IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Mart 2011, 19:00   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İnsanlaşma/ya-değer




Gerçek bir açıdan görecelidir. Boşuna denmiyor; bütün, tüm parçaların toplamından daha fazlasını ifade eder. Göreceli de olsa gerçeğin/gerçek olarak benimsenenin değeri onunla hem bir bütünlük içerisinde olurken , diğer yönden onunla bir çelişki içerisinde bulunur. Değer, ona yüklenen sosyal/tarihsel bir anlam taşır ve onun gerçeği ile örtüşmez. Gerçeğin salt varlığı ile paylaşılması ve üzerinde ortaklaşılması madalyonun iki yüzü gibidir. Paylaşılamayan/paylaşılmayan gerçeklik ortaklaşılamadığı için hiç-bir-değer taşımaz. Değeri yaratan insanın insanlaşması/sosyalleşmesidir. İnsan 05;n insanlaşması yarattığı değerler ile ölçülebilir mi?
Değer, bir olgu olarak insan türünün yaratısıdır. Hiçbir canlı/cansız varlık salt kendinden bir değer sahibi değildir. Bu nedenle insanın salt insan olması da –bir tür canlı olarak- bir değeri yoktur. Değer/leri yaratan insan değer olarak tanımladığı olgu/olay/ve nesne ve insan ile sosyal/tarihsel bir etkileşim kurmak suretiyle sosyolojik olarak bu sonuca ulaşır. Bir bütün nasıl ki kendini oluşturan ögelerin toplamından fazla ise, tarih içindeki insanlık da insanların yarattığı değerlerin toplamından fazladır.
İnsan, değerler ile sosyal bir gerçeğe/olguya dönüşür. Değerlerin olmadığı bir sosyal yapı olamaz. Tüm sosyal yapılar değerler sistemi üzerinde var-olurlar. Bu olgu salt insan türüne ilişkin de değildir. Ancak, insan türünün sosyal yapısını ve değerler sistemini diğer türlerden ayıran belirgin bir ayraç bulunmaktadır; paylaşmak için üretim salt insan türünün gerçekleştirebildiği tarihsel/sosyal bir değerdir. Bu durum onun doğal belirlemenin etkisine karşı geliştirdiği sosyal bir tepkinin sonucunda ortaya çıkmıştır.
Paylaşım değerini üretebilen insan, karşı taraftan tüketim değersizliğini de üretebilmiştir. Her değer kendi içinde değersiz olanı da yaratır. Bir düşünceye göre, toplumlarda doyum ile değer yitimi eğrisel bir çizgi içerisinde bulunur. Doydukça azalan değerler yasasından söz edilir. Sonuç ise, değersizleşme ile örtüşmektir. Değer yasası var mıdır? Varsa değer nedir?

Doyum-suzluk insan türüne ilişkin bir egodur. Beğenmişlik, ötekileştirme, küçümseme, tek-pencereden bakarak her olguyu onunla ölçmeye kalkma, üstünlük, değerler sistemi içerisinde insan türünün kendi öz yapısı ile yabancılaşarak değersizleşmesi/değersizlikleri üretmesi ile her zaman bir çelişki yumağı olmuştur.

Değer ve değersizlik?

Nedir?

__________________
Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden..
BiLki "
yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana
En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü..
Bu dünya "
üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe
ELbet "
bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
İnsanlaşma or yadeğer


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aşk Herşeye Değer Mi? xena Aşk Doktoru 14 08 Ekim 2012 17:57
Aşk Herşeye Değer YapraK Resimli Şiirler 0 20 Haziran 2012 16:26