Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Eylül 2011, 23:08   #1
Çevrimdışı
Ecrin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
ilaçta sınır uygulamasına son




Danıştay, Maliye Bakanlığı'nın Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nin, pratisyen hekimlerin reçete yazmalarına kısıtlama getiren ve ayakta tedavilerde, bazı durumlar dışında; reçetelere en fazla 4 kalem ve 7 günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılmasını öngören hükümlerinin yürütmesini durdurdu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Maliye Bakanlığı'nın 29 Nisan 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6 sıra numaralı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile anılan tebliğin bazı maddelerinin değiştirilmesi hakkındaki 31 Mayıs 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7 sıra numaralı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı. Dava konusu, Danıştay 5 ve 10. dairelerinin görev alanına girdiği için ortak heyet yürütmenin durdurulması istemini karara bağladı.

Heyet, tebliğin ''Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı'' başlıklı 12.1 hükmü, ''Antidepresanlar ve Antipsikotiklerin Kullanım İlkeleri'' başlıklı 12.7.2 hükmü ve ''Antiepileptik İlaçların Epilepside Kullanım İlkeleri'' başlıklı 12.7.25 hükmü ile EK 2-A'daki listelenen bazı ilaçların uzmanlar dışında yazılamayacağına ilişkin hükümlerinin yürütmesini durdurdu. Maliye Bakanlığı'nın karara itiraz hakkı bulunuyor. Bakanlık itiraz ederse, itirazı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

Tebliğin yürütmesi durdurulan 12.1 hükmünde, ayakta tedavilerde, belirtilen durumlar dışında, reçetelere en fazla 4 kalem ve 7 günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılması öngörülüyor.

Danıştay, tebliğin pratisyen hekimlerin ilaç yazımına kısıtlama getiren hükümlerinin de yürütmesini durdurdu. Buna göre tebliğin, antidepresanlar ve antipsikotiklerin (özellikle şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlar) kullanım ilkelerini belirleyen 12.7.2 hükmü, yeni nesil antidepresanlar, psikiyatri, nöroloji, üroloji, kadın hastalıkları ve doğum, dahiliye veya aile hekimliği uzmanı hekimler tarafından veya bu hekimlerden birinin çıkardığı ilaç kullanım raporuna dayanılarak diğer hekimler tarafından yazılmasına olanak tanıyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat