Kanal İstanbul dünya basınında
Kanal İstanbul projesini sayfalarına yaşıyan dünya basını projenin tanker trafiğine etkilerini ve maliyetini öne çıkardı. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Başbakan Erdoğan tarafından dün açıklanan ikinci İstanbul boğazı dünya basınında da yer buldu. TÜRKİYE'NİN PANAMA KANALI
Amerkan ekonomi gazetesi The World Street Journal projeyi 'Türkiye kendi Panama Kanalı'nı planlıyor' başlığıyla verdi. Erdoğan'ın sözlerine yer veren gazete "Eski İstanbul Belediye Başkanı da olan Erdoğan, Türkiye'ye damga vurma konusundaki hırsını hiç gizlemedi" yorumunu yaptı.
Uluslararası Tanker Sahipleri Birliği Başkanı Bill Box'ın projeyi değerlendirdiği sözleri de haberde yerl aldı. Box Kanal İstanbul için; "uluslararası gemi taşımacılığı için bu iyi bir haber. Çünkü Boğaz trafiğinin güvenliğini ve kapasitesini arttıracaktır" dedi. Box projenin Montreux Anlaşması'nı askıya alıp almayacağının önemli bir soru işareti olduğunu da ekledi. MALİYETİ 40-50 MİLYAR DOLAR
The World Street Journal projenin maliyeti konusunda da Amerika'nın eski Mühendisler Birliği Başkanı William F. Marcuson'ın görüşlerine yer verdi. Panama Kanalı'nın ile projeyi karşılaştıran Marcuson, kilometre başına yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırımın yapılması gerektiğini söyledi. Bu da tüm projenin 40-50 milyar dolara mal olacağı anlamına geliyor.
HT |