Bloom ekibinin bir araştırmasında 12 aylık bebeklere bir çizgi film gösterildi. Bir topun tepeye tırmanmaya çalıştığı filmde "kare" ona yardımcı olurken "üçgen" işi baltalamaktaydı.
Öteki iki filmden birinde top "kare"ye yakınlaşıyor ötekinde de "üçgen" ile dost oluyordu. Bebeklerin seçimlerini topla karenin dost oldukları filmden yana yaptıkları onu izleme süresinden açıkça belli oluyordu. Bloom’a göre bu durum ahlakın en temel yapı taşlarından biri olan yardımlaşma ve dostluk arasındaki ilintiyi çok küçük çocukların bile kavrayabildiklerini gösteriyor.
İnsanoğlunun evrim süreci sonucunda ne tür ahlaki ikilemlerle donatıldığı konusu yalnızca gelişimsel ruhbilimciler tarafından araştırılmıyor. Princeton Üniversitesi felsefe ve bilişsel ruhbilim uzmanlarından Joshua Greene ahlaki seçimler yaparken beyinde neler olup bittiğini anlamak için beyin görüntüleme yöntemlerinden yararlanıyor.
Greene ve arkadaşları özellikle de tren ikilemine çözüm getirirken beyin etkinliklerinde ne gibi farklılıklar meydana geldiğini anlamaya çalışıyorlar. Çağdaş beyin görüntüleme yöntemleri sayesinde düşün insanlarının hangi konularda yanılgıya düştükleri giderek aydınlığa kavuşuyor.