IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Kasım 2011, 19:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Twitter'ın Çincesi Weibo!




470 milyon internet abonesinin bulunduğu Çin Halk Cumhuriyeti'nde, Weibo adlı bir sosyal medya platformu hızla büyük rağbet görüyor.

2009 yılında kurulan Weibo kısa sürede 250 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda.

Çince'de 'mikro blog yazmak' anlamına gelen Weibo, Sina adlı bir Çin şirketine ait. 200'den fazla çalışan tarafından idare edilen Weibo, Çin mikro blog pazarının yarıdan fazlasının hakimi durumunda. Çinli gençlerin aktif bir şekilde kullandığı Weibo oldukça dinamik bir sosyal medya platformu haline gelmiş durumda. Çin gündemini yakından takip etmek isteyenler de bu servise abone oluyorlar.

Weibo'nun bu hızlı yükselişinin arkasında yatan en büyük sebep ise Facebook, Twitter ve ------- gibi sosyal medya platformlarına erişimin Çin'de engellenmiş olması. 2009 yılında Uygur Özerk Bölgesi yağmalamalarında sosyal medyanın etkin olarak kullanılması nedeniyle bu servislere erişim Çin'de halen engelleniyor.

Weibo'yu bu servislerden farklı kılan unsur ise kendi içerisinde oldukça etkili bir denetim mekanizmasına sahip olması. Çin halkı arasında ayrımcılığa ve karmaşaya neden olabilecek mesajlar, Weibo yetkilileri tarafından hızla kaldırılıyor. Buradaki amaç,güvenli bir sosyal medya paylaşım ortamı oluşturmak.

Weibo'yu Çinli kullanıcılar arasında popüler yapan diğer önemli unsur ise birçok tanınmış film yıldızının, sporcunun, şarkıcının, işadamının hatta devlet görevlisinin de bu servisi kullanıyor olması. Çin hükümet yetkilileri Weibo yardımıyla halkın sorunlarını daha yakından takip edip ihtiyaçlara anında cevap verebiliyorlar.

Weibo'ya ilgi duyanlar bunlarla da sınırlı değil, Çin pazarına ilgi duyan büyük şirketler de hızla Weibo'da kendilerine bir hesap açıyor. Coca Cola, Unilever, Ford, Nestle, Luis Vuitton gibi şirketler açtıkları hesaplardan Çinli kullanıcılarla doğrudan iletişim kuruyorlar.

Batı dünyasından tanınmış bazı isimler de Weibo'yu kullanıyor. Bu isimler arasında Tom Cruise, Bill Gates, Maria Sharapova gibi isimler var. Ayrıca IMF Başkanı Christine Lagarde, İngiliz müzik grubu Radiohead, eski ABD Başkanı George Bush'un kardeşi Neil Bush ve aktör Joseph-Gordon Levitt de Weibo kullanan Batılı meşhurlar arasında.

Weibo'nun en popüler ismi ise 9 milyondan fazla takipçisi ile Çinli aktris Yao Chen Weibo. Onu 8 milyondan fazla takipçiyle Tayvanlı aktris ve sunucu Dee Hsu ile 7,3 milyon takipçiye sahip yazar ve TV sunucusu Kevin Tsai izliyor.

2011 rakamlarıyla Çin mikro blog pazarının yüzde 56'sına hakim olan Sina Weibo'nun en büyük rakibi ise Tencent adlı Çinli bir şirket. Tencent pazarın yüzde 21'ine sahip. Baidu, Sohu ve Netease adlı diğer şirketler de pazarın kalan kısmına hakim durumda.

Özellikleri

Weibo'da hesap açmak ücretsiz. Hesap açmanın en önemli şartı Çince bilmek, çünkü bu servisin İngilizce versiyonu yok. Ayrıca kayıt işlemlerinin tamamlanması için geçerli bir e-mail adresine sahip olmak gerekiyor.

Weibo birçok özelliği ile aslında Twitter'la büyük benzerlik gösteriyor. Bir mesajın en fazla 140 karakter olabileceği bu serviste, tıpkı Twitter gibi hashtag, mention, retweet ve follow özellikleri mevcut. Weibo kullanıcıları ayrıca Facebook gibi ----- ve resim paylaşımı da yapabiliyor.

Weibo'nun gelir kaynakları ise interaktif reklamcılık, e-ticaret ve Farmville gibi sosyal oyunlar. Şirketin 2011 yılındaki gelirinin 290 milyon dolar olması bekleniyor.

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
Çincesi, twitterın, weibo


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Twitter Bing Broast Bing 0 01 Eylül 2010 20:04
Ne Facebook, ne de Twitter! Slipknot Cep Telefonlar 0 27 Mayıs 2010 20:28