![]() |
İzmir'in En Salaş Ama En Lezzetli Dolması
Peki bu tanımlara A ve B vitaminlerinin yanı sıra demir, bakır, kalsiyum ve fosfor gibi mineral- zengini olduğunu eklesek?
Peki bu deniz canlısının İzmirliler tarafından sofralara taşındığını eklersek?
Her ne kadar günümüzde Mardinliler tarafından yapılsa da, onların İzmir mutfağına kazandırdığı bir lezzet değildir. Tam tersi İzmir'in İzmirli Mardinlilerine kazandırdığı bir ekmek kapısıdır. Yapılışı çok zor olmasada biraz zahmetlidir. Denizden toplandıktan sonra kabuklarının üzeri iyice temizlenir ve yıkanır. Ve biraz tuz eklenerek suyun içerisinde kaynatılarak, kabuklarının açılması sağlanır. Kabuklar iyice açıldıktan sonra hazırlanan iç pilav tıka basa olmayacak şekilde midyelerin içerisine doldurulur ve bir tencereye balık istifi gibi dik bir şekilde yerleştirilir. Üzerine biraz daha su eklenerek orta ateşte pişirilir ve işte dünyanın peşinde koştuğu lezzet ortaya çıkar. Jason Goodwin, Osmanlı Mutfağı hakkında geniş araştırmalar yaparak bunları kitap haline getiren bir yazar. Yeniçeri Ağacı adlı kitabında Yasin isimli bir hadımın ağzından midye dolmanın tarifini enfes bir şekilde yapıyor. 1830'lu yıllarda midye dolmanın İzmir'de yapıldığı bilgisi buradan geliyor. Denizle bu kadar iç içe yaşayan bir kültürün denizin nimetlerinden faydalanmaması zaten mantıksız olurdu. Son yıllarda İstanbul ve Bodrum'da sosyetinin gözdesi haline gelmesi Çeşme'de plajlarda tüketilen midye sayısının özentisi olarak göze çarpıyor. İzmir'de her köşe başında seyyar midyeci bulabilirsiniz. Hepsinin önünde de bir kaç kişinin seri bir şekilde midye tükettiğini görebilirsiniz. Ancak midye hem açıkta satıldığı için hem ağır metallere yuvalık yapan bir canlıdan yapıldığı için yerken çok dikkat edilmesi gereken bir yiyecektir. Bilmediğiniz bir yerden yerken midyenizin hijyeni konusunda şüphe duyuyorsanız yememelisiniz. Lafı fazla uzatmadan, midye dolma tarifine geçmek istiyorum İF'kullanıcıları.. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Zeytinyağlı Midye Dolması Tarifi:
İç Malzemesi İç Malzemesinin Hazılanışı: 1- Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur. 2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir. 3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir. 4- İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır. 5- Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir. 6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için). 7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir. Midyelerin Hazırlanışı: 1- 30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır. 2- Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır. 3- Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır. 4- Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı). Üzerine madeni bir tabak kapatılır. Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir. 5- Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 5- 10 dakika daha ateşte tutulur. 6- Kapak aralanarak soğutulur. Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür. 7- Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir. |
Cevap: İzmir'in En Salaş Ama En Lezzetli Dolması Yemem de, sevmem de..:s |
Cevap: İzmir'in En Salaş Ama En Lezzetli Dolması Sevilmezmi yahu. |
Cevap: İzmir'in En Salaş Ama En Lezzetli Dolması Bende Sevmem ama erkeklerin midye dolma yeme yarışmasını her zaman hayranlıkla seyretmişimdir : ) Emeğinize Sağlık. |
Cevap: İzmir'in En Salaş Ama En Lezzetli Dolması Midye yenmezmi izmirde olupta :D |
Cevap: İzmir'in En Salaş Ama En Lezzetli Dolması Teşekkürler Violent. Sim katılıyorum fikir ortağım. |
Cevap: İzmir'in En Salaş Ama En Lezzetli Dolması OMG! Benimle midye dolma yeme yarışı yapacak var mı!? Çoook severim,İzmir'de değil de İstanbul'a gitmeme az kaldı orda hasret gideririz ehe. |
Cevap: İzmir'in En Salaş Ama En Lezzetli Dolması Alıntı:
|
Cevap: İzmir'in En Salaş Ama En Lezzetli Dolması Kuzenim poşet poşet alıyor, yiyor ve her seferinde de aramayı eksik etmiyor. İzmirli olunca öyle oluyor işte, Ankara'da yemenizi de tavsiye ederim hamam böceğinin içine doldururlar, hiç anlamazsınız! Çünkü midye nedir bilmezsiniz bile, öyle de kötü bir durum işte bozkırın ortasında kalmak. ( Ezdim resmen buraları ) :D @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bana 5 poşet alır! Ölürüm sonra. |
Cevap: İzmir'in En Salaş Ama En Lezzetli Dolması Evde hıc yapmadım ama karşıyaka'da bı mıdyecım var!.. Mıdye sevılmez mı yaaa?.bayılırım. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dun yeterı kadar nıspetını yaptı bu hususta..çok mahçup gördüm seni!.. :D:D |
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:41. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk