IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ocak 2010, 15:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Funda - Funda Nedir - Funda Yetiştiriciliği




Funda - Funda Nedir - Funda Yetiştiriciliği



Yaz kış yeşil, genel olarak bodur çalı formunda, nadir olarak da olsa küçük ağaçlardır. Yaprakları küçük ve çevrel olarak dizilmiştir. Çok küçük olan çiçekleri sürgün ucunda salkım veya şemsiye biçimindedir.

Funda Bitkisinin Üretimi
Tohum, daldırma, çelik ve ayırma ile üretimi yapılır. Tohumla üretim nadir olarak uygulanır. Tohumlar kış aylarında seralarda kasalar içine ekilir. Tohumların daha kolayca çimlenmesi için köklendirme ortamı olarak funda toprağı kullanılmalıdır.
Çelikler yılın farklı aylarında alınabilir. Temmuz-ağustos aylarında o yılki sürgünlerin dip kısmından hazırlanan 4 cm uzunluğunda hazırlanan çelikler soğuk yastıklara peat içine dikilir. Çeliklerin üzerleri naylonla örtülür ve 8–10 hafta sonra % 80 oranında köklenme olur. Köklenen çelikler sonbahar ve ilkbaharda sökülerek peat ile hazırlanmış yastıklara 10 cm ara ile dikilir. Dikilen bu çeliklerin iyi ışık alması gerekir. Yaz boyunca çelikler çalı formunda gelişir. Ancak 2. yaz sonunda veya sonbaharda bitkiler 10x15 cm ebadına gelirler ve satılabilir.

Diğer bir çelik alma zamanı ekim ayıdır. Çelikler genç ve kuvvetli bitkilerden 2,5–4 cm uzunluğunda alınmalıdır. Bu çeliklerin üzerine de naylon örtü çekilir ve bu örtü martnisan ayında kaldırılır. Nisan ayında köklü çelikler yukarıda anlatıldığı gibi aktarılır. Bitkiler üzerine bu devrede gölgeleme yapılırken ışık almalarına da dikkat edilir. Bu dönemde bitkilere bol miktarda su verilir. 2. yılın haziran-temmuz aylarında çalı formuna gelerek eylül ayından sonra çiçekli olarak satışa sunulur.
Üçüncü olarak çelik alma zamanı şubat ayında olmaktadır. Bu yöntem ekim ayında çelik alma ile aynıdır. Pişkinleşen çelikler önce soğuk yastıklara ve nisan ayında daha önceden anlatıldığı gibi geliştirmek üzere dışarı alınır.
Daldırma ilkbaharda uygulanır. Bunun için ana bitkinin etrafı hendek şeklinde açılır ve buraya peatli toprak doldurularak genç sürgünler daldırılır. Burada köklenen sürgünler ertesi yıl sonbaharda sökülür.
Ayırma ekim ayından itibaren uygulanır. Sökülen ana bitkiler ayrılarak ya geliştirilmek üzere araziye ya da kaplara dikilir.

Erica (Funda) Bitkisinin Ekolojik İstekleri
Ericalar’ ın birçok türü kireçli topraklarda iyi gelişir. Yarı gölge ve açık güneşli yerleri tercih eder.

Erica (Funda) Bitkisinin Peyzajda Kullanımları
Toprak yüzeyinden yayılarak gelişen bu bitki türü taş veya kaya bahçelerinde, nemli, az güneşli ve gölge ortamlarda yer örtücü bitki olarak kullanılır.

Kuvvetli kökleri nedeniyle de dik şevler için uygun bir çalıdır.

Erica (Funda) Bitkisinin Önemli Türleri

Erica carnea; Orta Avrupa’ da doğal olarak yaşar ve 30 cm kadar büyür. Alçak ve yayvan formlu olur. Yaprakları iğnemsi, canlı yeşil renkli, yumurta biçimindedir. Çiçekleri et kırmızısı renginde tek taraflı salkım şeklindedir. Şubat-nisan aylarında çiçeklenir. Birçok kültür formu elde edilmiştir.

E.carnea var. gracilis; pembe çiçekli,

E.carnea var. paecox; pembe kırmızı renkli çiçekli,
E.carnea var. vivellii; bodur karmen kırmızısı renkli çiçeklidir.
Erica terminalis; Batı Akdeniz’de doğal olarak yaşamaktadır. Dikine büyür ve 1,5–2 m boy yapar. Yaprakları çevrel olarak dizilmiş, çiçekleri karmen pembesi rengindedir. Haziran-eylül ayları arasında çiçeklenir.

Kireçli topraklara karşı hassastır, ancak yine de çok az kirece karşı toleransı vardır.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
funda, nedir, yetistiriciligi, yetiştiriciliği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Funda Eryiğit Resimleri, Funda Eryiğit Fotoğrafları Violent Yerli Ünlü Resimleri 1 07 Mayıs 2014 19:58