IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Nisan 2018, 16:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yağda ÇÖzünen Vitaminler




Vitaminler çözünürlüklerine göre sınıflandırılabilir.

Yağda Çözünen vitaminler Yağa benzer, Suda çözünmezler, yağlara bağlanabilirler. Ve Vücutta depolanabilirler. Yağda eriyen vitaminler, daha çok yüksek yağ içerikli gıdalarda bulunurlar ve yağla yediğiniz zaman kan dolaşımınıza çok iyi emilirler.

Yağda Eriyen Vitaminler 4 Tanedir:

*A vitamini
*D vitamini
*E vitamini
*K vitamini


A vitamini


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


A Vitamini, görme fonksiyonumuz için hayati öneme sahiptir. Hiç A Vitamini almazsanız kör olmanıza sebep olabilir.

Türleri
A vitamini tek bir bileşik değildir. Aksine, toplu olarak retinoid olarak bilinen bir yağda eriyebilir bileşik grubudur.
Vitamin A’nın en yaygın beslenme biçimi retinoldür. Diğer formlar – retinal ve retinoik asit – vücutta bulunur, ancak gıdalarda yoktur veya nadir bulunur. Vitamin A2 (3,4-dehidroterinal), tatlısu balıklarında bulunan alternatif, daha az aktif bir formdur.

Vitamin A’nın Rolü ve İşlevi

Vitamin A, vücut işlevlerinin birçok kritik yönünü destekler:

Görme İşlevi: A vitamini gözlerde ışık algılayan hücrelerin bakımı ve gözyaşı sıvısının oluşması için gereklidir.
Bağışıklık fonksiyonu: A vitamini eksikliği bağışıklık fonksiyonunu destekleyerek enfeksiyonlara duyarlılığı artırır.
Büyüme İşlevi: A vitamini, hücre büyümesi için gereklidir. Eksiklik, çocuklarda büyümeyi yavaşlatabilir veya önleyebilir.
Saç büyümesi: Saç büyümesi için de hayati önem taşımaktadır. Eksiklik alopesi veya saç dökülmesine yol açar.
Üreme fonksiyonu: A vitamini doğurganlığı korur ve fetal gelişim için hayati önem taşır.

ÖZET:
A Vitamini göz vitamini olarak bilinir ve görme işlevi için hayati öneme sahiptir. Ayrıca bağışıklık sistemi, büyüme fonksiyonu, üreme fonksiyonu gibi insan için hayati önem taşıyan işlevleri vardır. Özellikle anne ve çocuk sağlığı için önemlidir. Eksikliğinde görme fonksiyonu bozulabilir ve çocuklarda büyüme durabilir.

Beslenme Kaynakları

A vitamini sadece hayvan kaynaklı gıdalarda bulunur. Ana doğal besin kaynakları karaciğer, balık karaciğeri yağı ve tereyağıdır. A vitamini, bitkilerde bulunan bazı karotenoid antioksidanlardan da türetilebilir. Bunlar topluca provitamin A olarak bilinirler. Bunların en etkili olanı havuç, lahana ve ıspanak gibi pek çok sebzede bol miktarda bulunan beta-karotendir.

ÖZET:
A vitamininin en iyi beslenme kaynakları arasında karaciğer ve balık yağı bulunur. Sebzelerde bulunan beta-karoten gibi provitamin A karotenoidlerinden de yeterli miktarlar elde edilebilir.

ÖZET:
A vitamini için RDA, yetişkin erkekler için 3.000 IU (900 mcg) ve kadınlar için 2.333 (700 mcg) ‘dir. Çocuklar için 1000 IU (300 mcg) ila 2.000 IU (600 mcg) arasında değişir.

A Vitamini Eksikliği
Gelişmiş ülkelerde A vitamini eksikliği nadirdir. Bununla birlikte vejetaryenler tehlikede olabilir, çünkü önceden oluşturulmuş A vitamini yalnızca hayvan kaynaklı gıdalarda bulunur. Provitamin A birçok meyve ve sebzede bol olmasına rağmen, her zaman verimli bir şekilde A vitamininin aktif formu olan retinole dönüştürülmemektedir. Bu dönüşümün etkinliği insan genetiğine bağlıdır.

Eksiklik, gıda çeşitliliğinin sınırlı olduğu bazı gelişmekte olan ülkelerde de yaygınlaşmaktadır. Diyetleri rafine edilmiş pirinç, beyaz patates veya unlu mamüller hakim olan, et, yağ ve sebzelerde eksik olan nüfusta A Vitamini Eksikliği yaygındır.

A Vitaminin erken belirtilerinden en bilineni gece körlüğüdür. Eksiklik ilerledikçe daha ciddi sonuçlar doğurabilir, örneğin:

Kuru gözler: Şiddetli eksiklik, gözyaşı oluşumunun azalması nedeniyle kuru gözlerle karakterize bir durum olan kseroftalmiye neden olabilir.
Körlük: Ciddi vitamin A eksikliği toplam körlüğe neden olabilir. Aslında, dünyadaki körlüğün önlenebilir en yaygın nedenleri arasındadır.
Saç Dökülmesi: Eğer A vitamini eksikse, saçınızı kaybetmeye başlayabilirsiniz.
Cilt problemleri: Eksiklik, hiperkeratoz veya kaz örselenmesi olarak bilinen cilt rahatsızlığına neden olur.
Zayıf bağışıklık fonksiyonu: A Vitamini eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatı ve vücudu enfeksiyonlara açık hale getirebilir.
ÖZET:
Şiddetli A vitamini eksikliği körlüğe neden olabilir. Diğer belirtiler arasında saç dökülmesi, deri sorunları ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla sık hastalık ve enfeksiyona yakalanma riskş riski olabilir.

Vitamin A Takviyelerinin Faydaları
Ekler yetersizlikten muzdarip olanlar için yararlı olsa da, çoğu insan diyetlerinden yeterli miktarda A vitamini alır ve takviyeleri almak zorunda kalmazlar. Yine de, kontrollü çalışmalar, vitamin A takviyelerinin beslenme temel gereklilikleri karşıladıysa bile bazı insanlara fayda sağlayabileceğini göstermektedir.

Örneğin, A vitamini takviyeleri, çocuklarda kızamık tedavisinde yardımcı olabilir. Kızamıkla ilişkili pnömoniye karşı koruma sağlarlar ve ölüm riskini% 50-80 azaltmaktadırlar. Araştırmalar, A vitamininin kızamık virüsünü baskı altına alacağını öne sürüyor.

ÖZET:
Takviyeler, çoğunlukla A vitamini eksikliği olanlara faydalıdır. Çalışmalar, takviyelerin hastalığın tedavisinde yardımcı olabileceğini gösteren bulgular bulsada tüm hastalıklar için daha fazla çalışma yapılması gereklidir.

A Vitamini İçin Özet:

Vitamin A, retinol olarak da bilinir, geleneksel olarak görme ve göz sağlığı ile ilişkili bir yağda çözünür vitamindir.
A vitamininin en bol besin kaynakları karaciğer, balık yağı ve yağdır. Aynı zamanda, kırmızı, sarı ve turuncu sebzelerde bulunan provitamin A karotenoidlerin yanı sıra bazı yapraklı, koyu yeşil sebzelerden de türetilebilir.

Eksiklik gelişmiş ülkelerde nadirdir, ancak özellikle pirinç, beyaz patates ve nişasta içerikli besinlerin hakim olduğu diyet çeşitliliğinden yoksun olan insanlar arasında yaygındır. A vitamini eksikliğinin erken belirtileri gece körlüğü bulunur ve ciddi eksiklik sonunda toplam körlüğe neden olabilir.

Bununla birlikte, yeterli miktarda A vitamini almak hayati önem taşırken çok fazla alımı zarar verebilir.

Hamile kadınlar, aşırı miktarda A vitamini yememeye özen göstermelidir.


D Vitamini


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


D Vitamini güneş ışığına maruz kaldığında cilt tarafından üretilebilen bir vitamindir. Bu yüzden güneş vitamini olarak da bilinir. Yağda eriyen bir vitamindir ve vücutta depolanabilir. En bilindik işlevi kemik sağlığına katkısıdır. Bu yüzden kemik vitamini olarak bilinir. Ayrıca bağışıklık sistemi, diğer vitamin ve minerallerin emilimine katkısı da önemli fonksiyonlarındandır.

Türleri
D vitamini, birkaç ilgili yağda çözünen bileşimi tanımlamak için kullanılan ortak bir terimdir.
Kalsiferol olarak da bilinir, D vitamini iki temel diyet biçiminde gelir:

Vitamin D2 (ergokalsiferol): Mantarda ve bazı bitkilerde bulunur.
D3 vitamini (kolkalsiferol): Yumurta ve balık yağı gibi hayvansal gıdalarda bulunur ve güneş ışığına maruz kaldığında cildiniz tarafından üretilir.

ÖZET:
D vitamini yağda eriyen bir vitamindir. Hayvansal kökenli gıdalardaki formu D3 Vitamini mantar ve bitkilerde bulunan D2 vitamini olarak bulunur.

Vitamin D’nin Rolü ve İşlevi

D vitamininin birçok rolü ve fonksiyonu vardır, ancak sadece birkaçı iyi araştırılmıştır. Bunlar:
Kemik bakımı: D vitamini, kemik büyümesi ve bakımı için en önemli mineral olan dolaşımdaki kalsiyum ve fosfor seviyelerini düzenler. Bu minerallerin diyetten emilmesini sağlar.
Bağışıklık sistemi düzenlemesi: Bağışıklık sistemi işlevini de düzenler ve güçlendirir.
D Vitamini kan dolaşımına karıştığında, karaciğer ve böbrekler calciferolü biyolojik açıdan aktif D vitamini formülü olan kalsitriole dönüştürür. Ayrıca kalsidiol şeklinde daha sonra kullanılmak üzere saklanabilir.
D3 vitamini, D2 vitaminden daha etkili biçimde kalsitriole dönüştürülür.

ÖZET:
D vitamininin en önemli fonksiyonlarından biri kandaki kalsiyum ve fosfor seviyelerinin korunmasıdır. Bu minerallerin absorpsiyonunu arttırarak kemik sağlığına yarar. Ayrıca Bağışıklık fonksiyonu açısından çok önemli bir vitamindir.

D vitamini kaynakları
Vücudunuz, düzenli olarak cildinizin büyük bölümlerini güneş ışığına maruz bıraktığınız sürece, ihtiyaç duyduğu tüm D vitamini üretebilir. Bununla birlikte, birçok insan güneşte az vakit geçirir veya tamamen kapalı giyinir. Haklı olarak, çoğu insan güneş yanığından kaçınmak için cildi güneş kremi kullanır. Güneşten koruma önerilir, ancak cildinizin ürettiği D vitamini miktarını azaltır. Ayrıca az güneş alan bölgelerde yaşayanlar ve az güneşli mevsimlerde güneşten D Vitamini almak mümkün olmayabilir. Aslında günde 15dk kadar el yüz ve bacakları güneşlendirmek yeterli D Vitamini üretilmesini sağlayabilir. Ama bu her zaman mümkün değildir.

Sonuç olarak, insanlar genellikle yeterli D vitamini almak için beslenme yolunu seçmek zorundadır.

Birkaç gıdada doğal olarak D vitamini bulunur. En iyi beslenme kaynakları yağlı balık ve balık yağıdır, ancak ultraviyole ışığa maruz kalan mantarlar da önemli miktarda D Vitamini içerebilir.Ayrıca Vervella‘nın İçeriği Kahverengi Deniz Yosunu da iyi bir D Vitamini Kaynağıdır…

ÖZET:
Cildinizin büyük bölümünü güneş ışığına düzenli olarak maruz bırakırsanız, vücudunuz ihtiyaç duyduğu D vitamini üretebilir. Bununla birlikte, çoğu insan yağlı balık ya da balık yağı gibi diyet ya da takviyeleri almalıdır.

Tavsiye Edilen Günlük Alım
Aşağıdaki tabloda D vitamini için önerilen günlük alım (RDA) ve üst sınır (UI) gösterilmektedir. Bebekler için herhangi bir RDA oluşturulmadığından, yıldızla işaretlenmiş değerler, yeterli alım (AI) ‘dır. AI, BKA’ya benzemektedir, ancak zayıf kanıtlara dayanmaktadır.


ÖZET:

Çocuklar ve yetişkinler için, D vitamini için BKİ 600 IU (15 mcg) ‘dir. Bu miktar, yaşlı yetişkinler için 800 IU (20 mcg) ve biraz daha yüksek olabilir.

D vitamini Eksikliği
Şiddetli D vitamini eksikliği nadirdir, ancak hafif form eksikliği veya yetersizliği hastanede yatan insanlarda olduğu gibi yaşlılarda da yaygındır. Eksikliğin risk faktörleri koyu ten rengi, yaşlılık, obezite, düşük güneş maruziyeti ve yağ emilimini bozan hastalıklardır.

D vitamini eksikliğinin en iyi bilinen sonuçları zayıf kemikler, zayıf kaslar ve artmış kemik kırığı riski içerir. Bu durum yetişkinlerde osteomalazi ve çocuklarda raşitizm olarak adlandırılır. D vitamini eksikliği zayıf bağışıklık fonksiyonu, enfeksiyonlara ve otoimmün hastalıklara duyarlılığın artmasına da neden olur.

Yetersizliğin diğer belirtileri, yorgunluk, depresyon, saç dökülmesi ve yaraların geç iyileşmesi olabilir.

Gözlemsel çalışmalar, düşük D vitamini seviyelerini veya eksikliğin, kanserden ölme riski ve kalp krizi riskini artırdığı gözlemlenmiştir.

ÖZET:
D vitamini eksikliğinin başlıca semptomları yorulma, zayıf kaslar, yumuşak kemikler, artmış kırık riski ve enfeksiyonlara yatkınlıktır.

D vitamini takviyelerinin faydaları

Güneşin altında biraz vakit geçiren ve yağlı balık ya da karaciğer yiyen insanlar için takviye almak çoğu zaman gereksiz olabilir. Fakat D Vitamini Eksikliği ciddi problemler doğuracağından risk altındaki insanlar özellikle yaşlı, obez ve az güneş gören yerlerde yaşayan insanlar için D vitamini Takiviyesi önemlidir.
Düzenli olarak takviyeleri almak, özellikle hastaneye kaldırılmış ya da yaşlı insanlar için yaşamsal önem taşır.

Ayrıca yapılan araştırmalarda takviyeler solunum yolu enfeksiyonları ve kanser riskini azalttığı gözlemlenmiştir. Ancak D Vitamini takviyesi ile ilgili daha çok araştırma gereklidir.

ÖZET:
Sağlık uzmanları, çoğu insana eksikliği önlemek için D vitamini takviyesi almalarını önerir. Takviyeler genel sağlığı iyileştirebilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir.

D Vitamini Özeti
D vitamini bazen güneş ışığı vitamini olarak adlandırılır. Bunun nedeni, yeterli güneş ışığı altında cildinizin ihtiyacınız olan tüm D vitamini üretebilmesidir. (Bu üretimin olabilmesi için vücutta depolanmış yeterli D vitamine dönüşebilen formlarının bulunması gereklidir. Bu da ancak beslenme yoluyla olabilir.)
Bununla birlikte, çoğu insan yeterli güneş ışığına maruz kalamıyor. Ayrıca, az miktarda gıdada bol miktarda D vitamini bulunur ve bu da takviyeleri gerekli kılar.

D vitamininin en zengin doğal kaynakları, yağlı balıklar, balık yağı ve güneş ışığına veya mor ötesi ışına maruz kalmış mantarları içerir.

D vitamini eksikliği geleneksel olarak yetişkinlerde osteomalazi veya çocuklarda raşitizm ile ilişkilendirilir. Her iki hastalık da kırılgan veya yumuşak kemiklerle karakterizedir. Ayrıca Eksikliğinde bağışıklık sisteminin düşmesi ve vücut için önemli vitamin ve minerallerin emiliminin azalması gibi sonuçlar görülebilir.


E Vitamini


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


E Vitamini yağda eriyen vitaminlerden biri olup vücutta depolanabilir. Güçlü bir antioksidan olan E vitamini, hücrelerinizi erken yaşlanmaya ve serbest radikallerin hasar görmesine karşı korur.

Türleri
E Vitamini sekiz yapısal olarak benzer antioksidanların bir ailesidir ve iki gruba ayrılır:
Tokoferoller: Alfa-tokoferol, beta-tokoferol, gamma-tokoferol ve delta-tokoferol.
Tocotrienoller: Alfa-tokotrienol, beta-tokotrienol, gamma-tokotrienol ve delta-tokotrienol.
Alpha-tocopherol, E vitamininin en yaygın şeklidir. Bu, E vitamininin yaklaşık% 90’ını oluşturur.

ÖZET:
Yağda eriyen vitaminlerden biri olan E Vitamini güçlü bir antioksidandır. E Vitamini, tokoferoller ve tokotriyenlere bölünmüş ilgili bir grup bileşiktir. Alpha-tocopherol en yaygın türüdür.

Vitamin E’nin Rolü ve İşlevi
Vitamin E’nin başlıca rolü, oksidatif stresin önlenmesi ve hücre membranlarındaki yağ asitlerinin serbest radikallerden korunmasını sağlayan bir antioksidan olarak hareket etmektir. Bu antioksidan özellikleri C vitamini, vitamin B3 ve selenyum gibi diğer besin maddeleriyle zenginleştirilir.

ÖZET:
Vitamin E’nin başlıca rolü, hücreleri serbest radikallere ve oksidatif hasara karşı koruyan bir antioksidan olarak hizmet etmektir.

Beslenme Kaynakları
E vitamininin en zengin beslenme kaynakları, bazı bitkisel yağlar, tohumlar ve fındıkları içerir. Diğer zengin kaynaklar avokado, fıstık ezmesi, margarin, yağlı balık ve balık karaciğeri yağını içermektedir.

ÖZET:
E vitamininin en iyi kaynakları belirli bitkisel yağlar, fındık ve tohumlardır. Bunlara badem, ceviz, avakado gibi besinlerde eklenebilir.


ÖZET:
Yetişkinler arasında, E vitamini için RDA 23 IU (15 mg) ‘dır. Çocuklar ve gençler için BKA, yaş grubuna bağlı olarak 9 IU’dan (6 mg) 23 IU’ya (15 mg) kadar değişmektedir.

E vitamini Eksikliği

E vitamini eksikliği nadirdir ve sağlıklı kişilerde bulunmaz. Çünkü bir çok besinde bulunur ve beslenme yoluyla yeterince alınır.
Çoğu zaman yağ veya E vitamini gıdalardan absorbe olan hastalıklarda, örneğin kistik fibroz ve karaciğer hastalığında olur. ÖZellikle yağ emilimini engelleyen bağırsak sorunlarda E Vitamini eksikliği görülür.

E vitamini eksikliği belirtileri kas zayıflığı, yürüme zorlukları, titreme, görme problemleri, zayıf bağışıklık fonksiyonu ve uyuşukluğu içerir.

Şiddetli, uzun süreli eksiklik, anemi, kalp hastalığı, ciddi nörolojik problemler, körlük, demans, zayıf refleksler ve vücut hareketlerini tam olarak kontrol edememe yeteneğine neden olabilir.

ÖZET:
E vitamini eksikliği nadirdir ancak kas güçsüzlüğüne, enfeksiyonlara yatkınlığa, nörolojik problemlere ve zayıf görüşlere neden olabilir.

Yüksek E Vitamini Alımının veya Eklerinin Faydaları ve Riski
Besin ya da takviyeden alınan yüksek E vitamini alımı bir takım avantajlarla bağlantılıdır.
E vitamininin bir şekli olan gamma-tokoferol, kan damarlarının dilatasyonunu artırarak kan basıncını arttırarak potansiyel olarak kan basıncını ve kalp rahatsızlığı riskini düşürdüğü bulundu.

Gamma-tocopherol takviyeleri ayrıca “kötü” LDL kolesterol düzeylerini düşürmenin yanı sıra kan inceltme etkisine de sahip olabilir bu da risk oluşturur. Aksine, diğer çalışmalar, yüksek dozda vitamin E takviyelerinin toksisite belirtileri göstermese bile zararlı olabileceğini düşündürmektedir..

E vitamini takviyelerinin potansiyel olarak olumsuz etkileri göz önüne alındığında, bu noktada tavsiye edilemez. Bu takviyelerin uzun vadeli güvenliği hakkında sağlam sonuçlar çıkarmadan önce yüksek kaliteli çalışmalara ihtiyaç vardır.

ÖZET:
E vitamini takviyeleri, kalp rahatsızlığı riskini azaltabilir, ancak kanıtlar çelişkilidir. Bazı çalışmalar yüksek doz takviyelerinin zararlı olduğunu ileri sürmektedir. Daha fazla çalışma gereklidir.

E Vitamininin Özeti

E Vitamini güçlü antioksidanların bir grubudur, en yaygın olanı alfa-tokoferoldür. Başlıca işlevi, antioksidan olarak görev yapmak ve vücudun hücrelerini serbest radikallerin hasar görmesine karşı korumaktır.

E vitamininin en bol besin kaynakları bitkisel yağlar, fındık ve tohumları içerir. Eksiklik sağlıklı insanlarda çok nadirdir.

Takviyeler belirli sağlık yararları sağlayabilirken, riskleri vardır önerilmez. E vitamini takviyelerinin uzun vadeli güvenliği tartışmalıdır.


K Vitamini


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yağda eriyen vitaminlerin dördüncüsü K Vitaminidir. K vitamini kan pıhtılaşmasında kilit rol oynamaktadır. Onsuz, kanama riski ölümle sonuçlanacaktı.

Türleri
K vitamini aslında iki ana gruba ayrılmış bir grup yağda çözünen bileşiktir:
K1 Vitamini (phylloquinone): Bitki kaynaklı gıdalarda bulunur, phylloquinone diyetteki temel vitamin K formudur.
K2 Vitamini (menaquinone): Bu çeşitli vitamin K, hayvan kaynaklı gıdalarda ve natto gibi fermente soya ürünlerinde bulunur. K2 vitamini aynı zamanda kolondaki bağırsak bakterileri tarafından da üretilir.
Buna ek olarak, en az üç sentetik K3 vitamini formu vardır. Bunlar vitamin K3 (menadion), vitamin K4 (menadiol diasetat) ve vitamin K5 olarak bilinir. Fakat insan sağlığı açısından bir faydası yoktur.

ÖZET:
K vitamini bir bileşik ailesidir. Ana beslenme biçimleri, hayvan kaynaklı gıdalardaki ve fermente soya ürünlerinde bulunan bitki gıdalarında bulunan K1 vitamini ve K2 vitamini.

Vitamin K’nin Rolü ve İşlevi
K vitamini kan pıhtılaşmasında önemli bir rol oynamaktadır. Aslında, “K”, pıhtrılaşma anlamına gelen, koagülasyon için Danimarka sözcüğü “koagülasyon” anlamına gelir.
Ancak K vitamininin diğer fonksiyonları da vardır; bunlar kemik sağlığını desteklemek ve kan damarlarının kalsifikasyonunu önlemeye yardımcı olmakta ve kalp rahatsızlığı riskini potansiyel olarak azaltmaktadır.

ÖZET:
K vitamini kan pıhtılaşması için hayati önem taşır ve kemik sağlığını destekler.

K Vitamini Kaynakları:
K1 (phylloquinone) vitamininin en iyi besin kaynakları yapraklı yeşil sebzelerken, K2 vitamini (menaquinone) hayvan kaynaklı gıdalarda ve fermante edilmiş soya ürünlerinde bulunur. Ayrıca Vervella içeriği Kahverengi Deniz Yosunu da K2 Vitamini Kaynağıdır.

ÖZET:
Birçok yapraklı yeşil sebzede K1 vitamini bol bulunurken, K2 vitamini hayvan kaynaklı gıdalarda ve Kahverengi Deniz Yosununda bulunur.


ÖZET:
K vitamininin yeterli miktarda alımı (AI), kadınlar için 90 mcg ve erkekler için 120 mcg’dir. Çocuklar ve ergenler için AI, yaş grubuna bağlı olarak 30-75 mcg aralığında değişir.

K Vitamini Eksikliği
Vitamin A ve D’nin aksine, K vitamini vücutta önemli miktarda depolanmaz. Bu nedenle, K vitaminden yoksun bir diyet tüketmeniz sizi bir haftada etkileyebilir.
Etkili bir şekilde sindiremeyen ve yağları emmeyen insanlar, K vitamini eksikliği geliştirme açısından en büyük riski taşırlar. Buna, çölyak hastalığı, inflamatuar barsak hastalığı ve kistik fibrozdan muzdarip olanlar dahildir.

Geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılması eksikliği ve aynı zamanda vitamin K emilimini azalttığı çok yüksek dozda A vitamini riskini artırabilir.

Mega doz E vitamini, aynı zamanda kan pıhtılaşması üzerine K vitamininin etkilerini de önleyebilir.

K vitamini olmadan, kan pıhtılaşmaz ve küçük bir yara bile durdurulamayan kanamaya neden olabilir. Neyse ki, vücut kan pıhtılaşmasını sağlamak için yalnızca küçük miktarlara ihtiyaç duyduğundan, K Vitamini eksikliği nadirdir.

ÖZET:
K vitamini eksikliği aşırı kanamaya neden olabilir. Yağ emilimini etkileyen hastalıklar, eksiklik riskini artırır.

K Vitaminin Özeti

K vitamini, K1 vitamini (fitokinon) ve K2 vitamini (menaquinone) olarak ayrılan bir yağda eriyebilir bileşik grubudur. K1 vitamini esas olarak yapraklı yeşil sebzelerde bulunurken, K2 vitamini karaciğer, yağ ve yumurta sarısı gibi hayvansal gıdalardan gelir.

Kolonda bağırsak bakterileri tarafından da küçük miktarlar üretilir.

Eksiklik kan pıhtılaşma yeteneğini bozar ve aşırı kanama riski taşır.

Eksik kişiler arasında sağlık takviyelerinin sağladığı faydalar hakkında sınırlı kanıt bulunmaktadır. Bununla birlikte, kontrollü birkaç çalışma, K vitamininin kemik ve kalp sağlığına fayda sağladığını göstermektedir.

Sonuç Olarak:
İnsan diyetinde dört yağda çözünür vitamin vardır: A, D, E ve K. Bunlar sağlık için çok önemlidir ve vücutta birçok önemli rol oynamaktadır.

D vitamini istisna olmak üzere,yağda eriyen vitaminler genel olarak fıstık, tohum, sebze, balık ve yumurta yiyerek yeterince alınabilir. D Vitamini ayrıca güneş ışığına maruz kalınarak elde edilir.

Bu vitaminler yağlı gıdalarda bol miktarda bulunurlar ve aksi halde az yağlı bir yemeğe yağ veya yağ ekleyerek emilimlerini artırabilirsiniz.

Birkaç gıdada doğal olarak D vitamini bakımından zengindir. Yağlı balıklarda ve balık yağında bol miktarda bulunur, ancak güneş ışığına maruz kaldığınızda da cildi oluşturur.

Bu nedenle D vitamini eksikliği yetersiz bir diyeti uygulayan ve vakitlerinin çoğunu evde geçiren insanlar için bir sorundur.

Genelde A, E ve K vitamini takviyesi yapmanız gerekmese de, D vitamini takviyeleri almak çokça önerilir.

__________________
Kuşlar , Ağaçlar , Böcekler .. La La La La Laaaa
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 31 Ocak 2020, 21:19   #2
Sefer11
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Yağda ÇÖzünen Vitaminler




Sağol

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
adek, yağdaeriyenvitaminler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Suda Çözünen Vitaminler Funda Sağlık Köşesi 1 31 Ocak 2020 21:19
Vitaminler-Güzelleştiren vitaminler PySSyCaT Vitaminler 0 27 Ocak 2015 18:00
Vitaminler, Vitamin nedir ve doğal vitaminler PySSyCaT Vitaminler 0 25 Ocak 2015 14:48
Yağda Hangi Vitaminler Vardır? PySSyCaT Vitaminler 0 24 Ocak 2015 23:01
Salofalk Barsakta Çözünen Draje Desmont İlaçlar ve Yan Etkileri 0 22 Ocak 2015 19:37