Kalp Sagligi Beslenme Diyet
Kalbin desteklenmesi ve kalp hastaliklarinin düzelmesinde tedavi tek basina yeterli olmaz. Kalbe yararli ve zararli besinlere dikkat etmek sarttir. Et: En fazla haftada bes defa sofraya gelmelidir. Beyaz eti tercih etmeli, kirmizi etin de yagi alinmis olmasina özen gösterilmelidir. Tavuk, piliç gibi beyaz etleri n de derileri çikarilmalidir.
Balik: Özellikle orta yastan sonra en saglikli besindir.
Yumurta: Yagda veya omlet seklinde olmamak sartiyla rafadan yumurta haftada üç defa yenebilir. Tabii yagsiz tavada sade olarak da hazirlanabilir.
Yaglar: Doymus yaglar kolesterol ve lipidi arttirarak bünyeye zarar verirler. Doymamis yaglar ise zararli degildir. Doymus deyince, soguyunca sertlesen, tava ve tencereye yapisan yaglardir. Sivi yaglar sagliklidir.
Tuz: Kalbin düsmanidir. Günde 3 mg. tuz, bünyemiz için yeterlidir. Bu miktar, bir çay kasiginin ucunu geçmez. Saglikli bir kalp için, tuzu mümkün oldugunca azaltmak gerekir.
Meyve ve Sebzeler: Sofrada daima sebze ve meyvelere yer vermelidir. Saglik için yararli vitaminler ve sindirim için gerekli lifler bu sayede elde edilebilir.
Süt ve süt ürünlerI: Her ögünde muhakkak tüketilmesi gereken besinlerdir. Ancak yagi azaltilmis olanlar tercih edilmelidir.
Sarküteri ürünleri, sakalet ve yagli soslar: En zararli besinlerdir. Sofradan kaldirilmalidir.
Içecekler: Gazli, sekerli veya suni tadlandirilmis içecekler unutulmalidir. Bunlarin yerine daha çok su içilmelidir. Günde en az 1-2 litre alinmalidir.
Alkol: Kalp damarlari üzerinde tahribat yapar.
Bugdayekmegi yerine, lif açisindan zengin olan kepek ekmegi tercih edilmelidir.
Kizartmalardan kaçinmalidir. |