Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Kasım 2011, 17:33   #1
Çevrimiçi
Ezgi Doğrulanmış Üye
⸙ Başak Kadını ⸙
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Uçarken Uyuyan Kuş





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Yaşayan Bahar kampanyası başımızın üzerinden geçip giden kuşları tanıtıyor... İşte onlardan biri... Ebabil...

Ebabiller aslında kahverengidir, fakat gökyüzünde uçarlarken siyah görünürler. Uzun, bumeranga benzer kanatları, kısa ve çatallı kuyrukları vardır.

Ebabilleri, kırlangıçla karıştırabilirsiniz. Fakat kırlangıçlar gibi uçarken kanatlarını kırmazlar. Ayrıca onları kırsal bir alanda görmek de imkansızdır. Yuvalarını çatıların gizli yerlerinde yaparlar ve yuvalarına çok hızlı girip çıkarlar.

Bazı ebabillerin 21 yıl yaşadığı gözlenmiştir. Bu kadar küçük bir kuş için bu oldukça uzun bir süre değil mi?

Ebabil görmek için yaz aylarında gökyüzünün çok yükseklerine bakmalıyız. Ebabiller asla kırlangıçlar gibi teller gibi yerlere tünemezler. Onları, özellikle akşam üstü çatıların ve evlerin üzerinde çılgınca çığlıklar atarak hızla uçarken görebilirsiniz. Ebabiller mükemmel uçan kuşlardır. Yaşamlarının büyük bir kısmını uçarak geçirirler. Sadece üremek için bir yere konarlar.

Uçarken uyurlar!

Ebabilleri en kolay şehirde, binaların arasında görebilirsiniz. Yuvalarını binalardaki çatlaklara, havalandırma boşluklarına, çatı aralarına yaparlar. Yuva yapmak için uçarken rasgele topladıkları tüy, ot ve tohumları kullanırlar. Unutmayın, ebabilleri şehirlerde görmek kolay ama kırsal alanlarda görmek oldukça zordur. Kırsal bir alanda ebabil gördüğünüzü düşünüyorsanız, büyük bir olasılıkla kırlangıç görmüşsünüzdür. Kırlangıç ve ebabil birbirlerine oldukça benzer olan türlerdir.

Ebabiller Avrupa’ya Mayıs’ın başında gelir ve genellikle iki hafta içinde, oldukça hızlı bir şekilde tüm kıtaya yayılırlar. Türkiye’nin bir çok yerinde ürerler. En çok sayıda ebabiliyse Mardin şehrinde görmeniz mümkün. Kışı geçirmek için Afrika’nın güneyine geri dönerler.

Avrupa’daki ebabillerin sayısı iyi durumda. Durumları iyi olmasına rağmen yine de ebabillerin yuvalarını ve yaşam alanlarını koruyarak onlara yardım edebilirsiniz. “Kuşlara Yardım Edelim” bölümüne bakarak kontrol ederek nasıl yardım edebileceğinizi görebilirsiniz.

__________________
dulcius ex asperis...

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet bizimmekan