Cevap: Christmas
Yurt dışındaki kutlamalarla, bizim yeni yıl kutlamamızı aynı kefeye koymak saçmalıktır. Onların ki Noel haftası olarak geçer ve 1 hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanır, eğlenirler ve yeni bir yılı karşılarlar. Bizde ise sadece yeni bir yıla girmenin verdiği coşku, hep birlikte kutlanır. Sonuçta bir yıl bitiyor ve yeni yıl başlıyor, burdaki amaç sadece bu son günü güzel geçirip, mutlu olmaktır, beraber olmaktır. Yani bu dinimize göre günah, yok efendim yeni yılı kutlamak haram gibi saçma düşüncelere gerçekten gülüyorum. Geçen sene böyle bir olay yaşamıştım. Dinine çok bağlı bir arkadaşım, yeni yılı kutladığım için beni kınıyordu. Söylediği şeyler ise, şehitlerimiz ölüyor, insanlar aç, sen gavurların bayramını kutluyorsun. Bunları duyunca sinirlenmemek elde değildi, insanlar her şeyi birbirine o kadar karıştırıyor ki. Özellikle iş dine gelince, gerçekten yobazlaşıyorlar. Merak ediyorum bu yeni yıl olayına karşı olan ya da kutlayanları eleştiren insanlar, hiç mi kimseye mutlu yıllar demiyor, bir telefon etmiyor, mesaj atmıyor? Eminim ki bir şekilde bunlar gerçekleşiyordur, o zaman ben yapmam, ben etmem, yapan dine aykırı davranır demesi de onun kendisiyle çeliştiğini gösterir. Kendimce abartılacak bir gün olmamasına rağmen, dilediğince eğlenilmeli ve güzel karşılanmalıdır yeni bir yıl o kadar.
Bence burdaki sorun kendi görüşüne saygı bekleyen insanın, bir başkasına saygı göstermemesinden kaynaklanıyor. Konuyu uzatıp farklı açıdan bakarsak, ateist bir insan içinde dini bayramlarda yapılan harcamalar müsrifliktir, gereksizdir.
Şimdi bu söylediğime kaç kişi saygı duyar?
Eğer dini her konuya alet edersek, işin içinden çıkamayız.
Fikirlerime saygı duyulduğu müddetçe, her fikre saygım vardır lâkin saygım olması susacağımı göstermez.
__________________ If you can't measure it, it doesn't exist. |