IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Mart 2014, 00:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
YGS öncesi ailelere kaygı azaltıcı öneriler




YGS öncesi ailelere kaygı azaltıcı öneriler

Yaklaşan YGS öncesi veliler ve öğrenciler yoğun bir koşuşturma içerisindeler. İki taraf da hem beklentili hem de endişeli...

Sınavlarda başarılı olmak öğrencinin olduğu kadar anne babaların da isteği. Ancak bu dönemin dengeli ve sağlıklı olarak aşılması için anne babalara bazı görevler düşmekte. Çocuğunuzun başarısını artırmak ve bu dönemi daha sağlıklı biçimde geçirmesi için size gerekli olabilecek bazı önerileri Psikolog Dr. Ferahim Yeşilyurt sizin için açıkladı. Öğrenci velilerine seslenen Yeşilyurt ,"kaygının yoğunlaşması ile birlikte çocuklarınız kendilerini daha çaresiz ve çözümsüz hissedebilirler. Bu nedenle daha tepkili olabilirler. Daha önceden kızmadıkları şeylere şimdilerde daha sert tepkiler gösterebilirler. Bu durumun geçici olduğunu düşünerek çocuğunuza karşı anlayışlı olun " uyarısı yaparak velilere şu uyarıları yaptı.

• Çocuğunuzun geleceği konusundaki endişeleriniz çocuğunuza yansır.Bu nedenle öncelikle aileler kaygılarını azaltmaya çalışmalıdırlar Kaygı gelecekle ilgili seyredilen olumsuz bir filmi andırır. Ve bu filmin sonu her zaman için felaketlerle biter. Yoğun kaygı yaşayan kişiler geleceği düşünmekten bugünü kullanamazlar. Sizin sınav sonucu ile aşırı meşgul olmanız çocuğunuzun da bu yönde meşguliyetini arttıracaktır. Çocuğunuza yardımcı olmak için çocuğunuzun bugünkü yaptıkları ile ilgilenebilirsiniz.

• Beden dili ve ses tonu ile verdiğiniz mesajlara dikkat edin. Anne babalar bazen çocuklarına 'sınav bizim için önemli değil, kazanamazsan da olur, canını sıkma, kafana takma' gibi önerilerde bulunmaktadırlar. Ancak eğer anne baba çocuklarına bunları söylerken beden dili ve ses tonları desteklemiyorsa yani ağızlarından çıkan ile bedenlerinin söylediği çelişiyorsa öğrenci daha çok beden diline dikkat edecektir. Ebeveynlerin kaygılı, üzüntülü halleri çabucak algılanır.

• Meli-malı kelimeleri dikkatle kullanılmalı. En az şu kadar net yapmalısın. Kimya ve biyolojiden ful yapmalısın. Başarılı olmalısın. Dikkatli olmalısın. Kendini dersine vermelisin bu yıl mutlaka kazanmalısın vb. Türünden zorunluluk ifade eden cümleler öğrencinin kaygısının artmasına neden olmaktadır. Bu tür zorunluluk ifade eden sözleri mümkün olduğunca az kullanmaya çalışın.

• Ders çalış demeyin. Sorumluluğunu bilen ve sınavlara hazırlanan öğrenciler için ailelerin uyarılarına ihtiyaç yoktur. Öğrenci ne kadar ders çalışacağına ve ne zaman ders çalışacağına kendisi karar verebilir. Anne babaların iyi niyetli olarak verdikleri ders çalış mesajları öğrencinin kaygısını arttırabilir. Bazı öğrenciler bu nedenle kendisi için değil ailesi için ders çalışması gerektiği düşüncesine kapılıp daha yoğun kaygı hissedebilir. Ya da ailesine tepki göstererek ders çalışmayı aksatabilir.

• Negatif motivasyondan uzak durun. Bazı anne babalar çocuklarının motivasyonunu artırmak için bu gidişle sen asla kazanamazsın, yata yata sınav kazanılmaz gibi sözler söylenerek öğrenci motive edilmeye çalışılır. Ancak negatif motivasyon pek az öğrencide başarılı olur. Hatta öğrencinin kendisini başarısız görmesine neden olarak kaygısını arttırabilir.

• Çocuğunuzdan beklentilerinizde gerçekçi olmaya çalışın (sözel bölümü bitiren bir öğrenciden tıp fakültesini kazanmasını beklemeyin). Her anne baba kendi çocuğunun daha özel olduğunu düşünür. Oysa her insanın objektif bakıldığında belli alanlarda kuvvetli yönleri olabildiği gibi belli alanlarda da zayıf özellikleri olabilir. Beklentileriniz ile çocuğunuzun yapabilecekleri birbiriyle uyumlu olursa çocuğunuz daha az kaygı yaşayabilir.

• Bu zor dönemde çocuklarınıza anlayışlı ve destekleyici davranın. Çocuğunuzu hiçbir zaman başka çocuklarla kıyaslamayın. Dayının kızı boğaziçine girdi sen de oraya girmelisin.türünden yaklaşımlar çocuğunuza zarar verebilir.her birey ayrı bir kişiliktir. Çocuğunuzu ancak gereken durumlarda ancak kendisiyle kıyaslayabilirsiniz. Yani önceki davranış biçimleriyle şimdiki davranış biçimlerini karşılaştırarak aradaki gözlenmiş olan değişimleri aradaki gözlediğiniz değişimleri ortaya koyabilirsiniz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ailelere, azaltıcı, kaygı, ygs, öncesi, Öneriler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Üstün Yetenekli Çocuklara Sahip Ailelere Bazı Öneriler Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 20 Ocak 2012 22:03
Ailelere Çirkin Teklif SeytaninOrkestrasi Haber Arşivi 0 20 Ağustos 2010 09:57
Tüy Azaltıcı Yöntem! Dilara Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 22 Haziran 2010 21:07
İştah azaltma yöntemleri, iştah azaltıcı gıdalar YapraK Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 13 Mart 2010 19:04
Ailelere internet uyarısı Dilara Aile Evlilik ve Çocuklar 0 14 Kasım 2009 13:37