IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Ağustos 2021, 11:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dünyada Medeniyetin Çökmesi Hâlinde Hayatta Kalabilecek İlk Beş Ülke Açıklandı




Yeni bir araştırma, medeniyetin küresel anlamda çökmesi, yani bir nevi küçük bir kıyametin yaşanması durumunda hayatta kalabilecek ilk beş ülkeyi ortaya koydu. Listenin başında Yeni Zelanda bulunuyor.

Küresel ısınma, pandemi, doğal felaketler derken birçoğumuzun aklına dünyanın sonunun geliyor olduğuna dair düşünceler gelmekte. Tam da bu sebeple yeni bir araştırma, medeniyetin küresel anlamda çökmesi durumunda hayatta kalabilecek ilk beş ülkeyi ortaya koydu. Ülkeler arasında ilk sırayı Yeni Zelanda alırken diğer ülkeler ise sırasıyla İzlanda, İrlanda, Avustralya ve Birleşik Krallık olarak kaydedildi.

Anglia Ruskin Üniversitesi'nde (ARU) bulunan Küresel Sürdürülebilirlik Enstitüsü'nden Nick King ve Profesör Aled Jones tarafından yürütülen çalışma; karmaşık, küresel gıda tedarik zincirleri sisteminde, teknoloji ağlarında, iletişim ağlarında ve küresel finansta yaşanabilecek olası 'şokları' ele aldı.

‘Kurtuluş yenilenebilir enerjide’



Profesör Aled Jones, araştırma hakkında, “Birkaç yıldır dünyada yaşanan şoklara, bunlara neyin sebep olduğuna ve bunların sistem içinde nasıl yayıldığına, ülkelerin bu şoklara dayanmak için neye ihtiyacı olduğunu araştırıyorum” dedi.

Nüfusun aşırı artmasının, kaynak yetersizliği veya iklim felaketinin toplumsal bir çöküşe neden olabileceği bir senaryoda kurtuluşun anahtarı tarıma elverişli araziler, yenilenebilir enerji üretim kapasitesi ve çöken topluluklardan ayrılabilme imkanında yatıyor.

‘Ada ülkeleri avantajlı’



Jones, sözlerine şöyle devam ediyor: “Adalar bayağı avantajlı. Birleşik Krallık’ın listede olmasına şaşırdık ama önemli ölçüde izole bir bölge olmanın bayağı faydası var. Birleşik Krallık, kıyı rüzgarları ve gelgitleri sayesinde yenilenebilir enerji konusunda büyük bir potansiyele sahip.”

“Araştırdığımız ilk 20 ülke, iklim değişikliğine en dayanıklı ülkelerdi. Önümüzdeki on yıla bakıldığında hava ve iklim şartlarındaki ekstrem değişikliklerin yaşanma ihtimali oldukça yüksek görünüyor.”

Yeni Zelanda ilk sıraya nasıl yerleşti?



Beş ülkenin beşi de ılıman iklime sahip ve iklim değişikliğinin etkilerine rağmen nispeten istikrarlı koşulların devam etme olasılığı en yüksek olan adalar veya ada kıtalarından oluşmakta.

Yeni Zelanda’nın, jeotermal ve hidroelektrik enerji üretme kabiliyeti, tarım arazilerinin bolluğu ve düşük nüfusu sayesinde nispeten zarar görmeden hayatta kalmak için en yüksek potansiyele sahip olan ülke olduğu ortaya çıktı.

__________________
Yazılanı' Yaşamaya Devam.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
medeniyetin çökmesi hâlinde ilk beş ülke açıklandı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
PISA 2018 Sonuçları Açıklandı: Türkiye Matematik ve Fen Puanlarını En Çok Artıran Ülke Oldu Beatrice Eğitim Haberleri 0 06 Aralık 2019 11:30
İnsanlar nefes almadan hayatta kalabilecek! Zen Bilim Dünyasından Son Haberler 0 10 Mayıs 2013 17:20
Dünyada Kaç Ülke Var ? xena Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 4 04 Eylül 2012 19:12
ANKA Türkiye'yi Dünyada Üçüncü Ülke Yapacak Liaaa Havacılık Haberleri 0 16 Nisan 2012 01:10