Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 Kasım 2011, 21:17   #1
Çevrimdışı
Aur
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Şaklabanca bir adalet







Alıntı:
Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır.
Adalet kavramı temelde hukuk kurallarına uygunluğu içerir. İnsanların toplum içindeki davranışlarıyla ilgili olduğundan ahlak ve din kurallarıyla da ilişkilidir ve tarih boyunca tartışmalı bir alan olmuştur.
Düşünürler eski çağlardan beri adalet kavramıyla ilgilenmişlerdir. Kutsal kitapların hepsinde adalete ve adil olmaya ilişkin bölümler bulunur. Eski Yunanlı düşünür Platon’a göre adalet en yüce erdemlerden biri, insanın ve devletin temel davranış kuralıdır. Aristoteles’in hareket noktasını ise eşitlik kavramı oluşturur. Ona göre, herkese eşit davranmak adalet için yeterli değildir. Bir hukuk düzeni güçsüzleri koruduğu ölçüde adaletli olabilir. Örneğin, günümüzde kişinin tükettiği herhangi bir maldan alınan katma deger vergisi adil bir vergi değildir. Çünkü kişinin gelir düzeyini dikkate almaz. Buna karşılık, kişinin geliri üzerinden alınan ve gelir düzeyi yükseldikçe vergi oranının da arttığı gelir vergisi daha adil bir uygulamadır.
18. yüzyılda Aydinlanma Çağı düşünürleri adalet kavramını daha dar biçimde tanımladılar. Onlara göre hukuka ve hukuksal eşitliğe uygunluk adalet için yeterlidir. Ne var ki, hukuk düzeni her zaman adil olmayabilir. Çünkü hukuk yasaların her durumda aynı biçimde uygulanmasını gerektirir. Oysa yargiç herhangi bir olayda yasayı uygularken, durumun özelliklerini de göz önünde bulundurmak zorundadır. Böylece genel bir nitelik taşıyan yasanın eksik yanları uygulamada giderilebilir ve adalete daha çok yaklaşılabilir.
Günümüzde adalet kavramı sosyal adaleti de kapsamaktadır. Sosyal adalet, ekonomik, sosyal ve kültürel değerlerin dağılımındaki dengesizliklerin giderilmesini, toplumdaki zayıf ve güçsüzlere devletçe yardım edilmesini içerir.
Genel olarak ikiye ayrılır:
1-Denkleştirici Adalet: Bireyler arası eşitlik söz konusudur. Yapılanla tazminatın tutarlı olmasıdır.
2-Dağıtıcı Adalet: Herkesin toplumdaki görevlerine göre hükümlü olmasıdır. Orantısaldır/Nispidir. Sosyal devlet anlayışı biraz daha dağıtıcı adalete uygundur.



Hangi adaletten bahsediyoruz yahu?
Yukaridaki ADALET tanimina uyan tek bir devlet var midir acaba su yeryuzunde? Etrafimiza her baktigimizda tepeden tirnaga heryerde adaletsizlik var sadece.
Dunya bir zamanlar Sovyetler Birligi ve USA arasinda bolunmustu simdi ise emekçiler ile çalanlar, masum kurban giden cocuklar ile uckur peslerinde olan vicdansizlar, parasi olan adamlar ile parasi olmayan adam olamayanlar; sahte burjuva siniflarinin sahte anayasalari, laiklikten bahsederler turbana karsi gelirler, 13 yasindaki bir cocuga tecavuz edilir, kendi rizasiyla gerceklestigi icin ceza verilmez ama basbakana kufur eden bir sehit babasi 11 ay hapis cezasi alir; hadi hiç girmeyelim politikaya, ki gorunen koy kilavuz istemez, televizyonu artik acamiyorum bile, tek gordugum sey ciplak kadinlar, vucut satan escortlar, gogus ugruna koyunlastirilan bir toplum, bu mu yahu adalet? bu mudur yani adil olmak, bir kadin olarak eger vucut ebatlarin uygun degilse ise alinmiyorsun, cebinde paran yok diye, altinda araban yok diye, kizlar artik erkeklerin yuzlerine bakmiyor.... [...]
Insanoglunun hamurunda, mayasinda gercekten sadece para, hirs, kar yapmak, ovunmek, ezmek, uste cikmak, egolarini tatmin etmek ve bencilce yasamak mi var? Neden toplumumuzu yozlastirmaktan artik bikmiyoruz, buna bas kaldirmiyoruz?
Yahu bu duzeni kuran zaten biz degil miyiz? Neden gozlerimizi yumuyoruz?
Aci cekmekten haz mi aliyoruz, bilmiyorum ancak;

Fakir bebeğin içemediği sütü, zenginin köpeği içiyorsa bana adaletten söz etmeyin !




29.11.2011
Hande

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet