Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Nisan 2010, 11:44   #4
Pentagram
Misafir
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Fikirler yerine kişiler'le ugraşmak nasil bir mantıktır ?

malcom Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
iste bende bunu bekliyordum ki , basligima ornek olarak birini gosteriyim . Evet arkadaslar baslikda dedigim gibi fikirler yerine kisilerle ugrasmak cok sik rastlanan bir mantik hatasidir .

Arkadasimizin demis oldugu "Bence önce siz kendiniz ceviz kabuğunun içini dolduracaksınız ki birilerinden öyle yorum bekleyeceksiniz
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Aksi takdirde kimse rağbet etmez konuya. Ancak işte benim gibi cins
) kıl birisi çıkıp gelirse birkaç cümle sarfedip konuyu alevlendirebilir." su cumle den yola cikarak sunu soyleyebiliriz ;

'Idda'yi cevaplamak yerine idda sahibine satasmak.' yani tartisilan konunun ozune icerigine degilde , o basligi actigimdan dolayi , kisiligime yada bir ozelligime saldirmak ..

"Bence önce siz kendiniz ceviz kabuğunun içini dolduracaksınız ki birilerinden öyle yorum bekleyeceksiniz
Aksi takdirde kimse rağbet etmez konuya." yine ayni cumleden sunu da cikartabiliriz ;

'karsi tarafin pozisyonunu saldirmayi kolaylastirmak icin , hatali bir sekilde lanse edip , elestirilerini bu yonde dogrultmak. ve ya 'konuya alakasiz bir tez ileri surmek'.

ama en cok yaptigimiz mantik hatasi sudur "Bence önce siz kendiniz ceviz kabuğunun içini dolduracaksınız ki birilerinden öyle yorum bekleyeceksiniz" bu kelimenin anlatmak istedigi ;

bir olaya gosterilicek tek tavrin , iki secenekden birini secmekle ibaret oldugu yanilsamasi .

not: yanilsama nedir ? var olmayani var sayip , hatta var oldugunu kabul etmek ,bana gore anlami bu ..

Ya neden böylesine tahrik edici yorumlar yazmaktan kendinizi alıkoyamıyorsunuzda ben sivri dilimi açığa çıkartınca saldırı oluyor anlamış değilim
Hem diyorsun ki fikirden ziyade kişiler çatışıyor neden acaba diye sorgulamaya çalışıyorsun güzel evet iyi bir seçim iyi bir konu; ama gel gelelim sorgulamaya çalıştığın konuyu tezatlık içeren davranışı asıl sen sergiliyorsun. Asıl mantık hatasını sen yapıyorsun. Nasıl mı?

Alıntı:
merak ediyorum da aciklayacak olan varmi ?

İşte bu hatayı yaparak. Eğer bir tartışma konusu oluşturacaksan (Türkçe-Edebiyat öğretmenleri benden daha iyi bilirler; ama bende Mantık dersi ile ilgilendiğim için) Bu tarz bir cümleyle başlayamazsın. Bu ne demektir "armut piş, ağzıma düş". Yani birisi çıksın yorum yapsın bende onun yorumuna göre bir yorum yapayım demektir. Temeli sağlam olmayan bir tartışmaya yol açmaktır seninkisi. Ama ben
Alıntı:
Bence önce siz kendiniz ceviz kabuğunun içini dolduracaksınız ki birilerinden öyle yorum bekleyeceksiniz
Aksi takdirde kimse rağbet etmez konuya.

Bu dedim. Niye ? E çünkü kimse rağbet etmeyecekti büyük ihtimalle konuya; çünkü boş bir cümleyle (boş bir fikirle) başlamışsın konuya o yüzden. İşte bende senin konuya tezat olan cümleni belirtmek için öyle bir cümle kurdum. Yoksa senin kişiliğine neden saldırayım. Konuyu yanlış başlattığını belirtmek için ben o paragrafı oluşturdum. Sen öncüllerini, farazilerini oluşturacaksın ki hep birlikte doğruluğunu yanlışlığını tartışacağız. Ama aksi takdirde böylesine bir cümleyle yola çıkarsan konu amacından sapar. Bak mesela aynen şimdi benim yaptığım gibi. Ama mecbur bıraktın. Ortadaki yanlış anlamayı kaldırmak için bu yorumu yapıyorum. Sana saldırdığım felan yok.

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet bizimmekan