Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Waris Dirie, geçmişte ünlü bir foto modeldir. 1967 Somali doğumludur.’Waris’ kelimesi Somali dilinde sadece çölde yetişen bir çiçeğin adıdır. Göçebe bir yaşam süren ailenin 12 çocuğundan 3.südür.5 yaşındayken ilkel kabileci, feodal ve katı İslami kuralların ortaklaştırılmasıyla ortaya çıkarılan ilkelliği; kadın sünnetini yaşar. Bu sonraki yaşamını derinden etkiler.
Bununla mücadele hayatının önemli bir parçasını oluşturur.12 yaşına kadar Somali’de Darood kabilesinde ailesi ile birlikte hayvancılık yapıp, göçebe, yoksul bir yaşam sürmüştür.Yaşadığı dönemdeki Somali, kabileler arasında sürekli iç savaşların yaşandığı , feodalizmle iç içe geçmiş katı İslami kuralların hüküm sürdüğü bir coğrafyadır.
12 yaşındayken ,kabile içinden 61 yaşında biriyle beş deve karşılığında evlendirilmeye çalışılınca bir akrabasının ve annesinin yardımıyla İngiltere’ye kaçar .Burada 18 yaşında temizlikçilik yaparken keşfedilir ve fotomodelliğe başlar.Daha sonra ise Amerika’ya gider ve yaşamını fotomodel olarak devam ettirir.1997 yılında ise fotomodelliği bırakır.
ilk yazarlık denemesi olan ‘Çöl Çiçeği’ kendi hayat hikayesidir.Yazar "Benim Ülkem " kitabında ise 12 yaşında kaçtığı Somali ye ,20 yıl sonra dönüşünü ,ailesiyle tekrar karşılaşmasını anlatır.Suyun bile bulunmadığı ,korkunç bir yoksulluk içinde geçirdiği somali ‘deki çocukluğunu,göçebe bir yaşam içindeki hayatını duru bir dille ,usta bir edebiyatçı yaratıcılığıyla anlatmıştır.”Anneme mektup "ta ise annesine yazarken kendisiyle yüzleşmesini anlatır.
Duru, yapmacıksız bir dille anlatır bunu Waris Dirie.Anneme mektuplar aynı zamanda bir özlem, bir sevda anlatısıdır; bir çocuğun anneye olan sevdasının ,özleminin anlatısı.. Anneme Mektup usta bir edebiyatçı olmasının da kanıtıdır; burada ulaştığı insansal duyarlılık, insan iç dürtülerinin edebi bir yazıya aktarılabilmesi usta bir kalem olmasının somut kanıtıdır. Waris Dirie aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in bir insan hakları temsilcisi olarak görev yapmaktadır
SİZİN İÇİN
Oturup düşlemek, oturup okumak
Oturup dünyayı öğrenmek
Dışımızdaki dünyamızı
Sorunlu dünyamızı
Ruhların engin ufuklarını düşlemek
Bütün düşlerimizi yaratan
Bağımsız hür ruhlar yardım edin
Sizlerde birer hayalcisiniz
Bana yardım edin
Dünya yenilenirken
Düşlerim sizin için
WARİS DİRİE
Yazarın kitapları:
1-Çöl Çiçeği
2-Benim Ülkem
3-Anneme Mektup
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.