Malzemeler:
500 gr un (yaklaşık)
1 su bardağı su ya da
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı erimiş sade yağ
2 adet
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
1 su bardağı tozşeker
2 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı toz karanfil
Üzeri için;
1 adet
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
1 yemek kaşığı su
YAPILIŞI
Unu derin bir kaba eleyerek
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]. Üzerine kuru mayayı serpip karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp zeytinyağı, erimiş yağ,
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] veya su,
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], tozşeker ve baharatları ilave edin ve iyice yoğurun. Oldukça katı ve hafif elinize yapışan bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru toparlayın ve oda sıcaklığında 30-40 dakika dinlendirin. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve parçaları 1 santim kalınlığında ve yemek tabağı büyüklüğünde açın. Varsa külünçe kalıbıyla üzerine bastırıp şekil verin, (istediğiniz şekilde çörek gibi de hazırlayabüirsiniz)
Hazırladığınız çöreklerin üzerine fırça yardımıyla suyla çırpılmış
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sürün ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Külünçeleri 180 derece ve altüst konuma ayarladığınız fırında, üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Çıkarıp ılık ya da soğuk olarak servise sunun.
Not: Urfa'nın bu ünlü böreğini şeker koymadan tuzlu da hazırlayabilirsiniz. Özellikle askere gidecek delikanlılara, külünçe yapılıp götürülür.