Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Ocak 2010, 10:23   #1
Çevrimiçi
Feronia Doğrulanmış Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Alman uzmanlar korkuttu




Alman uzmanlar korkuttu

İstanbul’da ’inanılmaz boyutlarda’ zarar verecek üç deprem olacak

VATAN DIŞ HABERLER

Almanya’nın Karlsruhe Üniversitesi Geofizik Bölümü, (CEDIM) ve Almanya Yer Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından Marmara Denizi’nde yapılan ve Nature Geoscience bilim dergisinde yayınlanan araştırma olası İstanbul depremiyle ilgili yeni bulgular ortaya koydu. Alman uzmanlar, İstanbul’un güneyinden geçen fay hattının enerjisinin, 7.5 ya da 7.6 şiddetinde büyük bir depremle değil daha az şiddetli iki ya da üç depremle boşalacağını öne sürüyor. Araştırma, Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndaki üç büyük parmaktan biri olan bu fayda kayma miktarının, önceki araştırmalarda “abartıldığını”, gerçek kaymanın daha az olduğunu ortaya çıkardı. Kaymanın yılda 12.8 ile 17.8 milimetre arasında olduğu yani daha önceki araştırmaların ön gördüğünden yüzde 45 az olduğu belirlendi. Bu sonuca göre fayda biriken enerji miktarı az olduğundan, tek bir seferde değil birkaç seferde boşalabilecek. Araştırmaya katılan Prof. Tobias Hergert “Ortaya çıkan enerji bakımından 7.5 ile 7 şiddetindeki depremler arasındaki fark çok büyük. Ama 7 şiddetindeki deprem bile bölgede çok büyük hasar verebilir. Depremin üssünün neresi olacağı ve nasıl yayılacağı çok önemli. Araştırmaya göre, fay hattı İstanbul’a sadece 20 kilometre uzaklıkta olduğu için, zarar ’inanılmaz boyutlarda’ olacak. Bu depremler her an gerçekleşebileceği gibi 30 yıl sonra da olabilir” dedi.

Deprem erken uyarı sistemi kuracaklar

KARLSRUHE Üniversitesi’ne bağlı çalışan Felaket Yönetimi ve Risk Düşürme Teknolojileri Merkezi (CEDIM) 2002’den beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak projeler yürütüyor. Fonlarını Alman Eğitim Bakanlığı’ndan sağlayan CEDIM’in İstanbul çalışmaları 3 ayrı etap olarak sürüyor: 1- Depremi doğru ve güvenilir olarak tahmin edilecek bir sistem kurmak. 2- Gelişmiş sensörler kullanarak bir iletişim ağı kurmak. 3- İlk iki etaptaki verilerin analizi ile depremi erkenden belirlemeye yarayacak bilgilerin analiz edilerek gerekli birimleri (medya, itfaiye, enerji santralleri, halk) uyararak harekete geçirmek



vtn

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
İslami Sohbet sohbet bizimmekan reklamver