerisinde Özgür müdür ?
 
özgürlük bireyin kendi iradesine bağlı olarak yapmış olduğu davranışların sonuçlarına katlanabilme (sorumluluk) halidir.Ahlak Felfese'sinde karşılaştığımız özgürlük ve sorumluluk kavramları birlikte değerlerndirilen ve birbirini tamamlayan kavramlardır.,o yüzden özgürlük bireyin istediği şeyi istediği gibi yapma anlayışı değildir.(Çünkü tutkuların esiri olabilmektedir insanoğlu.)O yüzden ister istemez içinde yaşadığımız toplumun ahlaki ve de toplumsal değerlerini gözönünde bulundurarak yaşarız ki (otodeterminiz) buda günlük yaşamdaki özgürlük anlayşına ters düşmektedir.Ama felsefi anlamda özgürlük bireyin sergilediği davranışlaının sonuçlarını kabul etme durumu olarak kabul edilir.Eğer sonuçlara katalabiliyorsa (ki hür iradesi ile yapıyor demektir, akli melekeleri yerinde demektir..) işte o zaman özgürlükten bahsedilebilir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:45.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net