IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mayıs 2011, 23:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türk Edebiyatının Dönemleri (Halk Edebiyatı)




Türk Edebiyatının Dönemleri
(Halk Edebiyatı)


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Edebiyatının Genel Özellikleri
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Edebiyatı, sözlü [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ın uzantısıdır. Halkın yarattığı sözlü eserlerden oluşur. Dil, biçim, konular, duyarlıklar bakımından [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kültürüne sıkı sıkıya bağlıdır. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]lerin Anadolu’ya geldikten sonra [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ları beş gruba ayrılmıştır. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]yı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu “Yüksek Zümre Edebiyatı” ve İslam öncesinden gelen sözlü bir “[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Edebiyatı“. Anadolu’ya göç eden [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]larının tesirini devam ettirirken, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yine saz şairleri aracılığıyla [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Edebiyatı ‘dır.

Oğuz [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]leri Anadolu’ya dilleriyle, gelenekleriyle, geleneksel [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]larıyla gelmişlerdir. Ozan dedikleri saz şairleri, Anadolu’nun gittikçe [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]leşen bölgelerinde, gezici şair olarak sazlarıyla şiirler söylüyorlardı.

1. İslamiyet’ten önceki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ımızın İslam uygarlığı içindeki biçimidir. Bir anlamda sözlü [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dönemimizin gelişmiş biçimi olarak düşünebiliriz.
2. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı ürünleri yazılı değildir. Müzik eşliğinde sözlü olarak oluşur.
3. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ında olduğu gibi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yine egemen türdür.
4. Şiirlerde başlık yoktur, biçimiyle adlandırılır.
5. Nazım birimi dörtlüktür.
6. Ölçü, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]südür, En çok yedili, sekizli, on birli kalıplar kullanılmıştır.
7. Şiirlere genel olarak yarım [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hakimdir.
8. Dil halkın konuştuğu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] konuşma dilidir.
9. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı gözleme dayalıdır. Benzetmeler somut kavramlardan yararlanılarak yapılır. Söyledikleri her şey gerçek yaşamdan alınmadır.
10. Şiirler çoğu zaman saz eşliğinde söylenir. Duruma göre [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] söyleyen aşıklar, şiirleri için bir ön hazırlık yapmazlar. Bu yüzden şiirlerinde derin bir anlam kusursuz bir biçim görülmez.
11. Aruz [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]sü ile [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yazanlar olmasına rağmen asıl [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]südür.
12. Nazım birimi dörtlüktür. Ancak nadiren de olsa [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ü ve ninnilerde üçlü, beşli söyleyişler görülür.
13. Dili, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dilidir. Bu dilin öz [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olduğu söylenemez. Ancak halka mal olmamış sözcükler kullanılmamıştır.
14. Şiirler hazırlıksız söylenildiğinden daha çok yarım [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve redif kullanılmıştır.
15. Nazım şekli olarak mani, koşma, varsağı, semai, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] v.s. kullanılmıştır.
16. Konu olarak Aşık [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ında aşk, ölüm, hasret, ayrılık gibi duygusal konular, doğa sevgisi, yiğitlik, zamandan şikayet işlenmiştir. Tekke [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ında ise konu dindir.
17. Söyleyişlerde doğa ile iç içe olmaktan kaynaklanan bir somutluk hakimdir.
18. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şairlerinin hayat hikayeleri ve şiirleri cönk adı verilen eserlerde toplanır.
19. Özellikle 18. yüzyıldan itibaren [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şairleri, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şairlerinden etkilenerek [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]un belirli kalıplarıyla şiirler yazmayı denemişlerdir. Hatta [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şiirinin mazmunlarını da kullanmışlardır. Bu durumun ortaya çıkmasında [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şairlerinin, aydınlar ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şairlerince hor görülmelerinin, değersiz ve güçsüz sayılmalarının etkisi de vardır



Halk Edebiyatının Önemli Temsilcileri
YUNUS EMRE

* Engin hoşgörüsü, insan sevgisiyle sadece bizim değil bütün dünyanın beğenisini kazanmış eşsiz bir şair, fikir adamıdır.
* İlahi aşkı ve insan sevgisini eserlerinde işlemiştir.
* Hem [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]u hem de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] veznini kullanmıştır.
* Şiirlerinde dili oldukça sadedir, zamanının [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dilini kullanmıştır.
* Nazım biçimi olarak “ilahi”yi seçmiştir.
* “Risalet”ün Nushiye (Nasihatlar Kitabı) ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]” adlı kitabı vardır.


PİR SULTAN ABDAL

* [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ında lirik şiirin öncülerindendir.
* [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] içinde çok sevildiği için isimsiz birçok [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onun adında yayımlanmıştır.
* Tasavvufu, halkın anlayışıyla birleştirmiştir.
* Bütün şiirlerini [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]süyle yazmıştır.
* Dili oldukça sadedir.
* Bektaşi tarikatına mensup olduğu için “nefes”leri ünlüdür.


HACI BEKTAŞI VELİ

* Bektaşi tarikatının kurucusudur
* Büyük bir bilgindir.
* Orta Anadolu”da etkin olmuştur.
* “Malakat”adlı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eseri ünlüdür.

KAYGUSUZ ABDAL

* Kendisinden önceki şairlerden etkilenmiştir. (Özellikle Yunus”tan)
* Hem [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hem de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] veznini kullanmıştır.
* Alaylı, nükteli, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]li şiirler yazmıştır.
* Edebi yazıları da vardır.
* “Budala-name, Mugaalet-name”adlı eserleri vardır.

KAYIKÇI KUL MUSTAFA

* 17. yüzyılın önemli yeniçeri şairlerindendir.
* Kahramanca şiirleriyle tanınmıştır.
* “Genç Osman” destanıyla tanınmıştır.
* [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şiirinden etkilenmemiştir.

KÖROĞLU

* Başkaldırının, isyanın şairidir.
* Din dışı konularda şiirler yazmıştır.
* Sultan Murat (II.) zamanında savaşlara katılmıştır.
* Köroğlu adlı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kahramanıyla aynı adı ve özellikleri taşıdığı için ikisi aynı kişi olarak anılmıştır.

DADALOĞLU

* Toroslar bölgesinde yaşamış.
* Devlet yönetiminin aşiretiyle olan mücadelesi üzerine söylediği:
“ferman padişahınsa dağlar bizimdir”dizelerinin nakarat olarak kullanıldığı şiiri oldukça beğeni toplamıştır.
* Varsağı , semai ve destanları meşhurdur.
* [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]üler yazmıştır.

KARACAOĞLAN

* Şiirlerini sade bir dille yazmıştır.
* Hece [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]sünü ustalıkla kullanmıştır.
* Saz şairliğinin piri sayılır.
* Din dışı konularda yazmıştır.
* Koşmaları oldukça sevilmiştir.
* Kuvvetli lirik egemenliği hâkimdir şiirlerine.
* Anadolu”yu at sırtında gezip [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] söylemiştir.

ÂŞIK ÖMER

* İyi bir eğitim almamasına karşın şairler arasında yeteneğiyle kendine en üstte yer edinmiştir.
* Devrinin idarecilerini, dinini görünüş için yaşayanlarını eleştirmiştir.
* Aruzu kullanmıştır. Ancak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]sünde asıl karakterini bulmuştur.

DERTLİ

* 18. yüzyılın sonlarında yaşamıştır.
* Hem [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hem de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]sünü kullanmıştır.
Lirik koşmalarıyla tanınmıştır.
* [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] “ı taş baskıyla basılmıştır.

EMRAH

* Erzurumludur.
* [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ından etkilenmiştir.
* Gazel, murabbalar yazmıştır.
* Koşma ve semaileriyle tanınmıştır.

GEVHERİ
* İnce bir söyleyiş, derin bir bilgi içeren şiirleri [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] arasında çok sevilmiştir.
* [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ında etkilendiği için mazmun ve yabancı sözcükleri çokça etkilenmiştir.
* Koşmaları ve taşlamaları oldukça ünlüdür.

BAYBURTLU ZİHNİ
* [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ına çokça dalmaya çalışmıştır.
* Saz şairi olarak ün kazanmıştır.
* [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]“ı, Sergüzeşt-name”adlı kitapları vardır.

ÂŞIK VEYSEL
* Çocuk yaşta kör olması ona derin bir duygu zenginliği vermiştir.
* Yurt, insan ve toprak sevgisini iliklerine kadar hisseden, bunu şiirlerinde işlemiştir.
* [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ının ve son dönem [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ımızın usta şairlerindendir.
* Sivas Şarkışla Sivrialan köyünde doğmuş ve yaşamıştır.




Halk Edebiyatının Dönemleri
13. Yüzyıl [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Edebiyatı

Bu yüzyılda ele geçen eserler daha çok fetih ve savaşlara aittir. Bunların en önemlileri İslami [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] destanlarıdır. Battal Gazi Destanı, Danişmentname bunlardan en ünlüleridir. Dönemin en ünlü kişisi Nasreddin Hoca’dır. O, zekasıyla, keskin görüşleri ve zeki söyleyişleriyle, nükteleriyle dünyaca tanınmış biridir. 13. yüzyılda yaşadığı halde halka mal olarak kendinden sonra gelen Timurlenk ile karşılaştırılmıştır. Bu asrın en önemli şairi Yunus Emre’dir.

14. Yüzyıl [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Edebiyatı
Bu yüzyılın en önemli eseri Kitab-ı Dede Korkut ‘tur.Bu kitapta hikayeler Oğuz [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]leri arasında yaşanmış ve yayılmıştır. Kitapta Oğuz [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]leri’nin Gürcüleri, Rumlar, Ermeniler ve diğer [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] boylarıyla yaptıkları barışlar anlatılır. Hikayelerde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] iç içedir. Dili destansı bir dildir. Bazı yönleriyle destana benzer. Bu yüzden destandan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hikayeciliğine geçiş ürünü olarak olarak görülür.

Bu asırdaki en ünlü şair, Yunus tarzı söyleyişleriyle ün kazanan tekke şairi Kaygusuz Abdal’dır.


15. Yüzyıl [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Edebiyatı

Bu yüzyılın tanınmış ismi Hacı Bayram Veli’dir. Ankara’da doğan Hacı Bayram Veli, çok güçlü bir medrese tahsili yapmıştır. Aruzla da yazmakla birlikte daha çok [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]sünü kullanmış ve dini şiirler yazmıştır. İlahileri tekkelerde, zaviyelerde dillerden.


16. Yüzyıl [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Edebiyatı

Bu yüzyılda sadece Tekke [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ının değil, din dışı konularda söylenen şiirlerin de metinleri ele geçmiştir. Ellerinde sazlarla diyar diyar dolaşan, nerede bir güzel görülürse ona aşık olan ve şiirler söyleyen şairler, ordularda, kışlalarda, hudut boylarında boy gösteren aşıklar eski [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] geleneğini sürdürmüşler ve “Aşık Edebiyatı” denen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı yaşatmışlardır. Bunların en tanınmışı, yüzyılın sonlarında şöhret kazanan Köroğlu’dur. Ayrıca Kul Mehmet, Hayali, Bahşi adlı aşıklar da dönemin önemli şairleridir. Tekke E[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ının bu dönemdeki temsilcisi Pir Sultan Abdal’dır. Pir Sultan Abdal tekke şairleri arasında şiirlerini sazla söyleyen ender kişilerdendir. Daha çok nefesleriyle tanınır.
17. Yüzyıl [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Edebiyatı

Bu dönem [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ının altın çağıdır. Hem Aşık [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı hem Tekke [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı hem de Anonim [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı ürünlerden bir çoğu ele geçmiştir. Tekke [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ının önde gelen şairleri Aziz Mahmut Hüdai ve Niyazi Mısri ‘dir. Her iki şair de derin ilim sahibidirler.


Bu asırda Aşık [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ında büyük gelişmeler olmuş, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şairlerine bile ilham verecek lirik şiirler söylenmiştir. Ayrıca [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]la [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] söyleyen saz şairleri, kendilerini [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şairleri kadar başarılı saymışlardır. Bunların arasında Yeniçeri ordusunda bulunan ve Evliya Çelebi ‘nin de dikkatini çeken Katibi, denizci olan Kayıkçı Kul Mustafa ünlüdür.

Ancak günümüzde bile çok sevilen, şiirlerin çoğu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]üsü haline gelen aşık Karacaoğlan’dır. Şiirlerinin tümünü [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]süyle söyleyen, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] anlayışını, yaşayışını şiirlerine en iyi şekilde yansıtan Karacaoğlan tabiat ve sevgili teması ile yazdığı koşmalarıyla tanınır.

Dönemin diğer büyük saz şairi Aşık Ömer’dir. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şairleri arasında en kültürlü, en yaratıcı olarak tanınır.

18. Yüzyıl [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Edebiyatı

Bu yüzyılda [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı şairleri, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şairleriyle boy [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]şme, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]la [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] söyleme bu devirde biraz daha yaygınlaşmıştır. Tekke edbeiyatı bu dönemde bir duraklama içindedir. Dönemin en büyük tekke şairi, aynı zamanda büyük bir alim olan Erzurumlu İbrahim Hakkı’dır. İlahiname adlı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ında genellikle tasavvufi kasideler, gazeller, ilahiler bulunur. Ayrıca şairin Marifetname adında [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eseri de vardır.


19. Yüzyıl [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Edebiyatı

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] geleneği bu asırda klasik söyleyişini sürdürmüştür. Özellikle Aşık [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ının çok yetenekli saz şairleri görülür. Bunlardan biri de Bayburtlu Zihni’dir. Hem [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hem de aşık tarzı şiirleriyle tanınmıştır. Çok iyi medrese eğitimi görmüştür. Bu nedenle [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarzında yazdığı şiirler, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şairlerini aratmaz. Ayrıca [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarzında söylediği şiirlerde tam bir aşık söyleyişi vardır. Dönemin diğer tanınmış şahsiyeti Erzurumlu Emrah’tır. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarzı şiirleri pek başarılı değildir. Asıl lirik şiirleri, koşma tarzında söyledikleridir.



Halk Edebiyatı Nazım Biçimleri
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı, ortaya konan ürünlerin gösterdiği biçim ve içerik özelliklerine göre üç bölüme ayrılır:
A) ÂŞIK EDEBİYATI
B) ANONİM HALK EDEBİYATI
C) TEKKE ve TASAVVUF EDEBİYATI


A) ÂŞIK TARZI Türk HALK EDEBİYATI

* İslamiyet’ten önce başlamıştır.
* Eskiden kam,baksı adı verilen ozonlara bu dönemde AŞIKadı verilmiştir.
* Âşıklar şiirlerini bağlama adı verilen sazlarla köy köy dolaşıp söylemiştir.
* Hece [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]sü kullanılmıştır.
* Dili sadedir.
* Nazım birimi dörtlüktür, yarım [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kullanılmıştır.
* Son dörtlükte şairin mahlası(adı) kullanılır.
* Şairler şiirlerini CÖNK adı verilen defterde toplarlardı.
* Aşk, ölüm, gurbet, ayrılık konuları sıklıkla ilenmiştir.
* Coşkulu, lirik bir söylenişi vardır.
* Koşma, mani, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ü, semai, varsağı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gibi biçimleri mevcuttur.
* 17. yüzyıldan sonra [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ından etkilenmeye başlamıştır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dönemleri, dönemleriyazılı, edebiyat, edebiyatı, edebiyatının, halk, türk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türk Edebiyatının Dönemleri(Fecr-i Ati) Ecrin Türk Dili ve Edebiyatı 0 03 Mayıs 2011 23:25
Türk Edebiyatının Dönemleri(Tanzimat Edebiyatı) Ecrin Türk Dili ve Edebiyatı 0 03 Mayıs 2011 23:24
Türk Edebiyatının Dönemleri(Sözlü Edebiyat) Ecrin Türk Dili ve Edebiyatı 0 03 Mayıs 2011 23:21
Türk Edebiyatının Dönemleri(Divan Edebiyatı) Ecrin Türk Dili ve Edebiyatı 0 03 Mayıs 2011 21:16
Türk Edebiyatının Dönemleri(Yazılı Edebiyat) Ecrin Türk Dili ve Edebiyatı 0 03 Mayıs 2011 21:13