Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Eylül 2011, 22:25   #2
Çevrimdışı
Ecrin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Radyoiyot nedir ve nasıl tedavi eder?(atom tedavisi)




Radyoiyot nasıl içilir ve içerken nelere dikkat edilmelidir?
Radyoiyot, sıvı halde bir bardak su içinde veya kapsül olarak bir Nükleer Tıp uzmanı tarafından hastaya içirilir. İçerken, bir damla sıvının bile yere veya üzerinize dökülmemesi için özen göstermeniz gerekmektedir. İçmeden önce takma dişleriniz varsa çıkarılmalı ve birkaç saat takılmamalıdır.
Tedavi öncesi 3-4 saat hiçbirşey yenmemeli ve içilmemelidir.
Eğer bulantınız olursa ve radyoiyotu içtikten sonra kusarsanız hemen hekiminize haber veriniz

Radyoiyot içtikten sonra nelere dikkat edilmelidir?
Hasta, radyoiyotu içtikten sonra 2 saat hiçbirşey yememeli ve içmemelidir.
Bol miktarda su veya meyva suyu içilmelidir, sulu yiyecekler tercih edilmelidir. İlk yemeğinizi hafif bir kahvaltı şeklinde yiyiniz.
Tükrük bezinde radyoiyot birikmemesi için iki gün sakız veya limon dilimleri çiğnenmelidir.
Sık sık tuvalete giderek idrarda biriken radyoiyot atılmalıdır. Tuvalet sonrası eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Tuvaleti kullandıktan sonra en az 3 kez sifon çekilmeli ve tuvalet bol su ile yıkanmalıdır.
Her gün, duş şeklinde yıkanılmalı, yıkandıktan sonra banyo temizlenmeli, çamaşır değiştirilmeli, çamaşırlar ayrı yıkanmalıdır.
Almış olduğunuz radyoiyot tedavisinden dolayı yakınınızda bulunan kişiler hem vücudunuzdaki maddenin sebep olacağı dış ışınlamadan hem de vücudunuzdaki maddenin idrar, ter, tükrük gibi vücut sıvılarınızla atılması sırasında oluşabilecek bulaşmalardan radyasyonun etkilerine maruz kalabilirler. Çevrenizdeki insanların gereksiz radyasyon ışınlanması olasılığını önlemek sizin aşağıdaki önerilere özenle dikkat etmenize bağlı olup, bunun için;
v Hastanede yatışınız sırasında ziyaretçilerin odanıza girmesi tavsiye edilmemektedir.
v Radyoaktif maddelerin bulaşma olasılığına karşı temizlik kurallarına dikkat edin,
v Tedaviden sonra 1 hafta süreyle çevrenizdeki insanlarla uzun süre birarada ve yakın temasta bulunmaktan kaçının, bu sürede aranızda 1 metre mesafe bulunması yeterlidir.
v Tedaviden sonra bir hafta süreyle yatak odasında yalnız uyunmalıdır. (Evliyseniz 1 hafta süreyle eşinizle aynı yatağı paylaşmayın).
v Özellikle bebeklere, küçük çocuklara ve hamilelere 2 metreden yakın ve uzun süre birlikte olunmamalı, yakın temastan kaçınılmalıdır (bebek ve çocuklara sarılmamalı, kucağa alınmamalı, yemek yedirilmemeli, öpmemeli).
v Hastaneden ayrılırken kesinlikle toplu taşım araçlarına binmeyiniz, taksi veya özel aracınızla seyahat ediniz,
v Hastaneden ayrılırken hekiminiz tarafından reçete verilmişse önerildiği şekilde kullanınız, tiroid hastalığınızla ilgili ilaçlar radyoiyot tedavisinden 48 saat sonra alınmaya başlanmalıdır.

Radyoiyot tedavisi kimlere uygulanmaz?
v Hamilelere kesinlikle uygulanmaz !!!
Tedavi öncesi hastanın hamilelik kuşkusu varsa bu durumu radyoiyot tedavisini verecek olan doktora mutlaka bildirmesi gerekmektedir. Hamile olunmadığından gebelik testi yaptırarak emin olunmalıdır ve tedavi sonrasında en az 1 yıl hamile kalınmamalıdır.
v Süt emziren annelere ancak emzirmeyi kestikten sonra radyoiyot tedavisi uygulanabilir.
v İyot içeren ilaçları kullanan veya iyotlu maddelerle film çekilmiş hastalara da radyoiyot tedavisi uygulanmaz

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet