IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Ağustos 2012, 12:42   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Makale Yazısı - Örnek Makale




Makale Yazısı - Örnek Makale
Başlık

* BasitMakale Yazısı - Örnek Makale kısaMakale Yazısı - Örnek Makale ilginç olmalıdır.
* 10-12 kelimeyi geçmemelidir.
* Göz alıcı olmalıdır.
* Gramer olarak doğru olmalıdır.
* Hedef derginin okuyucusuna doğru hitap etmelidir.
* Buyurucu olmamalıdır.
* Çalışma amacı ile uyumlu olmalıdır.
* Çalışma düzenine işaret etmelidir.
* Makalenin konusunu (sonuçlarını değil) yansıtmalıdır.
* Genelde kabul görmeyen kısaltma içermemelidir.

Özet

* Çoğu kişi bir makalenin önce (veya sadece) özetini okur.
* İyi bir özetMakale Yazısı - Örnek Makale özgünMakale Yazısı - Örnek Makale makaleyi temsil eden ve hedef dergi için uygun bir şekilde düzenlenmiş olmalıdır.
* Birinci cümlede problemin tanımı yapılır. Amaçlar yeterince ve basitçe tanımlanır. Sonra çalışmanın nasıl yürütüldüğü ve son olarak da önemli sonuçlar ve en önemli olarak da çıkarımlar tanımlanır.
* Hedef derginin kurallarına uygun olarak "Structured" (Background / Aim / Methods / Results / Discussion / ConclusionMakale Yazısı - Örnek Makale alt başlıklarından oluşan) veya "Unstructured" (alt başlıksız) olabilir.
* Kısa olmalıdır: <250 kelime (Structured)Makale Yazısı - Örnek Makale <150 kelime (Unstructured).
* Özette makale içinde kullanılan cümleleri aynen kullanmaktan kaçınmalıdır.
* Özetin içine kısaltmaMakale Yazısı - Örnek Makale referansMakale Yazısı - Örnek Makale şekilMakale Yazısı - Örnek Makale tablo ve sitasyon konulmamalıdır.
* Sonuna İndeks Medikus'un Medical Subject Headings (MESH) başlığı altında yer alan 3-10 adet anahtar kelime (key words) eklenmelidir.

Giriş

* İyi bir araştırma makalesinin giriş bölümüMakale Yazısı - Örnek Makale hakemi uyandırmayı hedefleyen "gökgürültüsü" şiddetinde olmalıdır (çoğu hakemin yazınızı en uygunsuz saatteMakale Yazısı - Örnek Makale bir iş gününün sonundaMakale Yazısı - Örnek Makale canı sıkkınMakale Yazısı - Örnek Makale ön yargılı ve hatta uykulu olarak okuduğunu unutmayın).
* Tarz olarak hayalperestMakale Yazısı - Örnek Makale duygusal ve heyecanlı olunmalı ancak abartılı ve taklitçi olunmamalıdır.
* İlk cümle çok önemlidir. Okuyucuyu kavramalıdır.
* ÖnceMakale Yazısı - Örnek Makale makalenin işaret edeceği problemin tanımına genel ama kısa bir yaklaşım yapılmalıdır.
* Sonraki cümlelerde problemi ele almaya yardımcı olacak daha önceki çalışmalar tanımlanmalıdır.

Materyel ve Metod

* Materyel ve MetodMakale Yazısı - Örnek Makale yazılması en kolay bölümdürMakale Yazısı - Örnek Makale çünkü araştırma protokolü kapsamındaMakale Yazısı - Örnek Makale çalışma süresince ne yapıldıysa o yazılacaktır.
* Ancak ilginçtir kiMakale Yazısı - Örnek Makale bir yazının reddinin en önemli sebebi de zayıf ve/veya yetersiz bir Material ve Metod bölümüdür.

Alt başlıklar

* Çalışma türü: Retrospektif-ProspektifMakale Yazısı - Örnek Makale Değişkenlerin tanımlanmasıMakale Yazısı - Örnek Makale Veri toplanmasıMakale Yazısı - Örnek Makale Çalışma yeri ayrıntılı olarak verilmelidir.
* Çalışmaya alınma kriterleri (Eligibility): Hasta kaynağıMakale Yazısı - Örnek Makale Çalışmaya alınma ve çalışma dışı bırakılma kriterleri (inclusion-exclusion criteria)Makale Yazısı - Örnek Makale Çalışmanın başlama ve bitiş tarihi detaylı olarak yazılmalıdır.
* Randomizasyon ve Körleme (Randomization & Blinding): Randomizasyon ve körleme uygulandıysa detaylı açıklama yapılmalıMakale Yazısı - Örnek Makale bilgilendirilmiş olurun (informed consent) alınıp alınmadığı belirtilmelidir.
* Müdahele ve Uyum: İlaç-müdahalenin detaylarıMakale Yazısı - Örnek Makale ilaç üretici firmanın detaylarıMakale Yazısı - Örnek Makale klinik testlerin detayları verilmelidir.
* Hedeflerin tanımı ve değerlendirilme yöntemleri açıkça yazılmalıdır.
* Denek büyüklüğü ve Güç (sample size ve power) hesaplamaları açıkça belirtilmelidir.
* İstatistik analiz: Uygun analiz kullanılmalıMakale Yazısı - Örnek Makale bias'dan kaçınılmalıMakale Yazısı - Örnek Makale tüm istatistik yöntemler açıkça yazılmalıMakale Yazısı - Örnek Makale yeterince detaylı ancak uzun olmadanMakale Yazısı - Örnek Makale tekrarlanabilen (reproducible) ayrıntılar verilmelidir.

Sonuçlar

* Birinci cümlede "çalışmaya alınma kriterlerine" uyan ve çalışmaya alınan hasta sayısı hakkında bilgi verilmelidir. Çalışma dışı kalan hastaların sayısı ve nedenleri verilmelidir. Çalışmaya alınan hastaların müdahele öncesi demografik (yaşMakale Yazısı - Örnek Makale cinsMakale Yazısı - Örnek Makale v.b.) ve klinik (boyMakale Yazısı - Örnek Makale kiloMakale Yazısı - Örnek Makale BMI v.b.) özellikleri bir tabloda verilmelidir.
* Bulguların heyecanı olmalıMakale Yazısı - Örnek Makale düz ve sıkıcı olmamalıdır.
* Okuma kolaylığı açısından Sonuç bölümü alt başlıkları içermelidir.
* Sonuçların verilme yeri Sonuç bölümüdür. Sonuçlarda bahsedilmeyen bir bulgu kesinlikle Tartışma da veya Özette verilmemelidir.
* Önemli bulgular yazıyaMakale Yazısı - Örnek Makale sıkıcı ve yığın rakamlarMakale Yazısı - Örnek Makale detaylar tabloya konmalıdır.
* BasitMakale Yazısı - Örnek Makale kolay okunabilen Tablo-Şekil kullanımı önemlidir.
* Rakam yığınlarıMakale Yazısı - Örnek Makale tablolardaMakale Yazısı - Örnek Makale ve ustaca düzenlenmişMakale Yazısı - Örnek Makale şıkMakale Yazısı - Örnek Makale anlaşılması kolay grafiklerde verilmelidir.
* Odds oranı ve rölatif risk oranı ile %95 güven aralığı (95% confidence interval) verilmelidir. Ortalama ile standart deviasyon (SD) veya ortalamanın standart hatası (SEM)Makale Yazısı - Örnek Makale ortanca ile range ve/veya çeyrekler arası aralık (IQR) belirtilmelidir. Eğer sadece dağılımı belirtilen sayı verilecekse rakamın yanında yüzde değeri de [ n(%)] verilmelidir.
* P değerlerinin mutlak değerleri verilmelidir (ör: p=0.043)Makale Yazısı - Örnek Makale p<0.05 ifadesini kullanmaktan kaçınılmalıdır. Eğer p değeri 0.001'den küçük ise p<0.001 olarak yazılabilir.
* Kişi tanımlamaları diplomatik olmalıdır (ör: diabetics® patients with diabetes).
* Sayısal ifadelerde virgülden sonra yazılacak anlamlı rakam sayısı belirlenmeli (1Makale Yazısı - Örnek Makale 2 veya 3) ve tüm yazı boyunca aynı olmasına dikkat edilmelidir (ör: 7.4Makale Yazısı - Örnek Makale 7.43 veya 7.429).



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Pr4 Forumdan makale Tanıtım yazısı alımı RauL Link değişimi 0 13 Temmuz 2012 16:08
Makale nedir? Noyan Makaleler 0 28 Nisan 2011 14:48
ASP.NET Hk. MVC Makale toXic ASP/ASP.NET 0 07 Mart 2010 13:05