| Cevap: Ankara il arşivi
Kalıplaşmış Sözler ANKARA Kalıplaşmış Sözler Arnının şakından nalladıAlnının ortasından vurdu Avrat bizi hicil iddiKepaze etti Ayı oynayalımTopaç çevirelim Annacındaki tepeKarşısındaki tepeAvrat topuğna kadar pâtiri dudunmuşTakma saç Amma da sıkrasınHasissinAvrat beni görünce bürleniyoYüzünü örtüyorAmed herifin kafaya vuru virince deke combalak aşıvirdiYere yuvarlandıApçam gile gidecezAmcamlara gideceğiz Bebeğin sormuğunu virMamasını Börüme bi sümsüm kaktıkiYumruk vurdu Bu işte döneklik sendeSözünde durmadın Benimi mezeleyon gid de anağı mezeleBenimle alay mı ediyorsunBoranı bişirdimZerdali hoşafıBadi badi yürüme Paytak yürümekBöğön pirşenbeBugün perşembeBıldır miyva çooduGeçen sene meyve çoktuVih oğul donduda buyduÜşüdüBebeğin bağırdağını sarıvirBebeğin beşiğinin bağlarını bağla Bi dıkım içivir Bir yudum içiverBöğüzde böle olsunBu seferde böyle olsunBöre böre öldü Bağıra bağıraHa yiğenim billorunan bi su vir BardaklaBöndüyü doldur da gel Testinin küçüğüBırak şu löhlü herifi Miskin, pasaklı, amelimanda adamıBi cimçik tuz virBiraz tuz verBire esikli adamı buğatma Kadın, adamı kızdırmaBağın tonçuca geldik SınırınaBebeyi börtü böcek dalamış gaâmBöcek ısırmışBağda tosba yatağı olmuş Harab olmuşBebeğin ediklerini giydirivirBebeğin patilerini giydiriver Bebeğin çentesine elif çüzünü koyvirOkul çantasına alfabesini koyuverMürdük kıza da çintisi pek yakışmışGüzel kıza da entarisi pek yakışmışIramazanda adamın gavsarası dar olurRamazanda insanın asabı bozuk olurGel hele iki yarenlik idelim Şundan bundan konuşalımOh yavrum buğatma Yaramazlık yapmaEzzadı kınalıMazisi temiz Vih! Oğul o ne şekil yarenlik Ne biçim lâf Hatıp çayı'na esbaba gidecez Çamaşıra gideceğizHayatdaki gambakları toplayıvirAvludaki ağaç parçalarını toplaSen o işe kulağasmaO işe aldırmaPişin pişin paramı saydın Peşin, peşinGicikme aşama ir gel Geç kalma erken gelTökeşledi neyseki düşmediTökezledi fakat düşmediHalhalları ireğin isteyoBilezikleri epotik, karşılık istiyorEsbabı iyi çitileÇamaşırı iyice ovEyşinin İsmaile tava virdimEkşinin İsmail'e pişirmek için Ankara tavası verdimLan memet çikta hot oynayalımBir çeşit oyunO iş gali tavsadıO iş artık gevşediAplan gilden saplıyı alda gelÇamaşır ve pekmez kazanlarını boşaltmak için kullanılan uzun saplı tasŞu kızda pek başangı Kendi başına iş yapanBaşlık bozmıya gidiyozDüğün hazırlığı için çarşıya çıkmaGasap lömen apçağa vardakara dikişinden siyerlik virsin Yağsız tarafından pirzolaAşama halam gile sübüre yimiye gidecezSu böreğiGuşenedeki tamtak tiridini getir Tenceredeki tiriti getir Tabahna camiinin yanında da ki
Seyid Memedin böründeki ev Tabakhane camiinin yanındakiKuşları taşlayıpda yaynıkdırmaKuşları ürkütmeBu aşam sıra Haceli gilde Gezme sırası Hacı Ali'lerdeBöğözlük af ittim bidaya karışmam Bu sefer af ettim öbür sefereAna kı şi gile gitmiyecez mi yizAnneciğim... lere gitmeyecek miyizGusulhaneye nalilleri koyuvirBanyoya takunyaları koyuverAmanın pek gıyımsızÇok hasisİki kakaç bastırmayı unutmaİki hevenk pastırmaDedeğen şipleklerini getirDedenin terliklerini getirBölede çikin gız görmedimBöyle çirkin kız görmedimDılacanlığının sonu bu işteYaramazlığın sonu buMaşabadaki suyu serpivirMaşrapadaki suyu döküverGostak gostak yürüyüşüne bakKasıla kasılaBostan gümelesine gidiyomBostan kulübesiİce çıbırladı Parasız kalmaIrza hocanın uşakları Rıza hocanın çocuklarıZarları bıdılayıviriyoÖnüne atmakZıbarmıyasıca uyumadı gitti Sızmak, donup kalmaİlin köydeki gettekini karıştırmaOnu bunu karıştırmaİle güne karşı ne diyelim şimdiDosta düşmana karşıİvil ivil işçimen gızHamaratGızım zevzek zevzek konuşup durmaBoşyere, fuzuli, aslı yokMaççalı herifSırnaşık Kâtibi Adilden senet virNoter Şehremanetine kâtip mi oldunBelediyeKapama küpeciği gibi oturuvidiOrta yere oturmak Vih! ool! hiriminen hiç iddinBerbat ettinMücüleden cara dakımını alıvirÇekmeceden ağızlığa alıverIşmar idip durmaGözle işaretTizem gile ezaya gidecezTeyzemlere baş sağlığına gideceğizPaytoncu kıramçıyı şaklatdı KamçıZarzavatı desdimala çıkılayıvir Sebzeleri mendile koyuverAna kı sırtım gidişiyoAnne sırtım kaşınıyor Zigahdan ünleyivir Balkondan sesleniver Ökelekli delikanlı Yakışıklı Iccak ıccak içivir SıcakEsbabı da pek ehnezimiş Elbisesi eskimiş Urganı uç uça ulayivir Ekleyiver Herif gine işi mışırgılı bıraktı Şüpheli İbram dayı da emme honutmuş ha!İhtiyarlamışBebenin başindaki gogak dökülmediYeni doğan çocuğun başındaki deri Lan oğaçça dur farçalma Uslu otur İlâhi bennen ağrınamaz ol Benimle uğraşma Nedi beni yüksünüyon sen Neden beni çekemiyorsunHiyarın köresini al tılkışımını alma Hıyarın tazesini al buruşmuşunu alma Küntük giz maşallah bek tatlıKısa boylu şişman |