BAHÇE
Ağaçlar ve bitkilerle bahçe yaratmak, her şeyden önce doğayı tanımak demektir. Kişinin beğenisine ve içinde yaşadığı çevreye göre bir bahçe düzenlenebilmesi için, yaşanılan çevredeki görünümü, iklimi ve doğanın renklerini incelemek gerekir. Bahçe toprağı incelendikten sonra, uygun olan çiçekler ve ağaçlar seçilip ekilir.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Bahçeniz yeterince büyük ise çocuklarınızın gönüllerince oynayabilecekleri bir ağaç ev yaptırtabilirsiniz.
Çocukların güvenliği göz önüne alınarak, emprenye 1. sınıf çamdan özel koruyucu boyalar ile boyanarak imal edilmiş oyun evleri Toktaş ADANA.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Bu ağaç evler çocuğunuzun ve sizin hayalgücünüzle minyatür evlere de dönüşebilir. İki katlı, balkonlu ve kaydırakli olabilir. Arkadaşları ile burada unutulmaz bir yaz geçirebilir.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Bahçede müthiş bir oyun alanı da yaratmak mümkün… Hem jimnastik hem oyun işte: trombolin. Ancak, mutlaka bir yetişkin gözetiminde olması gerektiğini unutmayın…
İşte keyifli bir bahçe için bahçenizi düzenlerken size yardımcı olacak ipuçlarını sizler için derledik…
Bahçe düzenlemenin incelikleri;
• Bahçenizin bir krokisini çıkarın. (Bahçenin eni, boyu, sınırların binaya olan mesafesi, varsa diğer yapı ve ağaçlar krokide belirtilmelidir.)
• Kroki üzerinde rüzgar koridorları, güneşlik ve gölgelik alanlar, bina girişi, varsa yol, gizlenmesini istediğimiz kötü görüntüler, gürültü merkezleri, görmek istediğimiz manzaralı yön vs. belirtilmelidir.
• Kroki üzerinde kafamızdaki düzenlemeyi önce kağıt üzerinde gerçekleştirebiliriz.
• İstenmeyen görüntü ya da gürültü gelen bölümler örneğin karşınızdaki mezarlık, gürültülü bir cadde bahçenin o yöndeki sınırına bitki perdesi oluşturularak kapatılabilir.
• Bitki seçerken ana prensip bahçe sınırına doğru büyük bitkiler, eve yaklaştıkça da daha alçak bitkilerin seçilmesidir. Uzaktaki bitkiler yakındaki süs bitkileri için aynı zamanda fon oluşturacaktır.
• Bahçenizin en uygun yerine gölge elemanları düşünebilir; yürüme yolları ya da süs havuzu ve varsa çocuklara bir oyun alanı için yer belirleyebilirsiniz.
• Bahçenizde sebze yetiştirmek için bir köşe ayırabilirsiniz, bu eve uzak ve çalılar ya da ağaçlarla perdeleyeceğiniz bir yerde olmalıdır.
• Bahçenizi düzenlerken estetiğin kuralları geçerli olacaktır. Bunlar: orantı, uyum simetri, denge, tarz.
• Eve uzak bölümlere büyük bitkileri, yakınlara da küçük bitkileri seçmelisiniz. Bunu yaparken mesela salon ya da mutfak penceresinden görünen bölüme kışın da güzel görünen bitkileri düşünmelisiniz.
• Toprak kötü ise üst toprak değiştirilebilir ve iyi drene edilirse sonuç alınabilir. Önce büyük ağaçlar, sonra çalılar ve nihayet yer örtücüler ve çiçekler dikilmeli ve en son çim ekimi yapılmalıdır. Çim sulaması zamanla bıktırıcı gelebilir bu anlamda istenirse çim ekiminden önce otomatik sulama tertibatı döşenebilir.
• Eve en yakın yerden bahçe sınırına gidildikçe bitki boyu büyümelidir.
ÇOCUKLARINIZ İÇİN MOBİLYA VE AKSESUARLAR
‘’Ben de varım ve herşeyi sizler gibi ben de hakediyorum’’ diyen çocuklarınızın hayalgüçlerini uzaklara uçurabilecekleri, yaratıcılıklarını besleyebilecekleri alanlar ve objeler sunan Nest by Mozaik; İtalyan Magis’in Mee Too koleksiyonunu sizlerin beğenisine sunuyor. Çocuklarınızla doğanın keyfini çıkarmayı istiyorsanız açık hava neşelerinin bu küçük kahramanları ile tanışın.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. KEYİFLİ HAMAKLAR
Bahçelerin, terasların ve büyükçe balkonların vazgeçilmezi hamaklar… Uzanın ve herşeyi unutun….Ayrıca yeni doğmuş bebeklerin hamakla daha iyi kilo aldiği biliniyormuş… Bebek hamakları ve sizin için çocuğunuzun da kullanabileceği hamaklara ulaşmak çok kolay….
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir hamak sitesi… renk renk, desen desen hamaklar var ve on-line sipariş edebiliyorsunuz. Jobek hamakları da
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]. muz şekilli hamak miniklere enfes bir oyun dünyası…
BALKON
Balkonlar, ilk mimari örneklerinde daha dekoratif amaçlarla yapıldıysa da, zamanla işlevlerini de artırmışlar. Yunan ve Roma mimarisinde katlar yükseldikçe, üzerlerinde balkonlar ve yüksek teraslar belirmiş. Çağlar boyunca stil değiştirse de, balkonlar her zaman mimarinin önemli bir parçası olmuş. İtalyanların küçük, çiçek dolu balkonları, Amerikan koloniyel mimarisinin zenginlik göstergesi olarak yapılan uzun ve geniş balkonları, New York’un şehre en yüksekten bakan ‘penthouse’ balkonları, her birinin duvarı farklı renkli olan Türk balkonları, her coğrafyada yeri olan balkonlar… Hepsi de gösteriyor ki, şehrin tam ortasında da olsa, balkonlar evin en güzel kaçış noktasını oluşturuyor. İster yan binalardan saklandığınız bir mekan isterse sadece küçük bir ev bahçesi yaratmayı amaçlayın, balkonlarınız yazın oturmak, kışın ise sadece ‘bakmak’ için bile uğraşılmayı hak ediyor. Günümüz balkonları, yeni tasarımlar yardımıyla bahçeyi eve, evi de dışarı çıkartıyor, Yani balkonlar hem küçük bir bahçe, hem de evin bir odası haline geliyor.
Balkonunuzun vazgeçilmezi, alan ne kadar küçük olursa olsun, çiçeklerdir. Çiçek seçerken en çok dikkat etmeniz gereken kural, balkonun ne kadar güneş aldığı. Ne kadar çok yeşil, o kadar çok balkonunuzu ‘bahçe’ havasına sokacaktır. Balkonunuz küçükse, çiçekler için duvarlardan yararlanmayı unutmayın.
Pencereler ve balkonlar için en ideal olanı uzun süre çiçek açan, boyları 20–30 cm.’yi geçmeyen, sarkık bitkilerdir. Sardunya, petunya, ağaç minesi, bazı karanfil türleri bunlar arasındadır. Saksı seçiminde ise belli bazı kurallara dikkat etmek gerekir; beton kaplar, bitkilerin yetiştirilmesine pek uygun değildir; metal kaplar ise kesinlikle kullanılmamalıdır.
Çakıllı Tepsi
Ev bitkilerinin çoğu doğada nemli ortamlarda yaşayan tropik bitkilerdir. Dolayısıyla ev şartlarında da ihtiyaçları olan nemi sağlamak gerekir. Aksi halde çabucak bozulur, dekoratif özelliklerini kaybederler. En kolay usul bir püskürteçle bitki yapraklarını düzenli olarak nemlendirmektir. Ancak bu bitkilerden bazıları yapraklarına su değmesinden hoşlanmazlar.(Afrika menekşesi, Dua çiçeği, Yaprak begonyası gibi…) Bu gibi durumlarda çakıllı bir tepsi çok işinize yarar. Saksı tabağı biraz geniş ve derin tutulur. Tabağın dibine küçük çakıl taşlarından 2–3 cm.lik bir tabaka serilir. Saksı bunun üzerine yerleştirilir. Tabakta saksının dibine değmeyecek şekilde daima su bulundurulur. Su sürekli buharlaşarak gerekli nemli ortamı sağlar. Ufak saksıların birkaç tanesini bir tepsiye de yerleştirebilirsiniz. Çakılları kendiniz toplayıp bedavaya getirebileceğiniz gibi, dekoratif amaçla satılan yapma çakılları da kullanabilirsiniz.
TERAS
Büyük şehirlerde ve eski yapılarda, teraslar son katlarda bir alt katın üst örtüsünü oluşturur. Ancak; yeni yapılarda özenle yapıldığı gözleniyor. Terasın, bir bahçe gibi düzenlenebilmesi için, su geçirmez bir döşeme örtüsünde ve yağmur iniş borularına yakın olması yeterlidir. Bitkilerin sulanması esnasında, zaman içerisinde, alt katta sızıntılar olabilir. Oysa öncelikle su geçirmezlik sağlanmalı, daha sonra da çiçek ve düzen seçimi yapılmalıdır.
Terasın rüzgârdan veya güneşten korunması da, bir diğer sıkça rastlanan sorunlardandır. Yaşanılan bölgede, kışlar çok soğuk geçiyorsa, sera yapılmalı ve narin bitkilerinizi düşünmelisiniz.
KIŞ BAHÇESİ
Bahçenizin bir bölümünü ya da balkonunuzu kapatarak bir kış bahçesi düzenleyebilirsiniz. Dileğinizce döşeyeceğiniz bu bölümde ister kitap okuyun, ister hayallere dalın. Ahşap, alüminyum veya PVC profiller, soğuk günlerde çiçeklerle bezeli yemyeşil bir ortamı yaşayabileceğiniz kış bahçelerini oluşturmak için çeşitli olanaklar sağlıyor. Kış bahçelerindeki bitkiler genellikle tropik olanlardan seçilse de, ısıyı ayarlayıp doğru bakımı yaparak istediğinizi yetiştirebilirsiniz. Kış bahçelerinin dekorasyonunda ilk tercihler ahşap ve bambu. Ancak metal ya da plastik de bu mekanlarda kullanılabilir.
Bir kış bahçesi oluşturmak için yapmanız gereken ilk şey, ışığın nereden geldiğine dikkat etmek. Bahçenizin en bol ışık alan yeri ya da en çok ışık alan balkonunuz kış bahçesi olmaya aday. Güneye bakan bölümler ideal. Burada oturup, keyif yapabilmek için kış bahçeniz en az 18–20 derece ısıda olmalı. Kış bahçeniz kesinlikle açılır kapanır şekilde yapılmalı. Bahçe ya da balkonu kapatırken profillerin ince ve camların bol olmasına özen gösterin.
Kapalı mekanda yetiştireceğiniz bitkiler için toprak özenle seçilmeli. Bahçe ve balkonlar için alınan topraklardan böcek ya da örümcek çıkması pek şaşırtıcı değil. Ama bunları kapalı bir mekanda görmek istemeyiz. Bu nedenle fırınlanarak, bütün böcekleri öldürülmüş ve sterilize edilmiş toprak almak gerekiyor. İkinci önemli nokta ise toprağın hafifliği: Çeşitli maddeler katılarak hafifleştirilmiş topraklar hem saksıların rahat taşınmasını hem de oksijen dolaşımını kolaylaştırıyor. Bitkilerin nemlendirilmesi de önemli. Çok yüksek nem isteyen bitkilerin bulunduğu bir kış bahçesinde rahatsız olabileceğiniz için bitki seçiminde bir uzmana başvurmanızda yarar var.
GARAJ
Arabanızın giriş ve çıkışları hesaplandıktan sonra kalan alanınızı dilerseniz hobilerinize uygun olarak farklı amaçlar için bazı düzenlemeler yaparak bu alandan istifade edebilirsiniz. Bu alanı şarap mahzeni, kiler olarak da düşünebiliriz.
Anneyiz Biz