Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvarı; Genel Kurallar
#-Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarına yetkili kişiler dışında hiç kimse giremez.
#-Çalışılan materyalin "mikrop" olduğu asla unutulmamalıdır. Tüm laboratuvar personeli bu konuda eğitim görmüş olmalıdır.
#-Laboratuvarda hiçbir şey yenilmez, içilmez.
#-Laboratuvarda çanta, palto
vb. kişisel eşyalar açıkta bırakılmaz.
#-Laboratuvardaki hava akımı ekimlerde kontaminasyona neden olur. Bu nedenle özellikle ekim sırasında laboratuvarda hava akımı olmamalıdır.
#-Laboratuvarda klima kullanılıyorsa ekimden 15 dakika önce kapatılmalıdır. Klima özellikle 28 oC'da çalışan inkübatörler için gereklidir.
#-Laboratuvarda giyilen önlük ve kullanıyor ise bone ve galoş ile hiçbir koşulda laboratuvar dışına çıkılmaz.
#-Sabah işe başlamadan ve akşam iş bitiminde tezgahlar dezenfekte edilmelidir. Personel her giriş ve çıkışta ellerini dezenfekte etmelidir.
#-Laboratuvar çöp sepetleri içinde otoklavlanabilir poşet bulunmalı, çöpler otoklavlandıktan sonra atılmalıdır.
#-Mikroorganizma üremiş materyalin kırılması ya da yere dökülmesi halinde gereken karantina ve dezenfeksiyon uygulanmalıdır.
#-Mikrobiyolojik analiz laboratuvarında starter kültür üretimi yapılmaz.
#-Laboratuvar buzdolaplarında, çekmecelerde ve diğer laboratuvar alanlarında tüketim amaçlı gıda maddesi bulundurulmaz.
#-Laboratuvarda acil durumda kullanılmak üzere yeterli sayıda ve steril olmak üzere boş erlen, boş tüp, boş Petri kutusu gibi cam malzeme ile günlük kullanılan besiyerlerinden depolanabilenler hazır halde ve yedek olarak bulundurulmalı, her 15 günde bir bu malzeme yeniden hazırlanmalıdır.
#-Pipetler hiçbir şekilde ağızla çekilmemeli, personel puar, pipetör
vb. yardımcı malzeme kullanmalıdır.
#-Laboratuvardaki cihazların kalibrasyonu düzenli olarak yapılmalıdır.
#-Analiz raporlarında gerekli ise inkübasyon sıcaklığı ve süresi yazılmalıdır.
#-Kirli malzemenin nasıl temizleneceği ve atılacağı talimatlarla belirtilmelidir
#-Laboratuvarda otokontrol uygulanmalı, belirli aralıklarla analizin doğru yapıldığı denetlenmelidir
#-Analiz raporlarının yazımında silinebilir kalemler (kurşun kalem
vb.) kullanılmaz. Raporlar mutlaka dolma kalem, tükenmez kalem gibi silinemez kalemlerle yazılmalı, hatalı kayıt asla silinmemeli, üzeri çizilerek doğrusu yazılmalıdır. Elektronik ortamda tutulan kayıtlarda da benzeri uygulama yap
ılmal
ıd
ır. Elektronik ortamda güvenlik yeterince sa
ğlanmal
ıd
ır. Laboratuvar kay
ıtlar
ın
ın en az 2 y
ıl boyunca korunmas
ı gereklidir.
#-26 Haziran 2002 tarih ve 24796 say
ıl
ı Resmi Gazete'de yay
ımlanarak yürürlü
ğe girmi
ş olan "
İyi Laboratuvar Uygulamalar
ı Prensipleri ve Test Laboratuvarlar
ın
ın Belgelendirilmesine Dair Yönetmelik" laboratuvarda bulundurulmal
ı, personelin bu yönetmeli
ği okumas
ı sa
ğlanmal
ıd
ır.
#-ISO 7218 say
ıl
ı "TS 7894 ISO 7218; G
ıda ve Hayvan Yemlerinin Mikrobiyolojisi–Mikrobiyolojik Muayeneler için Genel Kurallar" adl
ı standart Türk Standartlar
ı Enstitüsü'nden sa
ğlanmal
ı, laboratuvar personelinin bu standard
ı okumas
ı sa
ğlanmal
ıd
ır.
#-Standart bir g
ıda mikrobiyolojisi laboratuvar
ı için, 20 m
2 uygun bir alan olarak nitelendirilir. Daha büyük alana sahip laboratuvarlarda temizlik daha zor yap
ılmakta, buna ba
ğl
ı olarak kontaminasyon riski artmaktad
ır. Laboratuvar do
ğrudan güne
ş ışığı almamal
ı, yeterli ayd
ınlatma ve iyi bir havaland
ırma sa
ğlanmal
ı ve s
ıcakl
ığın 25
oC'dan fazla olmas
ı halinde klima kullan
ılmal
ıd
ır.
#-Laboratuvar çal
ışma havas
ında mikroorganizma yükü olabildi
ğince az olmal
ıd
ır. 15 dakika süre ile kapa
ğı aç
ık b
ırak
ılan bir Plate Count Agarda 15 koloni olmas
ı kabul edilebilir bir de
ğerdir.
#-A
şa
ğıda laboratuvarda kullan
ılan baz
ı temel aletler ile ekipmana ili
şkin k
ısa bilgiler verilmi
ştir:
#-So
ğutucu: Örnekleri 0–4,4 °C'da tutmal
ı, amaca uygun büyüklükte olmal
ı, s
ıcakl
ık kay
ıtlar
ı düzenli olarak tutulmal
ıd
ır.
#-Dondurucu: Örnekleri –15
oC ya da daha dü
şük s
ıcakl
ıklarda tutabilmeli, amaca uygun büyüklükte olmal
ıd
ır.