IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Temmuz 2019, 01:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (2)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ölber Vadisi'nin içinde saklı kalan güzellik: Deve Mağarası




Merkeze 15 kilometre uzaklıkta Göllübağ Mahallesi mevkiinde bulunan essiz güzellikteki Ölbe Vadisi ve Deve mağarası, doğa tutkunu ziyaretçilerini bekliyor. Yeterince bilinmeyen vadi ve mağara bakir doğasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

Geçmiş dönemde Bingöl ve Tunceli’den gelen kervanların Harput’a ulaşmak için vadiyi kullandıkları ve yanlarında getirdikleri yağ, peynir gibi ürünleri soğuk olduğu için mağarada depoladıkları biliniyor. Yine bir zamanlar mağarayı eşkıyaların kullandığı ve vadiden geçen kervanları soydukları efsanesi de anlatılıyor.

Deve mağarası ve Ölbe vadisi güzelliği ile dikkat çekiyor

Ölbe Vadisi’nin Göllübağ Mahallesinden başladığını ve Fırat’a kadar gittiğini belirten mahalle Muhtarı Selahaddin Dabakoğlu, “Eskiden kervan döneminde Bingöl ve Tunceli’nin bazı bölgelerinden bu yoldan Harput’a gelirlermiş.Hatta ben bunu 50 yıl önce halen hayvanla geldiklerini bilirim.

Tunceli köylerinden son bahar aylarında paşa armutu getirdiklerini biliyorum. Buraya deve mağarası diyoruz. Büyük bir mağara olduğu için veya develerle burada konaklama yaptılarsa ondan ismini deve koymuş olabilirler. Eşkiyaların da bir aralar konaklama yerleri olduğu söylenir.

Burada oturur ve konaklarlarmış. Burada soygun yapmışlar. Öyle söyleniyor ve bunları da eski yaşlı insanlar bilirler. İçeride odacık şeklinde bir yer var. Orada da eşkıyanın reisleri otururmuş. Onun özel yeri diye söylerler. Daha önceden burayı incelemeye gelen üniversitende tarih hocalarımız var. Onlarda olayları anlattılar” dedi.

Mağaranın içinin çok serin olduğunu aktaran Dabakoğlu, “Doğudan yağ ve peynir getirenler yüklerini buraya boşaltırlar. Buz dolabı ve soğuk hava deposu olarak kullanmışlar. Önü Ölbe Vadisine bakıyor. Hemen karşısında dut ağacı ve su var. Vatandaşlar burada oturmuş oradan da içme suyu kullanmışlar. Ayrıca dut yemişler.

Yol kenarların dut ağaçları dikmişler. Eskinin yokluk döneminde insanlar aç kalırsa dut yiyerek açlığını gidersin demişler. Mağaranın üzerinde 3,4 tane baca var. Yukarıdan da bir taş kaymış o bacanın arasına sıkışmış. Taş düşecek gibi duruyor.

Ben 65 yaşındayım ve çocukken biz burada çok hayvan otlattık. O zamandan beri o taşa bakarız. O taşa dikkat edin, düşebilir derlerdi ama halen düşmedi. Vali Çetin Oktay Kaldırım, turizm müdürü ile buraya 2 sefer geldi. Burayı turizme kazandıracağız diye söz verdi. Ayrıca stabilize olan yolların asfalt olması için söz verdiler” diye konuştu.










__________________
𝔰𝔦𝔫𝔠𝔢 շօօՅ 𝓑𝔂 𝓖𝓪𝓛𝓪𝓽𝓪𝓢𝓪𝓡𝓪𝔂𝓛𝓲

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

вüℓвüℓℓεя çσк үαη∂ı, güℓℓεя∂ε үαηsıη...
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ölber vadisi'nin içinde saklı kalan güzellik: deve mağarası


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Saklı Şehrin Saklı Kahramanlarıydık – Özlem AYRAL Vesaire Şairler ve Şiirleri 0 18 Aralık 2014 09:33
Ahmet Telli - Saklı Kalan Elysian Şairler ve Şiirleri 0 25 Mayıs 2014 13:55
Domatesin içinde bulunan maddeler güzellik ve gençlik verir Violent Alternatif Tıp 0 18 Aralık 2013 22:33
Bikaner Deve Güzellik Yarışması Afrodit Hayvanlar Alemi 0 03 Şubat 2013 19:57
Peygamber Efendimiz ve Sevr Mağarası - Yılanın Hz Muhammede Olan Aşkı - Sevr Mağarası Sevda İslamiyet 1 03 Aralık 2012 13:32