IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 20 Eylül 2014, 20:40   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dünyadan Peynir Çeşitleri ve Özellikleri




Aberdeen Crowdie : Olgunlaştırılmayan Cottage’a benzer bir peynir çeşididir. İngiltere ve İskoçya’da yapılır. Karaman kimyonu tohumları içerebilir. İngiliz Adalarında yarı pişirilen tek peynirdir. Yulaf ile lezzetlidir.

Adelost : İnek sütü ile yapılan İsveç mavi peyniridir.

Appenzeller : Olgunlaştırılmadan önce elma şarabında veya beyaz şarapta salamura edilen İsviçre peyniridir. Emmenthaler’den daha nemli ve kremsidir, Gruyere’den belirgin olarak daha hassas bir lezzete sahiptir. Rahipler tarafından 11. yüzyılda üretilmiştir. Kıymetli bir peynirdir.
appenzeller peyniri - flickr/artizone appenzeller peyniri – flickr/artizone

Allgau Emmantaller : Almanya’nın en meşhur sert peynirdir. İnek sütünden yapılır. Lezzeti yumuşaktan serte kadar yaşına bağlı olarak değişir. Parçalanmaya, dilimlenmeye ve eritmeye uygundur.

American Peyniri : Çok yumuşak ve kremsi sarıdır. İşlenmiş bir peynirdir. Sandviçler ve çerezler için kullanılır. Krakerler ve ekmek ile uygundur.

Asiago : Keskin lezzetli bir İtalyan peyniridir, orijinalde koyun sütünden elde edilir, şu an inek sütünden elde edilir. Fakir kişilerin Parmesanıdır. Genç olduğunda sıkı bir yapıya sahiptir, hafif tuzlu bir peynirdir ve sandviçler için uygundur. Olgunlaştıkça ve sertleştikçe en iyi ızgara içindir. Amerikan Asiago peyniri İtalyan Asiago kadar iyi değildir.
asiago peyniri - flickr/darioalba asiago peyniri – flickr/darioalba

Baby Gouda : Amerikan yarı yumuşak peyniridir. Az miktarda tereyağı ile olgunlaşmamış Edamdan daha hafiftir.

Beja : Koyun sütünden elde edilen bir peynirdir. Portekiz peyniridir. Genç olduğunda yumuşak ve yağ gibidir ancak olgunlaştıkça yarı-sert ve baharatlı gibi haline gelir. Orta düzeyde tuzludur.

Brie : Fransız peyniridir. Camambert’den daha fazla ve keskin lezzetlidir. Yumuşaktır, yenilebilir tabakasıyla kremsidir. Zarif bir tada sahiptir. Lezzet katıcı mantarlar ilave etmek mükemmel Brie’nin sırrıdır. Pastörize edilmemiş süt kullanılmadıkça amonyağın varlığı fazla olgunlaşma olduğunun göstergesidir. En iyi ve en lezzetli Brieler pastörize edilmemiş sütlerden elde edilenlerdir. Tatlı ve çerezler için kullanılır. Taze meyvelerle uygundur.
brie peyniri - flickr/artizone brie peyniri – flickr/artizone

Brillat-savarin : Lezzetli tadıyla bir Fransız tatlı peyniridir.

Burrata : Dünyadaki en iyi taze peynir olarak kabul edilir. Apulia, Güney İtalya bu peynirin kaynağıdır. Büyük bir Mozzarella peynirine benzer, ağırlığı yaklaşık 1 pounddur. Geleneksel olarak bizon sütünden elde edilirdi fakat günümüzde inek sütü kullanılmaktadır. Tereyağı tadına sahiptir ve Mozzarella’dan daha yüksek yağ içeriğine sahiptir. Dış kısmı yenilebilirdir ve peynir yumuşak ve kremsidir.
burrata peyniri - flickr/bokchoi-snowpea burrata peyniri – flickr/bokchoi-snowpea

Camembert : Fransız peynirdir. Dünyanın en meşhur peyniridir. Yumuşak ve olgunlaştırılmıştır. Hafiften keskin kokuluya doğrudur ve tadı Brie gibidir, fakat lezzette ve tekstürde daha zengindir. Yenilebilir tabakaya sahiptir. Fransız peynirlerinin en çok pazarlanan çeşididir. Tatlılar ve çerezler için kullanılır. Özellikle elma dilimli tartlarla iyi gider.
camembert peyniri - flickr/msneato camembert peyniri – flickr/msneato

Cheddar : Hafiften keskine doğru, hoş bir lezzete sahip ve iştah açıcı olan ve sıkı bir yağsı tekstüre sahip, hafif gevreksi bir yapıya sahiptir. Krem renginden turuncuya kadar rengi değişir. Dünyada en çok üretilen peynirdir ve orijinal olarak İngiliz peyniridir.
cheddar peyniri - flickr/artizone cheddar peyniri – flickr/artizone

Cheshire : Muhtemelen İngiltere’nin en eski peyniridir. Sıkıdır, gevreksidir, tuzlu ve keskindir. Üç çeşidi vardır. Kırmızı olan kayısı-şeftali renginde; Beyaz olan solgun sarı renginde; ve Mavi olan “kazayla” mavi olan.

Edam : Tadı hafif ve lezzetlidir. Kırmızı mumsu bir kaplama ile sıkıdır. Nerdeyse tamamen yuvarlaktır. Hollanda’nın ilk peynirlerinden biridir. Tatlılar, iştah açıcılar ve peynir tepsileri için kullanılır. Taze meyvelerle uyumludur.
Edam PeyniriEdam Peyniri

Emmenthaler : Lezzetli aromatik bir tada sahiptir. Lezzetli, tatlıdir. Sert, düzgün altın-kahverengi kabuğa sahiptir. İsveç peynirlerinin en popüler peynirlerinden birisidir.
Emmenthaler peyniri - flickr/formatges Emmenthaler peyniri – flickr/formatges

Feta : Tuzlu, kremsi, gevreksidir fakat dilimlenebilir. Olgunlaştıkça daha kuru ve tuzlu hale gelir. Koyun sütünden elde edilir. Bütün Yunan peynirlerinden en yaygın olarak tüketilenidir. İştah açıcılar ve yemeklerde kullanılabilir. Yeşil salatalarda iyi gider. Fesleğen ile tatlandırılabilir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] | cheddar peyniri - flickr/artizone feta peyniri – flickr/artizone

Gorgonzola : İtalya’nın en eski mavi peyniridir. Mavi damarlıdır. Tadı lezzetlidir. Gençken yarı yumuşaktır, nerdeyse kremsidir ve olgunlaştıkça daha sıkı ve daha lapa lapa bir hale gelir. Kabuğu tüketilebilir.

Gouda : Hafif, lezzetli yarı yumuşak bir peynirdir. Kırmızı mumsu kaplamalı veya kaplamasız olabilir. Gouda peyniri, Edam’dan daha yumuşaktır. Hollanda’nın en meşhur peynirlerinden biridir. Tatlılarla, iştah açıcılarla da kullanılan masa peyniridir. Taze meyvelerle uyumludur.
gouda peyniri - flickr/artizone gouda peyniri – flickr/artizone

Kashkaval : Yunanistan’ın koyun veya keçi sütünden elde edilen bir peynirdir. Gençken kremsidir, olgunlaştıkça rendelenebilir. Tütsülenmiş bir lezzete sahiptir.

Mascarpone : İtalyan peyniridir. İnanılmaz şekilde zengindir ve üç katlı krem peynirdir. Hoş bir lezzetle beraber tatlıdır. Görünüşte kalın kremayı andırır. Kadife gibidir, kalın ve zengindir. Dövülür veya köpürtülür. Tazesi daha iyidir. Meyvelerde ve pastalarda sıklıkla krema gibi kullanılır.
mascarpone peyniri - flickr/islandvittles mascarpone peyniri – flickr/islandvittles

Monterey Jack : Amerikan peyniridir. İlk kez İspanyol misyonerler tarafından 18. yüzyılda Kaliforniya’da yapılmıştır. Hafif, yarı yumuşak ve tereyağlıdır. Çerezlerde, sandviçlerde, soslarda ve güveçlerde kullanılan çok yönlü bir peynirdir.

Mozzarella : Lezzetli, hafif, hoş, narin bir tada sahiptir. Yarı yumuşak, kremsi, beyazdır. Hem taze hem de tütsülenmiş halde bulunur. Orijinal olarak sadece manda sütü kullanılan İtalya’nın güney kısmından gelmiştir.
mozzarella peyniri - flickr/ilja mozzarella peyniri – flickr/ilja

Parma : İtalyan peyniridir. Parmesan ve Provolone arasındadır. Yarı sıkıdan sıkıya doğru bir yıldan fazla kürlendikçe gider. Genelde kama içersinde servis edilir. Kırmızı şarapla iyi gider.

Parmigiano : İtalyan peyniridir. Keskin, keskin kokulu; sert, kırılgan yapılı; yoğun kapalı tekstürlü tanecikli kıvamlı ve küçük deliklidir. Mükemmel bir peynirdir, Grana peynirlerinin en sevilenidir. Ağızda erir. Dünyadaki en meşhur peynirlerden biridir. Sadece rendelemek için değildir. Tercih edilen tüketme şekli masada dilimlenmiş halidir.
parmigiano peyniri - flickr/wizzfish parmigiano peyniri – flickr/wizzfish

Ricotta :İtalyan peyniridir. Peynir altı suyuyla yapılan diğer peynirler gibi geleneksel duygulu bir peynir değildir. Yumuşak fakat yarı tatlıdır; yumuşak kremsi beyazdır, satensi bir tekstüre sahiptir. İyi saklanamaz.

Roquefort : Fransız peyniridir. “Peynirlerin kralıdır.” Tuzludur. Keskindir, fakat az koyun sütü kokusuyla hafiftir. Yarı yumuşaktır, bazen de gevreksidir. Mavi damarlıdır. Muhtemelen dünyadaki en meşhur peynirdir. Çeşitleri kullanılmaktadır.

__________________
~ Adım YaLnızLık ~
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
çeşitleri, dünyadan, peynir, ve, özellikleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye’den Peynir Çeşitleri ve Özellikleri Seyra Yemek Tarifleri 0 20 Eylül 2014 20:39
Açıların Çeşitleri Ve Özellikleri Violent Geometri 0 09 Mart 2014 22:31
Atların Özellikleri – Tarihçesi ve Çeşitleri Hakkında Bilgi Violent Hayvanlar Alemi 1 07 Mart 2014 13:47
Ağ Kablolarının Çeşitleri ve Özellikleri SeckiN Ağ, Network ve Networking 0 03 Ekim 2013 16:45
Yamuğun Çeşitleri Ve Özellikleri Liaaa Ödev ve Tezler 0 13 Haziran 2012 14:40