IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Aralık 2009, 14:48   #1
Pentagram
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
17 Aralık 2009 Katsayı Düzenlemesi (KARŞILAŞTIRMALI ESKİ-YENİ)




Bilindiği gibi 2010 yılından itibaren uygulanması öngörülen üniversiteye giriş sisteminde yapılan bir takım yenilikler, Danıştay 8. Dairesi tarafından yürütmesi durdurularak uygulamadan kaldırılmıştır. Bunun üzerine YÖK bir toplantı yapmış ve 17 Aralık 2009 tarihinde katsayılarla ilgili yeni bir düzenlemeyi kamuoyu ile paylaşmıştır. Buna göre;

1.AOBP KATSAYILARI DEĞİŞTİ

ESKİ UYGULAMA: Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında “Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları” “0.15” katsayısı ile çarpılır. Bahsedilen süreçte adayın alan içi veya alan dışı tercih yapıp yapmadığına bakılmaksızın alacağı tüm puan türlerine AOBP’nin etkisi 0,15 olarak yansıyacaktır.

YENİ UYGULAMA: Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında alan içi tercihlerde AOBP 0,15 ile alan dışı tercihlerde 0,13 ile çarpılacaktır. Yeni uygulamada bir adayın alacağı tüm puan türleri alan içi olup olmamasına göre 0,15 veya 0,13 ile çarpılacaktır. Örneğin meslek lisesinin Makine bölümünden mezun bir aday, Tıp Fakültesini tercih etmek istediğinde AOBP’si 0,13 katsayısı ile çarpılacaktır. Aynı şekilde genel lisenin Sayısal alanından mezun olan bir aday, Tıp Fakültesi tercihinde AOBP’si 0,15 katsayısı ile Hukuk Fakültesi tercihinde ise 0,13 katsayısı ile çarpılacaktır.

Buna göre alan dışı tercih yapacak meslek liseli yada genel liseli bir adaya gelecek maksimum AOBP puanı
(500x0,13)= 65 olacaktır.

2. EK PUAN KATSAYISI DEĞİŞTİ

ESKİ UYGULAMA:Adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde, “Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları”nın “0.06” ek katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan değer, yerleştirme puanına eklenir.

YENİ UYGULAMA: Adaylardan öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanların sınavsız kayıt hakkı olanlar dışında kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili AOBP'lerinin 0.05 ile çarpımı sonucunda bulunan puan, diğer puanlarına ayrıca eklenir. Örneğin meslek lisesinin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun bir aday, Okul Öncesi Öğretmenliği programını tercih ettiğinde AOBP’si önce 0,15 katsayısı ile ardından 0,05 katsayısı ile çarpılacak ve elde edilen toplam, adayın yerleştirme puanını verecektir.

Buna göre alan içi tercih yapacak meslek liseli bir adaya gelecek maksimum AOBP puanı (500x0,15)+(500x0,05)=100 olacaktır. Bu durumda öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olan adaylara verilecek ek puan 25 olacaktır.

3. İKİ PUAN TÜRÜ İLE TERCİH YAPILAMAYACAK

ESKİ UYGULAMA: Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için, bir LYS puan türünün yanı sıra bir de YGS puan türü belirlenir. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın adayların bu programlara yerleştirilmesinde bu iki türden puanlarının büyük olanı esas alınır.


YENİ UYGULAMA:
Meslek Yüksek Okullarının sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlarına, açık öğretim programlarına ve meslek liselerinin devamı niteliğindeki lisans programlarına YGS puanları esas alınarak yerleştirme yapılır. Bu yeniliğe göre eski uygulamada hem YGS hem de LYS sınavlarına giren bir aday, bazı bölümleri tercih ederken hangi puanı yüksekse (YGS veya LYS testlerinden) onunla tercih yapabilecekti. Yeni uygulama ise meslek liselerinin devamı niteliğindeki lisans programlarının yalnızca YGS puanları ile tercih edilmesi gerektiğini işaret etmektedir. Örneğin YÖK’ün yaptığı ilk düzenlemeye göre Okul Öncesi Öğretmenliği programı hem TM 3 hem de YGS 5 puan türleri ile öğrenci alıyordu. Her iki puan türünü de alan aday, yüksek olan puanı ile Okul Öncesi Öğretmenliğini tercih edebiliyordu. 17 Aralık tarihinde yapılan yeni düzenlemeye göre ise adaylar Okul Öncesi Öğretmenliği programını yalnızca YGS puanları ile tercih edebileceklerdir.

4. YGS BARAJ PUANLARI BELLİ OLDU

Sınavsız geçiş dışındaki ön lisans ve açık öğretim programlarını tercih edebilmek için en az 140 YGS puanı gerekmektedir. Bilindiği gibi YGS’ de 6 puan türü olacaktır. Basın açıklamasında bahsedilen 140 puan, YGS puan türlerinin herhangi birinden alındığı takdirde yeterli olacaktır.

5. LYS’ ye KATILABİLMEK İÇİN GEREKLİ OLACAK BARAJ PUAN BELLİ OLDU

YGS puan türlerinin en az birinden 180 puan alan adaylar, LYS sınavlarından istediklerine girme hakkı kazanırlar. Lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde en az 180 puan almak gerekir.

6. İLK 1000’e GİREN ADAYLARDAN PUAN KESİNTİSİ YAPILMAYACAK

YGS ile LYS sonucu oluşan her puan türünde Türkiye genelindeilk1000 kişi arasına giren adayların yerleştirme puanı hesaplanırken AOBP'lerinde tercih edeceği bütün programlar için alan içi katsayı değeri (0.15) kullanılır. Burada adayın mezun olduğu lise türü dikkate alınmayacak ve sıralamada herhangi bir puan türünden ilk 1000’e girip girmediğine bakılacaktır.

7. SINAVSIZ GEÇİŞ UYGULAMASI 2010’da DEVAM EDECEK

YÖK tarafından yapılan basın açıklamasının 4. maddesine göre, meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarının devamı niteliğindeki ön lisans programlarına sınavsız geçiş uygulamasının 2010 yılında devam edeceği anlaşılmaktadır. Bu konuda henüz açıklanmış bir karar olmasa da ÖSYM başkanlığı da 2010 yılında sınavsız geçiş uygulamasının devam edeceği yönünde kanaat bildirmiştir


Konu Pentagram tarafından (20 Aralık 2009 Saat 15:26 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
17, 2009, aralik, duzenlemesi, dÜzenlemesİ, karsilastirmalidetay, katsayi, tarihli, tarİhlİ


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ARALIK AYI GEZEGEN HAREKETLERİ Sır Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 07 Eylül 2013 08:58
24 Aralik ad3m Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 04 Eylül 2006 14:11