IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Türk Dili ve Edebiyatı (https://www.ircforumlari.net/turk-dili-ve-edebiyati/)
-   -   1940 Sonrası (https://www.ircforumlari.net/turk-dili-ve-edebiyati/392400-1940-sonrasi.html)

Ecrin 03 Mayıs 2011 23:20

1940 Sonrası
 
(1940 Sonrası)
İkinci Dünya Savaşı sonrasında “insan”, “yaşam” ve “dünya” arasında güvenilir olmayı gerektirir; yeni ortaya çıkan dünya görüşleri; sanat anlayışımızda köklü değişikliklere yol açar. Hikaye, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eserlerinde “yurt” ve “köy” sorunlarına yönelim başladı.

1940 yılında Orhan Veli Kanık, Melik Cevdet Anday, Oktay Rıfat Horozcu, “Garip” adlı bir [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kitabı yayınlayarak yeni bir hareketi başlattılar. Buna “I. YENİ ŞİİR HAREKETİ” adı verildi. Amaçları, şiirde iç ahengi yakalamtır. Dış ahenk ögesi olan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve uyağa önem vermezler. Söz sanatların [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] için zararlı bulmuşlar ve şiirin kaynağının bilinçaltı olması gerektiğini savunmuşlardır. “Şiir halka seslenmelidir” anlayışıyla [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hayatta olan her şeyi şiire konu olarak almışlardır.

Daha sonraları ortaya çıkan ve “İKİNCİ YENİLER” adı verilen şairler ise “[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] için sanat ” anlayışına dayanan, sürrealizmden daha aşırı bir soyutlama anlayışını sürdürmüşlerdir. Bu sanatçılardan bazıları şunlardır: İlhan Berk, Turgut Uyar, Edip Cansever, Cemal Süreya, Ece Ayhan.

1940’tan Sonraki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Edebiyatında Roman ve Hikayede Sosyal (toplumsal)Gerçekçiler:

Bu akım ; bir meseleyi, bir derdi ortaya koyarak, topluma faydalı olmak istiyordu. İlk ürünleri, Anadolu köy [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]cılığıdır. Konuları: işçi-ırgat hayatı,sınıf çatışmaları, grev-lokavt gibi durumlar, toprak-su kavgaları…

Önemli Temsilcileri:

Kemal Tahir: Konularını cezaevi yaşantılarından , Kurtuluş Savaşı’ndan, eşkıya menkıbelerinden aldı. Gerçek bir Anadolu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı oluşturdu.


Eserleri: Roman:Yorgun Savaşçı,Devlet Ana …

Orhan Kemal: Hayatına girmiş yüzlerce kişinin kader ve direnişlerini yazdı. Sürükleyicilik,tabiilik, gerçeklik eserlerinin özelliğidir.
Eserleri: Roman: Murtaza, Hanımın Çiftliği…Tiyatro:72.Koğuş…

Yaşar Kemal: Genellikle Çukurova insanının hayat savaşlarını şiirli bir dille yazdı. Tezli [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı savunur. Folklor unsurları ve güçlü doğa tasvirleri görülür.

Eserleri: Roman:İnce Memet, Yer Demir Gök Bakır, Teneke…

Fakir Baykurt: İçinde doğup yetiştiği köylülerin hayatını yazmıştır.

Eserleri: Roman: Yılanların Öcü, Tırpan, Kara Ahmet Destanı…Hikaye: Can Parası.

Bağımsız Yazarlar:

Halikarnas Balıkçısı(Cevdet Şakir Kabaağaçlı):
Konularını daima Ege ve Akdeniz kıyılarından çıkardı.; balıkçıları, sünger avcilarını…işledi.


Eserleri: Hikaye: Merhaba Akdeniz…Roman [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]eniz Gurbetçileri..

Haldun Taner: Gücünü gözlem, mizah ve yergiden alan hikayeleriyle tanındı. Epik [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] türünde eserler verdi.

Eserleri: Hikaye: Şişhane’ye Yağmur yağıyordu, On İkiye Bir Var…Tiyatro:Keşanlı Ali Destanı, Sersem Kocanın Kurnaz Kocası…

Tarık Buğra: Tek adamın dengesiz, bazen alaycı, bazen acılı tedirginliğini ele alır.

Eserleri: Roman:Küçük Ağa , İbişin Rüyası…


Diğer Bağımsız Yazarlar: Samet Ağaoğlu, Oktay Akbal, Selim İleri , Cengiz Dağcı, Füruzan, Orhan Pamuk.


Tiyatro:Vedat Nedim Tör (kör), Turgut Özakman (duvarların ötesi, Sarı Pınar), Güngör Dilmen (Midas’ın Kulakları ) , Sermet Çağan (Ayak Bacak Fabrikası) , Cevat Fehmi Başkut (Paydos, Buzlar Çözülmeden, Harputta Bir Amerikalı)


Deneme ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]:

Nurullah Ataç: Deneme, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yazdı. Çeviriler yaptı. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’nin özleşmesi için yılmadan savaştı. Yeni bir dil ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] biçimi yarattı.


Eserleri: Günlerin Getirdiği, Okuruma Mektuplar…

Suut Kemal Yetkin: Edebiyatın çeşitli konularında özlü ve açık bir anlatımla yazdı.

Eserleri: Denemeler, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Konuşmaları…


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:53.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net